Kulturanbefaling af 
Brian Mikkelsen

Bowie, Gauguin og grønlandsk spænding

Brian Mikkelsen har dyrket et par store kulturelle ikoner, David Bowie og Gauguin. Og så lader han sig rive med af politiske dramaer i en grønlandsk ramme.

Hørt

Om Brian Mikkelsen

Direktør i Dansk Erhverv. Forhenværende medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti og kultur-, justits-, økonomi-, og erhvervsminister.

Jeg har altid været glad for at gå i Det Kongelige Teater. Stedet må siges at være en klassiker i mit kulturforbrug. For nylig var jeg inde og høre teaterets opsætning af David Bowies mesterlige og medrivende musical ‘Lazarus’, som den britiske musiker færdiggjorde inden sin død i 2016. Musicalen handler om rumvæsenet Thomas Newton, der er fanget på jorden og hverken kan finde hjem til sin egen planet eller finde sig til rette i den nye verden. Det var spændende at opleve Det Kongelige prøve kræfter med en mere rocket/poppet genre. Bowies musik er tidløs og er på mange måder soundtracket til min generations opvækst. Jeg var imponeret over niveauet og den intensitet, som holdet bag opsætningen leverede. Både musikalsk og visuelt en fænomenal oplevelse.

Set

Vi er beriget med nogle fabelagtige museer i Danmark. For nylig var jeg selv en tur på Ordrupgaard, hvor særudstillingen ‘Gauguin og hans venner’ slog benene væk under mig. Udstillingen består af en lang række lånte værker og præsenterer den franske kunstmaler Paul Gauguin og hans kunstnerkreds’ mest fremtrædende malerier fra slutningen af det 19. århundrede. Udstillingen bød også på nogle af Gauguins hovedværker, som aldrig har været vist før i Danmark. Bestemt et besøg værd. Jeg har også været en tur i biografen og haft fornøjelsen af at se den nye danske film ‘Rose’ med Sofie Gråbøl i hovedrollen. Filmen skildrer det at have en psykisk sygdom – et emne, som sjældent havner på filmplakaten. Filmen giver et nuanceret blik på, hvordan man kan leve med psykiske lidelser. Det mener jeg bestemt, vores samfund har gavn af.

Læst

Den politiske bevågenhed omkring Grønland er til at tage at føle på for tiden – både i virkelighedens og i fiktionens verden. For nylig kastede jeg mig over Morten Hesseldahls politiske thriller ‘Mørket under isen’, som rummer storpolitik, krimistof og klima i en grønlandsk ramme. Jeg elsker en god krimi, og jeg synes, både temaerne og plottet fænger. Det er en velskrevet historie, som klart er værd at læse. For tiden ruller fjerde sæson af ‘Borgen’ over skærmen, hvor også rigsfællesskabet og geopolitikken skaber spændende drama. Sidse Babett Knudsen er endnu engang fantastisk. Denne gang i rollen som Danmarks udenrigsminister. Begge anbefalinger rummer samme politiske emne. Men i bogens verden får man dog en ekstra mulighed for fordybelse, samtidig med at intensiteten fastholdes. Jeg havde svært ved at slippe siderne, da jeg først kom i gang.  

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu