Bombe under pensionssystemet: Drop pensionsindbetalingen og hold ferie

Nu kan hundredtusinder af danskere holde en måneds mere ferie om året, hvis de har mindre end fem år til pension, som konsekvens af nye overenskomster. For mange er det endda helt gratis, for pensionsindbetalinger i de sidste arbejdsår er alligevel ofte en underskudsforretning. Ekspert og tidligere minister slår alarm over forholdene, mens beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen lover snarlig pensionsreform.

Gratis ferie på statens regning er på vej til tusindvis af danskere i deres sidste år på arbejdsmarkedet. Det bliver en realitet som følge af nye overenskomster med lukrative feriemuligheder kombineret med, at det for stadig flere danskere ikke kan betale sig at indbetale til pensionen, fordi man modregnes i folkepension og andre offentlige ydelser.

Der er nemlig markant bedre vilkår på vej for danskere, som har fem år eller mindre tilbage til pensionen. Det skyldes de helt nye overenskomster fra HK/Privat, Dansk Metal (hele C-industrien) og 3F, der alle har tilknyttet en fritvalgsordning, hvor de ældre medarbejdere frit kan bytte for eksempel pensionsindbetalinger til ferie.

Men der er et helt særligt fænomen, som gør ordningen overordentlig attraktiv. Det skyldes, at det ifølge tal fra Forsikring & Pension for ca. 30 procent af alle danskere ikke kan betale sig at spare op til pension, når de er fem år fra pensionstidspunktet. Det er, fordi opsparingen alligevel modregnes i offentlige ydelser efter pensionstidspunktet. Tallet vil endda stige til 40 procent i de kommende år. Der er med andre ord tale om en gratis fornøjelse at bytte sig til i nogle tilfælde mere end en måneds mere ferie om året.

Login