Bløde vikinger er fremtidens ledere

De senere år har både erhvervslivet og den akademiske verden i stigende grad fattet interesse for den særlige nordiske ledelsesform; en blød, inddragende og uddelegerende form for ledelse, hvor arbejdsmiljøet er præget af en kort magtdistance, en høj grad af kommunikation og ditto tillid. Den særlige ledelsesstil hænger tæt sammen med en generel kulturel særegenhed i Norden, der blandt andet har manifesteret sig i udviklingen af velfærdsstaten. Nordisk ledelse har en række fordele. Blandt andet bidrager flade hierarkier til idéudvikling i virksomhederne og letter implementeringen af nye tiltag, og det humanistiske værdisæt, som ledelsestilgangen bygger på, gør det lettere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

En stille junidag i år 793 lagde to langbåde med dragehoveder til ved den lille ø Lindisfarne ud for Englands kyst, og 200 bevæbnede mænd med ”skæg og hår som hedninge” strømmede ud på stranden.

"Aldrig før har Storbritannien været udsat for en sådan terror, som vi nu har oplevet fra denne hedenske race,” skrev munken Alcuin om det blodige angreb, der markerede begyndelsen på vikingetiden.

I de følgende 300 år kom nordboerne igen så mange gange, at vikingekongen Svend Tveskæg blot behøvede lægge sine skibe til ud for en by på De Britiske Øer, før de skræmte indbyggere betalte ham.

Nutidens vikinger er anderledes samarbejdsvillige – og det gælder også deres ledere. Gennem en række interviews med førende nordiske ledelsesforskere og repræsentanter fra erhvervslivet har Mandag Morgen kortlagt den særlige, nordiske ledelsesstil og -metode, og eksperterne tegner et billede af en flok bløde vikinger: Nordisk ledelse er inddragende, kommunikerende og konsensussøgende med et arbejdsmiljø, der er præget af flade hierarkier og en høj grad af tillid.

Stigende akademisk interesse" caption="Figur 1

Figur 2 " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6e4d8-cba_fig02_en-saerlig-nordisk-kultur.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/0dc10-cba_fig02_en-saerlig-nordisk-kultur.png | Forstør   Luk

En lav grad af magtdistance, maskulinitet og utryghed og en høj grad af individualisme præger dansk kultur. De karakteristika går igen i nordisk ledelse. De fem parametre har fået en score fra 0 til 100 afhængig af, hvor højt de vægtes i den nationale kultur. 0 er lavest, 100 er højest.

Note: 1 Søgning er foretaget i december 2015 på artikler, der inde- holder termerne “Scandinavian ma- nagement”, “Nordic management”, “Scandinavian leadership” eller “Nordic leadership”., Kilde: Google Scholar [/graph]

”Man kan sige, at den nordiske leder betragtes som en træner, der styrker medarbejdernes evne til selvstændigt at løse opgaverne, og som er god til at uddelegere opgaver,” siger Gillian Warner-Søderholm, der er lektor på Handelshøjskolen BI i Oslo.

Når amerikanske erhvervsledere kommer på forretningsbesøg i Norden, bliver de ofte overraskede over, hvor mange møder der skal til for at træffe beslutninger. Alle skal høres, alle skal lytte – også lederen. På den måde står nordisk ledelse i kontrast til en mere hierarkisk og kontrollerende ledelsesstil, som blandt andet findes i USA, Asien og Sydeuropa – den nordisk tilgang er antiautoritær.

I de seneste ti år er der kommet stadig mere forskning i nordisk ledelse, og i dag er der ifølge Gillian Warner-Søderholm ”absolut konsensus om eksistensen af det, man kunne kalde the Scandinavian leadership model.

En søgning i Google Scholar, der er en database over akademiske forskningsudgivelser, viser, at antallet af engelsksprogede artikler om nordisk ledelse har været støt stigende siden 1980’erne, og at antallet er vokset eksplosivt de seneste ti år. Se figur 1.

I samme periode er erhvervslivets interesse for, hvad det er, Norden har at tilbyde på ledelsesfronten, også vokset.

Den nordiske kultur

Flere ledelsesforskere peger på, at den nordiske ledelseskultur udspringer af en generel kulturel ensartethed i de nordiske lande. I 1980’erne var den hollandske organisations- og kulturanalytiker Geert Hofstede pioner inden for målinger af kulturforskelle på tværs af nationer, og hans konklusioner er siden blevet bekræftet et utal af gange, fortæller Kurt Klaudi Klausen, der er professor i statskundskab på Syddansk Universitet. Hofstedes analyser viste, at selv om der findes interne forskelle mellem de nordiske lande, kan Norden i høj grad betragtes som et distinkt kulturelt område med en række unikke kendetegn, der blandt andet omfatter individualisme, en kort distance mellem samfundets top og bund, og en ”feminin” kultur, hvor solidaritet og velfærd vægtes højere end materiel succes. Se tekstboks. Disse kulturelle kendetegn stemmer overens med de parametre, ledelsesforskere i dag udpeger som særligt nordiske. Se figur 2.

Den særligt nordiske ledelsesform hænger tæt sammen med udviklingen af de skandinaviske velfærdssamfund og aftalesystemer på arbejdsmarkedet, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere finder løsninger i fællesskab.

”Velfærdssamfundet er opstået på baggrund af store bevægelser af fredelig konfliktløsning. Det er noget, vi har en særlig historie for i Norden. Vi har haft mange store, folkelige bevægelser – arbejderbevægelsen, bondebevægelsen, andelsbevægelsen – men de har aldrig været særligt voldelige, hvis man sammenligner med andre lande. Og vi har etableret en række systemer som voldgiftsretten og arbejdsretten, som er unikke på verdensplan, fordi de lægger op til fredelige konfliktløsninger mellem parter med modstridende interesser,” siger Kurt Klaudi Klausen.

”Det afspejler sig i konsensussøgende nordisk ledelse, som mange vil mene har et androgynt udtryk. Nordisk ledelse bevæger sig mellem det maskuline og det feminine med sin vægt på det bløde, empatiske og procesorienterede,” uddyber Kurt Klaudi Klausen.

Det er blevet naturligt for de nordiske ledere at lytte til medarbejderne, og i Danmark er samarbejdet endda blevet formaliseret med MED-systemerne (medarbejdernes medindflydelse og medbestemmelse).

Forskel på vikinger

Trods de mange ligheder er der også forskelle på ledelsesformen i de nordiske lande. Gillian Warner-Søderholm, lektor på Handelshøjskolen BI i Oslo, har i sin forskning konkluderet, at ...

Svenske ledere lægger stor vægt på konsensus og kommunikation og generelt er længere tid om at træffe beslutninger. Svenskerne er desuden optagede af at adskille familie- og arbejdsliv.

Danske ledere er målbevidste og resultatorienterede. De vil have tingene gjort hurtigt og uddelegerer gerne ansvar. Danskerne er mindst optaget af status og hierarki.

Norske ledere er ligefremme og har mindre behov for smalltalk. De er fremtidsorienterede og kan lide at planlægge. Nordmændene arbejder gerne i teams og er meget fokuserede på ligestilling.

Finske ledere er mere autoritære. De er hierarkiske, og det er vanskeligere for?kvinder at nå til tops i Finland. Finnerne er?mere fokuserede på tekniske end på sociale kompetencer og har mindre behov for smalltalk og relationsopbygning end andre ledere i Norden.

Kilde: “But we’re not all Vikings! Intercultural Identity within a Nordic Context”, Gillian Warner-Søderholm, Journal of Intercultural Communication, 2012.

”Vi laver trepartsforhandlinger og lytter til de involverede parter; vi laver høringer, repræsentation og medbestemmelse” siger Per Lægreid, der er professor ved Institut for Administrations- og Organisationsteori ved Bergen Universitet.

”De nordiske lande scorer lavt på korruption og højt på tillid, og det er den typiske forskel i forhold til landene i for eksempel Sydeuropa,” siger han. Se figur 3.

Den høje tillid betyder, at de nordiske ledere tør uddelegere arbejdsopgaver og i mindre grad føler behov for at kontrollere deres medarbejdere.

En række fordele

Både forskere og erhvervsorganisationer peger på, at den nordiske ledelsesform giver virksomhederne en række fordele. Der kommer mere nytænkning, fordi de ansatte ikke frygter at blive degraderet, hvis de stiller spørgsmål ved ledelsens linje – tværtimod forventer mange nordiske ledere ligefrem, at deres medarbejdere udfordrer deres synspunkter.

”Vi i Norden er opdraget til at stille spørgsmål, og det er en fordel, hvis man vil være innovativ. Der ligger meget guld gemt hos medarbejderne,” siger Rikke Ørum, der er underdirektør i Dansk Erhverv.

De åbne kontorlandskaber og den uformelle omgangstone, der ofte præger skandinaviske organisationer, kan ses som et udtryk for den antiautoritære ledelsesmodel, ligesom det flade hierarki understreges af, at lederne spiser frokost sammen med de ansatte og er fysisk til stede i hverdagen.

Eero Vaara, der er professor ved Institut for Organisation og Ledelse på Aalto Universitet i Helinski, sammenligner den nordiske stil med mentaliteten i f.eks. Silicon Valley.

”Her opfordrer man folk til at ’do your own thing’, fordi det er afgørende for at udvikle noget nyt,” siger han.

[graph title="En særlig nordisk kultur" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: The Hofstede Center

Den høje grad af kommunikation gør det desuden lettere at implementere nye tiltag og derved sikre, at den kreative idéudvikling omsættes til reel innovation.

”Forskningen peger på, at nordiske chefer er mere optaget af, at medarbejderne skal forstå beslutningerne, før de føres ud i livet,” siger Jon Aarum Andersen, der er professor i organisation og ledelse ved Örebro Universitet.

”Selv om medarbejderne ikke er enige i beslutningerne, viser forskningen, at hvis de har været med i beslutningsprocessen, er det lettere at gennemføre beslutningerne,” siger han.

Det samme gør sig gældende i den offentlige sektor, og det har været afgørende for den løbende samfundsudvikling, forklarer Per Lægreid.

”I mange lande ved Middelhavet laver man store tiltag, men fordi de medarbejdere, som skal gennemføre forandringerne i hverdagen, ikke har hverken kendskab til eller føler ejerskab til beslutningerne, bliver for få ting ført ud i livet. I Norden laver vi måske mindre drastiske reformer, men de får en større gennemslagskraft end i mange andre lande, fordi vi ikke trækker noget ned over hovedet på folk, som de ingen indflydelse har på,” siger Per Lægreid.

Meget tyder også på, at ledelsesformen også gør det lettere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til de nordiske virksomheder og talentfulde studerende til de nordiske uddannelsesinstitutioner, mener Eero Vaara.

”De værdier, den nordiske ledelse bygger på, har et positivt image, som tiltaler den voksende middel- og overklasse i verdens storbyer. Det er værdier som lighed i forhold til løn og muligheder; ligestilling og autonomi og en bæredygtig, positiv, energisk og innovationsorienteret ledelse. Det er i den grad et selling point for nordiske virksomheder og for businessuddannelserne på universiteterne i Norden,” siger Eero Vaara.

De mange fordele ser også ud til at inspirere udenlandske erhvervsledere – i hvert fald oplever flere iagttagere, at det internationale ledelsesparadigme lige nu rykker sig i retning af den nordiske ledelsesform.

”For toneangivende trendsettere som Harvard og Accenture er resultatmål og KPI’er (key performance indicators, red.) ikke længere de eneste værktøjer, når de rådgiver virksomhedsledere. Man kan ikke kun styre mennesker efter snævre resultatmål – det er en arv fra industrisamfundet,” siger Mikael Trolle, der er partner i konsulentvirksomheden High Performance Institute.

”Vi står ledelsesmæssigt stærkt i Norden, fordi vi kan skabe engagement, motivation, rummelighed og sætte medarbejderne fri,” siger Trolle og understreger, at resultatmål og KPI’er dog stadig spiller en væsentlig rolle som styringsredskab.

[graph title="Norden er verdensmestre i tillid" caption="Figur 3 " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/014ae-cba_fig03_norden-er-verdensmestre-i-tillid.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/4b553-cba_fig03_norden-er-verdensmestre-i-tillid.png" text="De nordiske lande har en høj grad af tillid - både mellem mennesker og til institutioner."]Note: 1 0 er lavest, 100 er højest. Tallene er et gennemsnit fra 1980 til 2008., Kilde: “The productivity of trust”, Christian Bjørnskov og Pierre-Guillaume Méon, World Development, 2015. [/graph]

Virksomhedsrådgiver Soulaima Gourani ser en lignende udvikling.

”Jeg oplever en stigende interesse for den nordiske ledelsesstil og for den nordiske livsstil. Hvis jeg åbnede en uddannelse i Beijing i Nordic Leadership, ville den få en masse interesse,” siger Soulaima Gourani.

Hun tilføjer dog, at ”man nok skal være vokset op i det nordiske miljø for for alvor at kunne udøve nordisk ledelse.”

Globaliseringens udfordringer

Trods de mange fordele peger flere forskere på, at den konsensussøgende nordiske ledelsesform kan være vanskelig at praktisere i en globalt orienteret virksomhed. Dels kan en ledelsesform, der er udviklet i én kultur, ikke uden videre kopieres ind i en anden.

“Hvis en chef i Italien spurgte sine medarbejdere: ’Hvad mener I om det?’, ville medarbejderne opfatte ham som en ikke-chef,” som Jon Aarum Andersen udtrykker det.

Og dels fordi grænseoverskridende virksomhedsdrift frarøver de lokale ledere en del af deres handlerum, når topledelsen beslutter sig for at finde en modus operandi, der kan fungere flere steder på kloden. Nogle taler ligefrem om en McDonaldisering, hvor indflydelsen på arbejdspladserne i dagligdagen flyttes væk fra den lokale leder og over til internationale hovedkontorer i en form for one size fits all-tankegang.

”I en globaliseret virksomhed har den lokale leder ofte en ganske lille indflydelse på de store beslutninger. Han kan godt behandle sin medarbejder på en særlig måde, men han har ikke indvirkning på de ting, der virkelig betyder noget: arbejdstempoet, hvor mange ressourcer, der er til rådighed, og i hvilken rækkefølge man gør tingene,” siger Annika Härenstam, der er professor ved Institut for Sociologi og Arbejdsvidenskab på Göteborgs Universitet.

I det globale forretningssystem kan angelsaksiske ledelsesidealer, som er mere fokuserede på hierarki, kontrol af medarbejderne og individuelle incitamentsstrukturer, vinde indpas på bekostning af de nordiske idealer, fordi den nordiske tilgang ofte er mere tidskrævende – især hvis virksomheden skal fyre medarbejdere og downsize produktionen.

Spørgsmålet bliver altså om den nordiske ledelsesform er tilstrækkelig robust til at begå sig i den internationale konkurrence.

”Globaliseringens udfordringer – lavprislande, børnearbejde og terrortrusler – var slet ikke forudset, da den nordiske model udviklede sig efter Anden Verdenskrig. Den nordiske leder er mindre komfortabel med konflikter og hierarkier. Han er simpelthen ikke en kriger,” siger Gillian Warner-Søderholm.

”I Norden er vi ikke så motiverede af penge, men mere af at blive hørt; af at være en del af et hold og af at give noget tilbage til samfundet. Vi er motiverede af at være en del af vores ligheds- og konsensusorienterede miljø. Men hvad gør vi, når vi bliver en del af et multinationalt konglomerat – uanset om det er Pepsi eller IKEA? Kan vi levere på hårde Key Performance Indicators, hvis vi baserer vores arbejdsmiljø på den traditionelle nordiske model?” spøger hun retorisk.

I fremtiden er den største udfordring for de nordiske ledere derfor at bevise, at de kan koble bløde værdier med hårde resultater – at de skandinaviske vikinger både er empatiske og krigeriske.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu