Berlin svækker København som global turistdestination

Berlin slår europæiske vækstrekorder i turisme og har indtaget tredjepladsen som Europas mest populære turistdestination. En ny superlufthavn kan få store konsekvenser for turismen til København, der kommer ud i skarp konkurrence. Det kræver en ny fortælling og investering i infrastruktur, hvis København skal fastholde sin position. “Det, vi ser i Berlin, er en direkte udfordring for København. Berlin har haft en imponerende vækst de seneste år, og der satses benhårdt på at hente trafik ind fra de nye globale vækstmarkeder. I den udvikling risikerer København at ende som en ubetydelig satellit,” siger Peter Rømer Hansen, udviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen.

En grøn storbymetropol, der er god for både børn, cyklister og aparte undergrundskunstnere.  Beskrivelsen kunne passe på København, men retter sig 400 km længere mod syd. Her finder man byen, som det anerkendte magasin Time har udnævnt til Europe’s Capital of Cool. 

Siden den tyske genforening har Berlin oplevet en markant renæssance, der har placeret byen i toppen af listen over Europas mest attraktive turistdestinationer. Med årlige vækstrater på over 6 pct. har den tyske hovedstad sat europarekord i en periode, hvor den globale finanskrise har været hård ved populære destinationer som Paris og London. Med 9 millioner besøgende i 2010 har Berlin fortrængt Rom fra tredjepladsen over de mest besøgte europæiske destinationer. Antallet af overnatninger er fordoblet på ti år og nåede sidste år op på 20,8 millioner. København havde til sammenligning 5,8 millioner hotelovernatninger i 2010 – blot 1 million flere end for ti år siden. Se figur 1.

Intet tyder på, at det berlinske væksteventyr har nået sin kulmination. De internationale investorer har kastet deres kærlighed på byen, der nu med 115.000 hotelsenge har en kapacitet, der overgår New Yorks. Og snart er den største akilleshæl for den berlinske turismevækst væk, når byens tre mindre lufthavne lægges sammen til en ny superlufthavn, der med investeringer for 22 milliarder kr. og en kapacitet på op til 45 millioner passagerer om året går efter at blive en af Europas største luftfartshubs.

Login