Britisk ekspert: Sats på produktion, Danmark!

Hvem end, der vinder valget på torsdag, bør Danmarks nye statsminister satse mere på produktionsindustrien. Det siger den britiske erhvervsekspert Peter Marsh, der peger på, at der er brug for at gøre produktionserhvervene mere sexede og fremhæve dem i offentligheden for den værdi de har for landets konkurrenceevne. I dag er der alt for lidt viden og fokus på, hvad produktionserhvervene gør for Danmarks økonomi og konkurrenceevne. Det skal der gøres op med, siger Marsh.

”Hvis jeg var statsminister i Danmark, ville jeg gøre produktionserhvervene til en langt mere afgørende del af min politiske strategi.”

Produktionsguru

Peter Marsh (f. 1950) har arbejdet som journalist og erhvervsredaktør på Financial Times fra 1983 til 2013 og har i løbet af sin karriere udgivet en række bøger om produktion, teknologi og erhvervsliv. Senest har han vakt opmærksomhed med bogen ”The New Industrial Revolution: Consumers, Globalization and the End of Mass Production”, som beskriver den igangværende industrielle revolution, der er sat i gang af den nye bølge af netværk, kreativitet og kundetilpasning, som redefinerer styrkerne ved at være et produktionsland.
I april lancerede han initiativet madeherenow.com, som udpeger nogle af Storbritanniens succeshistorier inden for højteknologisk produktion. Initiativet bakkes op af 48 private og offentlige institutioner, som tilsammen forsøger at gøre op med det dommedagsagtige billede af den britiske produktionssektor, bl.a. ved at fortælle politikere, akademikere og landets unge om Storbritanniens industrielle styrker.

Sådan lyder opfordringen til Danmarks kommende statsminister fra den britiske erhvervsekspert Peter Marsh, der er tidligere erhvervsredaktør på Financial Times og manden bag bogen ”The New Industrial Revolution: Consumers, Globalization and the End of Mass Production.

Peter Marsh peger på, at produktionserhvervet godt nok er rykket op ad den politiske dagsorden de seneste år, men der er stadig et langt sejt træk tilbage, hvis produktionssektoren efter årtier i periferien af dansk vækstpolitik igen skal blive en vindersag. Det er vigtigt både for den danske økonomi og konkurrenceevne, og derfor skal der fra politisk hånd arbejdes for at få produktionsvirksomhederne ind i centrum af vækstdebatten.

”Det er absolut nødvendigt, at der fra politisk hånd fokuseres mere på produktion, på at finde ud af, hvad I er gode til, og på at få produktionserhvervene frem i offentligheden og få dem gjort attraktive og sexede. Det skal være afsættet for politikudvikling og vækststrategier,” siger Peter Marsh.

Hans opfordring til de danske politikere falder på et tidspunkt, hvor debatten om fremtidens vækst har været nærmest usynlig i valgkampen, der i stedet har været præget af et skænderi om, hvor mange arbejdspladser de to statsministerkandidater hver især kan tage æren for.

På trods af anbefalingerne både fra det regeringsnedsatte produktionspanel og fra regeringens eget vækstudspil, der kom få dage før valgklokkerne bimlede, har politikerne i valgkampen forbigået den vigtige diskussion af, hvad vi skal leve af i fremtiden, og hvordan vi optimerer betingelserne for danske produktionsvirksomheder.

En ny æra for produktion

Peter Marsh har positioneret sig som en stærk stemme inden for diskussionen af fremtidens produktion. Derfor var han også tidligere i år i Danmark til et større seminar hos DI i forbindelse med Produktionspanelets arbejde med at sikre danske produktionsarbejdspladser.

De fem industrielle revolutioner

Peter Marsh definerer i sin bog fem industrielle revolutioner:

1. Den første industrielle revolution (1780-1850): Damp- og tekstilmaskiner

2. Den anden industrielle revolution (1840-1890): Kommunikation, jernbaner og telegraf

3. Den tredje industrielle revolution (1860-1930): Den videnskabelige metode, elektronik, kemi

4. Den fjerde industrielle revolution (1950-2000): Computere, elektronik

5. Den femte industrielle revolution (2005- ): Netværk og relationer, kreativitet og kundetilpasning – hjulpet af informationsteknologi og konvergens

 

Kilde: “The New Industrial Revolution: Consumers, Globalization and the End of Mass Production,” Peter Marsh, 2013.

I hans nyeste bog slår han på tromme for, at verden har taget hul på en femte industriel revolution, hvor nye teknologier såsom bioteknologi og big data skaber nye vilkår for produktionsvirksomhederne. Det skaber nye muligheder for de ”gamle” produktionslande, der siden krisen massivt har tabt produktionsarbejdspladser. Se tekstboks.

Alene i Danmark er antallet af produktionsjob siden 2008 blevet reduceret med 75.000 til samlet set 286.000 arbejdspladser. I 1966 var det tal dobbelt så stort.

”De nye teknologier åbner døren til en helt ny produktion, nye virksomheder og ny vækst – det er en stor mulighed for de gamle vækstøkonomier, som er stærke på innovation og videnstung produktion,” siger Peter Marsh.

Han mener ikke, at vi kan eller skal vende tilbage til det industrielle Danmark, som vi kendte, før Indien og Kina hamrede ind på den globale produktionsscene. Slaget er tabt, når lande som Danmark og Sverige skal konkurrere med Kina om at fremstille dingenoter og dippedutter. Derfor har de vestlige lande og herunder Danmark mere end nogensinde brug for at eftersøge, afprøve og udvikle nye tiltag, som kan skabe en ny generation af produktionsvirksomheder, der griber mulighederne, som de mange nye teknologier skaber.

