Bæredygtigt arbejdstøj i det uendelige

Sustainia 100

Han er tidligere designer for verdenskendte modemærker som Prada og Dolce & Gabbana, men i de seneste godt ti år har Rien Otto, grundlægger af og CEO i hollandske Dutch aWEARness, viet sit arbejdsliv til at fremstille og markedsføre virksomhedens 100 pct. genanvendelige arbejdstøj.

Dutch aWEARness fremstiller sit tøj af genanvendeligt polyester i et lukket kredsløb, hvor alt spild og affald er elimineret. Derudover tilbyder tøjproducenten sine kunder, der bl.a. tæller den globale tæppeproducent Desso og bilfabrikanten Volkswagen, en leasingmodel, hvor Dutch aWEARness beholder ejerskabet til arbejdstøjet, mens kunderne betaler for tøjets performance eller egenskaber over en længere årrække.

Virksomheden har udviklet deres eget cirkulære managementsystem, der involverer alle partnere i forsyningskæden. Samtlige råmaterialer og færdige produkter har deres egen unikke stregkode, der gør det muligt at overvåge og følge dem gennem hele produktionsprocessen, så materialerne kan genanvendes. Dermed har Dutch aWEARness bevist, at det er muligt at opnå en cirkulær forsyningskæde.

Når arbejdstøjet er slidt op, returnerer kunderne det, hvorefter tøjet brydes ned til fibre, som omdannes til garnmateriale, der kan fremstilles nyt tøj af – og en ny cirkulær produktionsproces kan begynde.

Hvorfor er den udvalgt som en Sustania100-løsning?

Fremstillingsprocessen for polyester har stor negativ indflydelse på miljøet, fordi fibrene i materialet ofte produceres af ikke-genanvendelige materialer og giftige kemikalier. Genanvendelse af polyester, som den finder sted hos Dutch aWEARness, reducerer behovet for deponering markant, fordi gamle tekstiler konverteres fra affald til materialer, der indgår i produktionen af nyt arbejdstøj.

Klimagevinst: Arbejdstøj fra Dutch aWEARness udleder 20 pct. mindre CO2 sammenlignet med traditionelle alternativer.

De tre bundlinjer:

  • Miljø: Produktionsprocessen skaber intet affald, alt genanvendes, og vandforbruget reduceres med helt op til 50 pct. sammenlignet med traditionel fremstilling af arbejdstøj.
  • Socialt: Med de materialer, som Dutch aWEARness anvender, udledes der kun en tredjedel af de giftstoffer, som udledes ved fremstilling af tøj i bomuld, hvilket reducerer den direkte påvirkning på både produktionspersonale og det lokale miljø.
  • Økonomisk: Kunderne begynder at spare penge, tredje gang de sender deres arbejdsuniformer til genanvendelse, eftersom der ikke anvendes nye råmaterialer.

Forrige artikel Klimaeksperter: Lad bare gassen køre lidt længere Næste artikel Derfor vinder maskiner aldrig helt over mennesket