Kulturanbefaling af 
Svend Brinkmann

Brinkmanns tips

Filmen ’2001: A Space Odyssey’, podcasten ’#dkpol’ og den svimlende familiekrønike ’Jordisk’ er tre af de kulturelle anbefalinger fra psykologiprofessor Svend Brinkmann.

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Set

Om

Professor på Aalborg Universitet, forfatter og radiovært på ’Brinkmanns briks’ på P1.

For mig er det en kollektiv aktivitet at se film og tv-serier. Når jeg er alene, vil jeg hellere læse en bog. Det betyder, at det som regel er familiens ønsker, der afgør, hvad vi kommer til at se. Jeg har filminteresserede børn, og de er virkelig gode til at foreslå både nye og klassiske film. For nylig har vi set Stanley Kubricks ’2001: A Space Odyssey’ og David Lynchs ’Eraserhead’, som begge gjorde stort indtryk, selv om Lynchs debutfilm fra 1977 er virkelig syret. Børnene er i øvrigt gode til at foreslå film fra andre dele af verden, eksempelvis Japan, Kina og Indien, så jeg bliver bragt lidt ud af min etnocentriske boble. I familiesammenhæng ser jeg også en del ungdomsserier, hvor der er mange virkelig gode, blandt andet ’Euphoria’ på HBO, og senest har vi set ’Everything Now’ på Netflix. De serier er bare ekstremt meget bedre end det, vi havde adgang til, da jeg selv var teenager.  

Hørt

Det er relativt sent, at jeg er hoppet med som lytter på podcastvognen. Før i tiden hørte jeg altid musik eller flowradio, når jeg pendlede til arbejde. Men nu er jeg blevet trofast lytter af forskellige gode podcast. På dansk eksempelvis ’#dkpol’, som laves af Esben Schjørring og Jakob Nielsen fra Altinget, og som i mine ører er de dygtigste til at hudflette dansk politik, og så ’Langsomme samtaler’, som er Rune Lykkebergs grundige samtaler med internationale forskere og intellektuelle om verdenssituationen. Jeg vil også gerne anbefale ’Philosophy Bites’, som er en engelsksproget podcast om filosofi, der laves af David Edmonds og Nigel Warburton, hvor hver episode på kun 15-20 minutter formår at dykke imponerende dybt ned i et specifikt filosofisk emne.

Læst

Jeg har ofte faglitterære forfattere med i mit radioprogram, ’Brinkmanns briks’, hvilket betyder, at jeg læser en del bøger, som ligger uden for mine egne forskningsområder. Og en sjælden gang har vi også skønlitterære forfattere med som gæster. I den anledning har jeg netop læst Theis Ørntofts nye roman, ’Jordisk’, som er en svimlende familiekrønike, der fortæller om menneskers liv på tværs af epoker og kontinenter, samfund og naturkræfter. Det er en på alle måder stor bog, hvor en af hovedpersonerne endda nævner mit navn på en lidet flatterende måde, men min sårede forfængelighed er heldigvis en ligegyldig ting i det store billede, som romanen tegner op.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu