Blødsøden og resultatorienteret

Marianne Kristensen Schacht
[graph title="Allan Søgaard Larsen, adm. direktør i Falck" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/12547-falck_allan_sogaard.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/626ac-falck_allan_sogaard.png" text="Født i 1956 i Strandby, Himmerland. Cand.mag. fra Aarhus Universitet."] [/graph]

Den øverste leder i Falck, Allan Søgaard Larsen, er mere end én gang blevet opfattet som blødsøden, når han rundt om i verden taler til sine medarbejdere om at tage vare på hinanden. Personligt driver det ham at vide, at hvis et menneske får det dårligt et sted i Sydamerika, er der hjælp at hente hos en af Falcks vagtlæger eller lægeklinikker i området.

”Det er så tilfredsstillende at tænke på, at vi skaber værdi for alle parter – også os selv – når vi breder vores forretning ud og får et lands sundhedssystem til at fungere bedre,” siger Allan Søgaard Larsen.

Han kom til Falck i 1990 og blev administrerende direktør i 2004. Siden er selskabet i snit vokset med 13 pct. om året og har udviklet sig fra et overvejende dansk selskab med en omsætning på 3,8 milliarder kr. til en koncern, der opererer på fem kontinenter og har en årlig omsætning på 12 milliarder kr.

Allan Søgaard Larsens vigtigste værktøj har været tillidsbaseret ledelse. En ledelsesform, der er stærkt forankret i den danske ledelsestradition, men som han insisterer på at tage med ud i verden.

Selv om han er blevet gevaldigt snydt og undervejs har følt sig naiv, holder han fast i netop den tilgang til ledelse. For skal man motivere 30.000 medarbejdere til at gøre en daglig forskel i et selskab, hvis tilstedeværelse betyder liv eller død, skal medarbejderne gerne føle motivationen indefra og ikke piskes i den retning, lederen dikterer, lyder Allan Søgaard Larsens filosofi.

”Det hele starter med, at folk gider løbe for dig som leder. Det gør de kun, hvis de føler sig knyttet til dig, og hvis man kan se de samme billeder af fremtiden for sig. Derfor er du nødt til at gøre det transparent, hvor de skal løbe hen. Det sker ved hjælp af key performance indicators – resultatmål. Men det er afgørende, at de er med, fordi det føles godt og rigtigt for dem,” siger han.

Når alle i koncernen går i samme retning, men ikke nødvendigvis i takt, så er fundamentet der for at skabe forandringer, der rækker ud over bundlinjen i Falck.

Det bedste fra Danmark

Det er først og fremmest de mange års succesrige erfaringer fra Danmark, der nu skal rulles ud til den voksende middelklasse i Sydamerika, Rusland og Indien: Adgangen til lægehjælp, muligheden for at tilkalde en ambulance osv.

”Vi er nødt til at tage penge for det, og derfor kan vi ikke gøre det for de fattigste i verden – the bottom of the pyramid - før myndighederne i landene får opbygget en offentlig sundheds- og redningstjeneste, som vi kan være en del af. Men indtil da kan vi gøre en forskel for den voksende middelklasse, og det er virkelig tilfredsstillende,” siger Allan Søgaard Larsen.

Lige nu står Falck klar til at forbedre sikkerhedsforholdene for nogle af verdens mest udsatte medarbejdere – minearbejderne. Succesrige erfaringer med at forbedre sikkerheden for ansatte i olie- og gasindustrien skal nu overføres på mineindustrien, der stadig står langt tilbage med hensyn til at tage vare på de ansattes sikkerhed.

Med Allan Søgaards ord er mineindustrien ti til femten år bagud i forhold til andre brancher, der ligner den i forhold til sikkerhed.

De højeste sikkerhedsstandarder fra mineindustrien i Canada og Australien sætter barren for det koncept, der skal rulles ud. Lige nu sker det i Australien og Chile, næste skridt er Sydafrika og Mongoliet – og måske engang Kina, der ifølge Allan Søgaard Larsen ikke lige bliver det land, hvor selskabet slår igennem først.

Et andet stort projekt handler om at opbygge en velfungerende lægesektor i vækstlandene, der kan fungere som første skridt på vejen for patienter, så de ikke vandrer direkte ind på hospitalerne, som det har været tilfældet i f.eks. Sydamerika.

I stedet bygger Falck lægehuse, bl.a. i New Delhi, hvor seks lægehuse netop i denne uge er blevet godkendt, og i Vladivostok.

Selv om Falck under Allan Søgaard Larsens ledelse er blevet en stor og international koncern, vil han gerne have Falcks tjenester ud til endnu flere mennesker i endnu flere lande.

For der er rigtig god forretning i at tage det bedste fra Danmark og sætte det ind i en forretningsmæssig sammenhæng derude, lyder det fra Falcks administrerende direktør.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu