Bekymring om Lundbecks nye milliardmiddel lurer

Studie efter studie forsøger at advare lægeverdenen om, at klassiske depressionsmidler sjældent virker bedre end placebo. Alligevel forgylder milliardsalget af lykkepiller Lundbeck og konkurrenterne. Nu spirer en bekymring om, hvor godt Lundbecks nyeste milliardmiddel egentlig virker.

Mængderne af lykkepiller, som verdens befolkning prikker ud af blisterpakningerne hver eneste dag, er enorme. Men en stribe omfattende studier har længe forsøgt at råbe verden op med en advarsel om, at medicinalselskabernes populære lykkepiller af typen SSRI sjældent virker bedre end placebo. Og det er ikke kun de klassiske og gennemtestede depressionsmidler, der vækker bekymring. Lundbecks nyeste kort på hånden, Brintellix, møder også tvivlende miner fra læger og myndigheder.

Den mest fasttømrede kritik rettes mod de klassiske SSRI-midler (selektive serotoningenoptagshæmmere eller i populær tale lykkepiller). Senest har en række danske forskere publiceret et såkaldt metastudie – dvs. en forskningsgennemgang – af 131 tidligere studier med data fra i alt 27.422 depressive patienter.

”Det er uden sammenligning det bedste svar, vi har på, om de her stoffer gavner. Vores studie tyder desværre på, at de skader mere, end de gavner, og at det er tvivlsomt, om de gavner overhovedet,” siger overlæge og ph.d. Janus Christian Jakobsen fra Copenhagen Trial Unit under Rigshospitalet, der er hovedforfatter på studiet.

Login