Bankunionen splitter Danmarks økonomiske elite

Mens eurolandene er født ind i bankunionen, kan landene uden for euroen selv vælge, om de vil tilslutte sig. I den danske finansielle elite kører debatten på højeste blus og viser med al tydelighed, at toppen af den finansielle magt langtfra er enige om, hvad der vil være bedst for Danmark.

Skal Danmark følge Tyskland ind i kerne-Europa, sådan som industrien og landbruget ønsker sig det? Eller ligger Danmarks europæiske fremtid snarere i at deltage i en slags uformel nordvesteuropæisk finansunion sammen med Storbritannien, Sverige og Norge, sådan som dele af Danmarks politiske og finansielle elite hælder mere til?

Med åbningen af det europæiske finanstilsyn i Frankfurt i næste måned begynder nedtællingen til den mest vidtrækkende europapolitiske beslutning, Danmark har stået over for siden euroafstemningen i 2000. Danmark skal vælge, om man vil være i EU’s bankunion eller ej.

Mens bankunionen næppe bliver en del af den kommende valgkamp, har sagen meget høj prioritet i Danmarks finansielle elite. Topembedsmænd, direktører i Nationalbanken og i de private banker, Finansrådet og en hær af finansprofessorer har travlt med at analysere sagens finansielle, juridiske og politiske aspekter. Analyserne er omfattende, men konklusionerne er langt fra enslydende.

Login