”Der er tale om vidensproduktion, hvor selve produktionen og medarbejderen er højt specialiseret. Derfor kommer virksomhederne, produktionen og produktionsmedarbejderen i fremtiden til at se helt anderledes ud. Så fra politisk hånd skal man ikke orientere sig bagud, men derimod kigge fremad på de muligheder og nye forudsætninger, som den teknologiske udvikling skaber for produktionserhvervene,” siger Peter Marsh og henviser til, at man allerede i England har set en markant udvikling i produktionsmedarbejdernes uddannelsesniveau de seneste år. Siden 1990 er andelen af britiske produktionsmedarbejdere med en videregående uddannelse blevet fordoblet fra lige knap 10 til 20 procent.

Renæssance på vej?

En af de læresætninger, Peter Marsh turnerer rundt med, er en udtalelse fra Jeff Immelt, direktøren fra amerikanske General Electric: ”Der er opstået en ny tidsånd – en global produktionsrenæssance.”

Renæssancebilledet sætter hovedet på sømmet i forhold til, hvad der er ved at ske med produktionserhvervene, som er hastigt på vej mod en status som udvejen for nogle ellers væksttruede økonomier.

”Efter flere år, hvor produktionssektoren var noget, man pakkede væk til fordel for et fokus på videnssamfundet, er man nu ved at få øjnene op for, at produktion er helt afgørende for vækst og udvikling i årene frem,” siger Peter Marsh.

Det er også tilfældet i Danmark. På tværs af sektorer, brancher og ekspertiseområder diskuteres i disse år indædt, hvad Danmark skal leve af, og snakken falder tit på højt specialiseret produktion. Initiativer som Produktionspanelet, Reg Lab, regeringens egen vækstplan og senest MADE, der med et budget på knap 200 millioner kroner arbejder for at finde et nyt produktionsparadigme for dansk industri, vidner om, at produktionsdagsordenen er ved at vågne op til dåd også her i landet.  

Andre vestlige lande er allerede i gang. USA, Sverige og Tyskland er nogle af dem, som under krisen mistede mange produktionsjob, og de leder nu efter nye formler at binde deres produktion op på. Også England, som Peter Marsh kender indgående, har flere initiativer i gang, som skal styrke produktionserhvervet.

Stjernestøv skal der til

Peter Marsh mener, at Danmark står godt i produktionskampen, men at der skal mere til, hvis vi skal fastholde vores konkurrenceevne og vækst.

Efter valget

Dagpenge, indvandring og nulvækst er af kommentatorer udråbt til folketingsvalget helt store temaer. Men bag palaveren om de store valg– blockbustere gemmer sig en række oversete politiske dagsordener, som vil sætte rammerne for næste regeringsperiode, hvad end det bliver Thorning eller Løkke, der sidder for enden af regeringsbordet efter folketingsvalget den 18. juni.

Under overskriften “Efter valget” sætter Mandag Morgen hver uge frem mod sommerferien fokus på de politiske temaer, som vil præge Danmarks fremtid, og som uanset valgets udfald vil udgøre hovedopga­verne for Christiansborgs politikere, når valgtømmermændene har lagt sig. I stedet for valgflæsk og luftige løfter, sætter Mandag Morgen allerede nu fokus på, hvad der skal til for at videreudvikle Danmarks velstand.

”Der er gode muligheder for Danmark. I har en række produktionsvirksomheder, som klarer sig godt. Fra politisk hånd handler det i høj grad om at gøre produktion til en højere prioritet og få produktionserhvervene op i status,” siger Peter Marsh.

Han peger på den engelske opfinder og erhvervsmand James Dyson som et godt eksempel på en mand, der har forbedret produktionserhvervenes status i den britiske offentlighed.

James Dyson står bag ??Dual Cyclones poseløse støvsuger, som har gjort manden til mangemilliardær. Han er en meget offentlig person, som går i brechen for at styrke produktionserhvervene i England blandt andet gennem en fond, der støtter design- og tekniske uddannelser.

”James Dyson er blevet et kendt og positivt billede i England på, hvordan en produktionsvirksomhed kan klare sig godt. Og hans historie er med til at skabe prestige om produktionserhvervet. Det er vigtigt at have disse rollemodeller, når det kommer til eksempelvis universitetssamarbejder og kampen om talenter,” siger Peter Marsh.

Produktionsdanmark skal kigge ud – og ind

Adspurgt om, hvad Peter Marsh selv ville gøre, hvis han fik overdraget nøglerne til statsministeriet, peger han på, at politikerne ud over at tage teten i forhold til at få fortalt og dyrket den gode produktionshistorie også skal afsætte tid og ressourcer til at kortlægge styrker og svagheder ved dagens produktionsdanmark.

”Danmark skal vide mere om, hvad I er gode til, og hvem der er gode. Det er vigtigt, at politikerne ved, hvad I kan, og at den fremtidige erhvervs- og vækstpolitik baserer sig på erfaring og på de ting, som allerede er i gang,” siger han og forklarer, at det ikke er nok at kigge på globale mastodontvirksomheder som Lego eller på Novo Nordisk.

”Det handler ikke blot om at kigge på den store globale virksomhed, men også i høj grad om at afdække den underskov af små og mellemstore virksomheder, som integrerer nye, innovative teknologier – og dermed har forstået at agere som produktionsvirksomhed i den nye tidsalder,” siger erhvervseksperten.

Dertil er det også helt afgørende at kigge efter inspiration fra andre lande. 

”Der er ikke one size fits all, så Danmark kan ikke bare kigge på USA, på Silicon Valley eller på England og kopiere, hvad de gør. Men man kan orientere sig mod og lære af de andre – og forstår man fra politisk hånd at koble det med den specifikke viden om Danmark, står I godt rustet til fremtidens kamp om produktionsvæksten,” siger Peter Marsh. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu