Biotek-kometen

For ti år siden gik seks medarbejdere fra Novozymes og Novo Nordisk til moderselskabet og venturefonden Novo A/S for at få finansieret en god ide. De seks ville kombinere Novozymes’ viden om procesteknologi med Novo Nordisks forståelse for udvikling af lægemidler. Novo var ikke interesserede. De seks medarbejdere var dog så sikre på, at de havde fat i en god business case, at de søgte andre investeringsgræsgange. Mavefornemmelsen var rigtig.

Hvem har Væxt-Factor?

Jagten på Væxt-Factor fortsætter. Denne uge præsenterer vi fem nye innovative talenter, der tegner Danmarks fremtid.

Læs alle de personlige portrætter på mm.dk/fremtidensdanmark

CMC Biologics, som de seks stiftede i 2001, er i dag en global virksomhed med kunder blandt verdens største biotek- og medicinalselskaber. Antallet af medarbejdere nærmer sig 400, og den årlige omsætning nærmer sig en halv mia. kr. Virksomheden leverer højt specialiseret hjælp til medicinalindustrien og befinder sig blandt de fem bedste i verden inden for deres område.

“CMC Biologics har evnet at bevare entreprenørånden og selv været med til at udvikle det marked, de er i,” siger David Kauffmann, der er bestyrelsesformand i CMC Biologics og partner i det europæiske ventureselskab European Equity Partners.

Ventureselskabet har været med det meste af vejen og ser fortsat store vækstmuligheder i CMC Biologics. Foreløbig har biotekselskabet præsteret årlige vækstrater på 55 pct., og selv under finanskrisen er det lykkedes at vokse globalt. Fra at servicere startup-selskaber og biotekvirksomheder i de helt tidlige faser kommer halvdelen af omsætningen i dag fra etablerede og store kunder med behov for hjælp til de komplekse fase to- og tre-studier i udviklingen af nye lægemidler og til produktion af færdige lægemidler.

Mads Laustsens Væxt-Factor

CV – Mads Laustsen – f. 1957

  • 2011: Forskningsdirektør og bestyrelsesmedlem, CMC Biologics
  • 2001: Stifter og adm. direktør, CMC Biologics
  • 1985-2001: Ansættelser i Novo A/S, Zymogenetics Inc., og Novozymes A/S
  • 1983-1985: Research scientist, Hellesens A/S
  • 1982: Uddannet ingeniør, DTU

CMC Biologics

  • Etableret: 2001
  • Antal ansatte: 400
  • Omsætning: ca. 60 mio. euro

Christian Motzfeldt om Mads Laustsen og CMC Biologics:

"Mads var med til at stifte CMC Biologics i 2001. Da var de 6 medarbejdere, og nu har de ca. 400 ansatte fordelt i Søborg og i Seattle. CMC udvikler proteiner til medicinske forsøg, og der er kun en håndfuld lignende virksomheder i verden. Virksomheden er et eksempel på, at biotek ikke kun skaber arbejde til få, nørdede forskere, men også giver anledning til højt udviklet produktion og en masse gode arbejdspladser hos underleverandører."

Christian Motzfeldt

Direktør, Vækstfonden

Ifølge den ene af stifterne, Mads Laustsen, der i dag er forskningsdirektør i CMC Biologics, skyldes succesen to afgørende faktorer. For det første måtte de seks idemagere hurtigt udvide deres oprindelige forretningskoncept. De seks havde forestillet sig, at CMC Biologics skulle fokusere på de tidligste faser af udviklingen af ny medicin. Men det stod hurtigt klart, at der skulle tænkes meget større. I stedet har CMS Biologics sat sig på hele udviklingsprocessen fra den spæde start til produktionen af medicin klar til salg. Full-service-konceptet var afgørende for at vække interessen hos kunder og investorer, for det gav globalt potentiale. European Equity Partners og David Kauffmann som partner blev den næste afgørende succesfaktor for det danske selskab. For her kom den nødvendige finansielle sparring og kontaktflade til. I dag består investorkredsen yderligere af et fransk, et amerikansk og et dansk ventureselskab.

Selv om resultaterne taler for sig selv, understreger Mads Laustsen, at rejsen først og fremmest har været hårdt arbejde, og at uheld og held undervejs kun lige har balanceret. Krisen udløste et udskilningsløb i branchen, og presset for at levere er stadig stort.

“Hvis ikke vi er blandt top fem i verden, så ryger vi ind i et prisslagsmål, som vi ikke kan vinde fra Danmark,” siger Mads Laustsen. Omvendt befinder selskabet sig i en strategisk attraktiv position mellem forskning og det færdige produkt. Og her er utallige muligheder for at udvikle teknologierne, samtidig med at selskabet kan gøre sig gældende i udviklingen af fremtidens lægemidler.

“Det er spændende og lærerigt at være med til at gøre en forskel for fremtidens patienter,” siger Mads Laustsen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu