Billig skifergas truer markedet for vedvarende energi

Store fund af skifergas i USA og Kina truer omstillingen til bæredygtig energi, netop som vedvarende energi er ved at blive konkurrencedygtig i forhold til fossile brændsler. Skifergassen er billig og rigelig, men ingen ved, hvad den hårdhændede gasudvinding vil koste miljøet.

Bjarke Wiegand

Det har igennem flere år blot været et spørgsmål om tid, før vedvarende energikilder som sol og vind kan konkurrere med konventionelle, fossile brændsler som olie og kul. Priserne på energi fra fossile brændsler er nemlig hidtil, trods periodiske udsving, kun gået en vej, og det er i vejret, mens det omvendte er tilfældet for vedvarende energi.

Den udvikling er en naturlig følge af, at fossile brændsler er en begrænset ressource, som det bliver stadig vanskeligere at udvinde, mens teknologien til udnyttelse af vedvarende energikilder bliver stadig mere effektiv. Desuden arbejdes der over hele kloden politisk mod at omstille energisektoren til at kunne undvære de begrænsede og forurenende fossile energikilder.

Men så begyndte olie- og gasindustrien at udvikle teknologier til at udvinde olie og gas fra tjæresand og fra skiferlag dybt nede i undergrunden. Og det truer nu med at forværre business-casen for vedvarende energi og udsætte omstillingen af energisektoren. Specielt har den såkaldte fraktureringsproces gjort det nemt og ikke mindst billigt at udnytte skifergassen. Frakturering indebærer, at skiferlaget flækkes og en kemisk væske pumpes ned for at frigøre gassen.

Relativ CO2-gevinst

Endnu er de miljømæssige konsekvenser ved frakturering ikke tilstrækkeligt belyst. Men det har ikke forhindret USA i at sætte udvindingen i system.

Konsekvensen er, at de amerikanske gaspriser er styrtdykket. Og det har markant udvidet den såkaldte cost of energy-kløft for vedvarende energi i landet, der ellers hidtil har været et af verdens største cleantechmarkeder. De amerikanske gaspriser er styrtdykket hele 70 pct., efter at de toppede for fire år siden.

Abonner på analyser om grøn økonomi

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nye analyser og artikler om grøn økonomi.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på Rediger profil for at vælge, hvilke dagsordener du ønsker at følge. Du kan også abonnere på bloggere.

Har du ikke allerede en profil til mm.dk, kan du oprette den gratis.

På den korte bane har det medført en dramatisk reduktion i landets CO2-udslip. For selv om skifergas er et fossilt brændsel, udleder et gasfyret kraftværk kun halvt så meget CO2 som et kulfyret. Og ved at skifte kul ud med skifergas er det siden 2000 lykkedes USA at nedbringe sin CO2-udledning med næsten 17 pct. Til sammenligning har EU kun reduceret sin udledning med 10,7 pct. i samme periode. Og det har givet gassektoren medvind til mere udvinding.

Bagsiden af medaljen er imidlertid, at USA, der vurderes at råde over skifergasressourcer til de næste 100 år, risikerer at låse sig fast på en fossil energiteknologi, der godt nok forurener halvt så meget som kul, men langtfra eliminerer CO2-problemet.

Den billige skifergas kan således sætte USA’s udbygningsplaner for vedvarende energi på vågeblus. Et tegn på, at det kan blive konsekvensen, er en bred, politisk uvilje til at forlænge ptc-ordningen, der netop støtter den amerikanske vindenergi.

”I USA er der risiko for, at skifergas bliver en sovepude, og at den aktuelle nedgang i CO2-udslippet bliver brugt som argument for at fjerne støtten til vedvarende energi,” siger Hanne Jersild fra WWF, der er dybt kritisk over for skifergas.

Kina har skifergas til 200 år

USA er ikke det eneste land, der udforsker mulighederne for udvinding af den kontroversielle gas. Ikke mindst energihungrende Kina, der i dag er verdens mest energiforbrugende land, er begyndt at kigge amerikanerne over skulderen. De kinesiske skifergasreserver forventes at være væsentligt større end de amerikanske og kunne gøre Kina selvforsynende med gas i 200 år.

Kina har netop iværksat en historisk udbudsrunde, der for første gang nogensinde giver udenlandske selskaber adgang til udvinding af naturressourcer på kinesisk grund. Og de første spadestik i det kinesiske skifergaseventyr bliver muligvis taget af udenlandske selskaber som Shell, Exxon Mobil, BP, Total og Chevron, der alle lugter guld og forventes at deltage i udbudsrunden, der lukkes den 25. oktober.

Selv i Danmark står udenlandske gasselskaber i kø for at udforske mulighederne ved udvinding af skifergas. Den danske regering er dog mere forbeholden over for at lukke skifergas ind i sin fremadrettede energistrategi og har indtil videre afgrænset Danmarks flirt med den kontroversielle gas til en kontrakt med det franske firma Total om en prøveboring i Nordjylland.

Forbeholdet hænger sammen med, at der, sideløbende med den stigende opmærksomhed på det guldrandede potentiale for billig gas, også er kommet stigende opmærksomhed på de negative konsekvenser, som frakturering muligvis har.

Det har bl.a. ført til, at EU forventes at lande en lovpakke med miljøforbehold, der vil gøre det usandsynligt at vi i Europa ser reduktioner af gasprisen i amerikansk størrelsesorden. Dermed bliver den europæiske businesscase for skifergas en helt anden.

Kilder


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu