Bakken ramt af 5G-vås: Skamferer gamle egetræer for at gøre plads til mobilstråler

På Bakken er flere ældgamle egetræer blevet skamferet for at gøre plads til de nye 5G-signaler, lyder påstanden i en video på YouTube. Men det er forkert. Træerne bliver beskåret for at holde dem i live og sikre publikums sikkerhed.

På Bakkens gamle trærutchebane sidder mobilantenner, men det er - endnu - ikke 5G.
På Bakkens gamle trærutchebane sidder mobilantenner, men det er - endnu - ikke 5G.Foto: Bakken
Rasmus Kerrn-Jespersen

Nord for København i den sydligste ende af Dyrehaven ligger Bakken, der er kendt som verdens ældste forlystelsespark. Bakken er omkranset af smukke, gamle egetræer, der slog rødder for flere hundrede år siden.

Eller sådan plejede det i hvert fald at være. Men nu har teleselskaberne skamferet de gamle egetræer for at gøre plads til den nye 5G-mobilteknologi, lyder budskabet i en video, der i øjeblikket spreder sig på sociale medier. Bag videoen står Flemming Blicher, der præsenterer sig som svagstrømsingeniør og tidligere ansat i telebranchen. 

Men det er forkert. Det er lodret forkert, at træerne bliver fældet for at gøre plads til 5G.

For mens det er rigtigt nok, at nogle af de gamle egetræer af og til bliver beskåret, så understreger den ansvarlige skovfoged, at det intet har med 5G at gøre.

“Vi beskærer ikke træerne for at gøre plads til 5G. Der er ikke nogen af de beskæringer, der bliver vist i videoen, som er foretaget inden for det seneste år. Det er rigtigt, at træerne i videoen er gamle egetræer, som vi gennem de seneste 10-15 år har beskåret," siger Steen Bjarke Hansen, der er Skovfoged i Naturstyrelsen Hovedstaden med ansvar for træerne på Bakken, efter at have set videoen.

Artiklen fortsætter under billedet

Steen Bjarke Hansen er Skovfoged i Naturstyrelsen Hovedstaden med ansvar for træerne på Bakken. (Foto: Naturstyrelsen)

Beskæring handler om sikkerhed og livsforlængelse

Når Steen Bjarke Hansen sender sine folk til Bakken for at beskære træerne, handler det om noget helt andet end 5G og mobilsignaler.

"De bliver først og fremmest beskåret for at forlænge træernes levetid, så vi kan have de gamle træer så længe som muligt. Alternativet ville være at fælde dem, når de bliver svage og syge. Ved at beskære dem, kan vi gøre balancen mellem krone og rodnet bedre," fortæller skovfogeden og peger på, at det også kan være et spørgsmål om sikkerhed.

"Vi gør det også for, at der ikke skal falde syge eller døde grene ned i hovedet på publikum, der besøger Bakken," siger Steen Bjarke Hansen.

Han fortæller også, at træerne på Bakken lever “et ret kummerligt liv”, fordi der hele tiden bliver gravet op omkring dem, og fordi der er asfalteret omkring dem. Han understreger, at hans kollegaer gør, hvad de kan for at passe på træerne.

Steen Bjarke Hansen giver her forklaringen på et par af de træbeskæringer, man kan se i videoen:

"Det er en tudse-, tudsegammel eg, der står lige, når man går ind ad Kongeporten. Den har set sådan ud – mere eller mindre – i alle de 20 år, jeg har været her. Den har vi ikke gjort noget betydeligt ved i hvert fald de seneste fem år," siger han.

"Træet på det venstre billede har langt flere fin-grene end den til højre, fordi det er en langt ældre beskæring. Det fortæller mig, at den til venstre er beskåret for mellem 5 og 10 år siden," siger Steen Bjarke Hansen.

"Træet til højre er blevet kronereduceret for at se, om vi kan redde det. På grund af krav fra kommunen var vi nødt til at lave en faskine tæt på træet. Det arbejde var ret hårdt ved træet," siger han.

"Har ikke sin gang på jorden"

På Bakken sætter de meget pris på de gamle træer, der omkranser forlystelsesparken. Derfor er de også kede af budskabet i den video, der lige nu bliver delt på sociale medier.

"Vi er jo rigtig glade for at have de her flere hundrede år gamle egetræer på Bakken. Det hører ligesom til. Træerne er en del af Bakkens dna. Derfor har vi heller ingen interesse i, at nogen fælder træerne," siger Nils-Erik Winther, der er direktør for Bakken.

På sociale medier har flere reageret kraftigt på videoen, blandt andet er der folk, som skriver, at de har sat deres ben i forlystelsesparken for sidste gang. At folk reagerer sådan på en video, hvis indhold er direkte forkert, gør Nils-Erik Winther trist til mode.

"Hvis man ikke vil på Bakken, fordi man fejlagtigt tror, vi skamferer og fælder træerne for at gøre plads til 5G, så gør det mig ked af det. Det synes jeg godt nok er trist, for det har ikke sin gang på jorden," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Nils-Erik Winther er direktør på Bakken. (Foto: Pressefoto)

Den gamle rutsjebane er plastret til med antenner

I videoen fortæller Flemming Blicher, at han gik hjem og lavede videoen efter at have konstateret, at den gamle trærutsjebane på Bakken er plastret til med antenner, herunder 5G-antenner. 

Bakken holder vinterlukket for tiden, men slår dørene op igen 3. april. Og den dag “vil de besøgende blive badet i mikrobølger fra de nye 5G-antenner”, siger Flemming Blicher i videoen.

I Danmark er der tre forskellige selskaber, der driver hvert sit telenet. Af mastedatabasen fremgår det, at både 3, TDC og Telia og Telenors fælles selskab TT-Netværket har mobilantenner på Bakken. Af kortet fremgår det, at de alle sidder på eller i umiddelbar nærhed af den gamle trærutsjebane, sådan som det også bliver sagt i videoen. Men der er ingen af selskaberne, der har tændt for 5G-signalet på Bakken endnu.

Teleselskabet 3 oplyser, at de har 3G og 4G på Bakken. Selskabet har planer om at rulle 5G ud i hele landet, men det er endnu ikke til at sige hvornår. Selskabet tester på nuværende tidspunkt 5G-teknologien ved sit hovedkvarter på Scandiagade i Sydhavnen.

Hos TDC er beskeden nogenlunde den samme. Selskabet har 2G, 3G og 4G på Bakken og er i gang med en landsdækkende udskiftning af udstyret, så det i løbet af 2020 bliver muligt at tænde for 5G. Konkret tester TDC i øjeblikket 5G i Helsingør.

Heller ikke Telia og Telenor, der driver et fælles netværk, har 5G på Bakken. Deres udstyr på Bakken og det omkringliggende område udsender 2G-, 3G- og 4G-signaler. Deres antenner skal opgraderes, før det bliver muligt at sende 5G. Selskabet oplyser samtidig, at de er i gang med at teste 5G i Aalborg.

De tre selskaber oplyser alle, at de ikke har planer om at tænde på 5G på Bakken i april.

Artiklen fortsætter under landkortet


Når Bakken åbner, er 5G formentlig stadig slukket

Teleselskaberne har altså slet ikke 5G-udstyret klar på Bakken. Og selv om de skulle nå at sætte det nye udstyr op inden april, har de mest oplagte frekvenser til 5G slet ikke været på auktion endnu.

"På nuværende tidspunkt er der ikke 5G i gang i nævneværdig grad, for 3400-3800 MHz frekvensbåndet til 5G har endnu ikke været på auktion. Det forventer vi, at det kommer senere i år," siger Robert Lindgaard, der er teamleder i Energistyrelsen.

De tilladelser, som Energistyrelsen udsteder til teleselskaberne, er tjeneste- og teknologineutrale. Det betyder, at selskaberne i princippet godt kan vælge at sende 5G på 700 MHz båndet, som de får lov til at bruge fra april 2020.

Som allerede beskrevet findes der dog sporadisk 5G-aktivitet på nuværende tidspunkt. Selskaberne har nemlig fået enkelte tilladelser til at teste teknologien på bestemte adresser.

"Vi har udstedt tilladelse til, at teleselskaberne må prøve 5G af nogle specifikke steder. Vi har givet cirka 30 tilladelser," siger Robert Lindgaard.

Du kan se, hvor teleselskaberne har fået tilladelse til at teste 5G ved at besøge frekvensregistret og søge på sendefrekvens fra 3.400 til 3.799 MHz. At et teleselskab har en tilladelse, betyder dog ikke nødvendigvis, at der rent faktisk bliver sendt 5G fra positionen.

Artiklen fortsætter under videoen

Flemming Blichers video på YouTube, der også er delt på andre sociale medier.  

Ingen dokumentation bag video

Flemming Blicher fortæller, at han ikke har dokumentation for, at træerne på Bakken er blevet beskåret for at gøre plads til 5G. Han opfordrer til, at seerne af videoen tager en tur på Bakken for selv at vurdere, hvorfor træerne er blevet fældet.

Hvorfor du siger i videoen, at træerne bliver beskåret for at gøre plads til 5G, når den ansvarlige skovfoged siger det modsatte?

"Det er fordi, det ser sådan ud. Det er det eneste, jeg kan rapportere. Jeg kan kun rapportere, hvad mine øjne ser."

Men du har lavet en video, som er set af mange mennesker og flere af dem skriver, at de nu ikke længere vil besøge Bakken på grund af din video. Men det, du siger i videoen, er forkert. Synes du, det er i orden?

"Folk må jo selv have deres egen kritiske tænkning med i det her."

Så de skal kunne regne ud, at det, du siger i videoen, er forkert?

"Jeg mener jo ikke, at det er forkert. Jeg rapporterer, hvad jeg ser med øjnene."

Hvordan kan man se på et træ, om det er beskåret for at gøre plads til 5G-signaler?

"Jamen igen, jeg rapporterer, hvad jeg ser med mine egne øjne. Og forhåbentligt er der kritisk tænkning til hele vejen rundt. Ligesom jeg også håber, at der er kritisk tænkning til, hvorfor nogen skulle have interesse i at beskære træer."

Så du har ikke nogen dokumentation?

"Igen, jeg dokumenterer med mine egne øjne. Det har jeg taget et billede af. Jeg synes, det er påfaldende, at du ikke selv har været der ude og danne dig et indtryk af det."

Jeg har ringet til ham, der har ansvaret for træerne på området og spurgt ham. Jeg kan ikke se på et træ, om det er beskåret for at gøre plads til 5G eller for at forlænge dets levetid.

"Det er jo netop det, jeg lægger op til. Tag selv ud og kig og stil spørgsmål til de lokale myndigheder."

Det er præcis det, jeg har gjort. Og skovfogeden svarer, at det ikke er på grund af 5G.

"Du har ikke selv været ude og kigge."

Hvad skulle jeg have set derude?

"Du skulle danne dig et indtryk af, om det er tilfældigt, at det lige nøjagtigt er de træer, der er blevet fældet?"

Som journalist arbejder jeg på den måde, at jeg ringer til folk, der ved noget om emnet og formidler deres svar. Hvis jeg lagde min egen vurdering til grund for mine artikler, forestiller jeg mig, at nogen ville være kritiske overfor mit arbejde.

"Det er muligt. Journalistik er ikke mit fag, det er det tekniske. Med egne øjne ser jeg noget, som godt nok ikke er inden for mit ekspertiseområde, men som jeg synes er påfaldende og det er derfor, jeg tager billeder og beder folk dømme selv."

Men synes du ikke, det er synd for Bakken, hvis gæsterne boykotter Bakken, fordi du siger noget forkert i din video?

"Jamen igen, jeg kan jo kun bruge mine egne øjne til at se det, jeg erfarer. Og jeg vil håbe, at resten af Danmarks befolkning også bruger deres egne øjne og deres kritiske sans til at se tingene. Det er jo netop det, at vi ikke åbner øjnene, der gør, at der er ting i verden, som kunne gå bedre, hvis vi tænkte os mere om og var mere kritiske i stedet for bare at læne os tilbage."

Efter interviewet skriver Flemming Blicher til TjekDet, at han har opdateret beskrivelsen af videoen på YouTube. Her erkender han at have beskrevet antennerne på Bakken forkert, men holder fast i, at de nuværende antenner kan sende 5G.

Flemming Blicher skriver også, at administrationen på Bakken har bekræftet overfor ham, at det er Steen Bjarke Hansen, der har ansvaret for træerne på Bakken, og at de ikke er beskåret på grund af 5G. 

Det er i øvrigt ikke første gang, at der florerer videoer, som påstår, at 5G er skyld i træfældning. Vi har tidligere skrevet om lignende påstande i blandt andet Storbritannien. Heller ikke dengang, var der hold i påstandene.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024