Byen er under omprogrammering

Der sker for tiden små ændringer af byrum og af byens inventar, som skaber grobund for nye sociale rammer. Det rykker ved måden, vi lever vores liv – omprogrammeringen af vores byrum er et tiltrængt tilskud til den daglige oplevelse.

Tænk over, hvordan du vil leve i dit hood. Skal du værne om nabolaget og møde dine naboer, eller skal du passe dig selv og tjene dine penge, tage på dine rejser – eller er det noget helt tredje?

På Dansk Arkitektur Center er der en fin lille udstilling, som i sin substans formår at sætte spørgsmålstegn ved den måde, vi bruger vores liv og rum på.

Den bør ses af alle, der bor i byen og/eller elsker byen som den mangfoldige, evigt skiftende og alligevel på mange måder stationære base, den er for os. Udstillingen hedder Reprogramming The City, og oversat betyder det omprogrammering af byen. Så hvordan kan vi ændre brugen af byen og dens rum og installationer, i takt med at verden ændrer sig? Det er der kommet rigtig mange gode bud på fra hele verden.

Byens rum, byens systemer og dens inventar må forandre sig, i takt med at verden omkring gør det samme. Teknologier udvikler sig og overhaler det bestående, klassiske byinventar eller måske lige netop dér gør nye anvendelser mulige i de gamle skaller. Markante revisioner af brugen af vores byrum vil over tid være nødvendige, for at de enten ikke skal ende som fragmenter eller bære forladte elementer med visnet graffiti. Noget ethvert moderne bystyre må vælge at forholde sig til. De har dermed i denne udstilling fået mange gode løsninger serveret på et sølvfad og endog med inspirationer til videreudviklinger.

[quote align="left" author=""]Lad de sociale kræfter komme til orde både digitalt og in real time. Design like you give a damn!![/quote]

Reprogramming The City viser, at disse inventardele og byrum kan få nyt liv og nye funktioner, hvis vi vil og tør.

Det er vores kreative opfindsomhed og måden at se det kendte i ny forklædning eller nye funktioner og omgivelser. Det er at se mulighederne i byens klassiske inventar omprogrammeret til vores nutid og brugsmønster, og dermed er vi som borgere med til at forme byen, dens rum og dets inventar på helt nye måder. Tænk, hvilken sjælden følelse og glæde, at alle kan bidrage ikke bare med designet, men også i den daglige anvendelse.

Det er en udstilling, der viser eksempler på, hvordan vi gennem tiderne har frembragt ting, som måske var virkelig nyttige engang, men nu ikke er nyttige mere. Den viser også eksempler på, at de pladser, vi engang har skabt, bare ved en lille omprogrammering helt kan ændre funktion.

I Umeå i det nordlige Sverige har man sat daglysrør i buslæskærme, så man får et tilskud af dagslys fra siderne i buslæskærmen i denne mørke del af verden, når man alligevel sidder og venter på bussen. Et andet eksempel er fra Paris, hvor man har monteret tilpassede bordplader og gavle på ben i afstemte farver, tæt på hinanden og mange af slagsen, på en fantastisk fin, bred, solbeskinnet trappe. Dermed har man dannet et helt anderledes byrum af en eksisterende, lidt elitær plads ved hjælp af nye borde og stole, så man kan sidde ordentligt og nyde sin frokost i solen og møde andre ved samme bord.

Små og enkle omprogrammeringer af det offentlige miljø, der giver byens borgere uanede muligheder for nye oplevelser, både enkeltvist og med invitationer til større samvær og, ikke mindst, som regel med en humoristisk kant.

Udstillingen her på Dansk Arkitektur Center er livsbekræftende, fordi den starter en tankerække hos beskueren. Man begynder helt umiddelbart at tænke og fundere over, hvad det ellers er muligt at arbejde med at omprogrammere i mit byrum (eller i mit hjem, på min arbejdsplads osv.?), så det giver en ny oplevelse til rummet, men også til brugen eller brugerne af rummet eller det pågældende stykke inventar.

Helt elementære nyfortolkninger på udstillingen af f.eks. byens klassiske inventar var de traditionelle telefonbokse, der nu fungerede som ladestationer til elbiler (og sikkert også elcykler m.m.) og også kan rumme informationsskærme til borgere og turister, tage, der omdannes til grønne oaser i byen, tomme garager, der med en enkelt modulær indsats kan fungere som små hoteller eller lejligheder til hjemløse, stilladser, der på jorden kan suppleres med borde, klapstole, der klipses på stilladsets lodrette bæringer og danner basis for sociale rum, og til sidst fortovsfliser, der omdanner trykket fra de gående til energi. Kun fantasien sætter grænser.

Giv den gas!

Vi er så småt på vej med innovationer i form af anderledes pop-op-butikker og tilsvarende restauranter; dette er interventioner, der ikke nødvendigvis er kommercielt funderet, men funderet i menneskets leg og lyst. Det er små ændringer af byrum og ændringer af byens inventar, men ændringer, som skaber grobund for nye sociale rammer. Hvornår er det, at den almindelige mand/kvinde tager fat og kommer med det design, der lægger et røgslør over verdens elendige stilstand og genopstandelsen af den kolde krig? Lad de sociale kræfter komme til orde både digitalt og in real time. Design like you give a damn!!

Denne udstilling viser vejen på en fin og pædagogisk måde. Men giv den gas derude. Jeg kan godt lide den ellevilde, glade og energifulde måde, hvorpå det er os borgere, der gør ting uden at spørge eller ansøge om tilladelse. Det viser sig, at de fleste gange er de nye omprogrammeringer netop meget populære, da de løser et problem, uden så mange dikkedarer og på en måde, hvor man bagefter tænker, ”nå ja, selvfølgelig, sådan skal det da være”.

Hvis vi ser på et emne, der kan gøres til en større omprogrammering, ligger der fantastisk mange kvadratmeter tagflade i vores byer, og hvis disse flader ændres til arealer, hvor vi kan møde naboerne, få sol, så vi ikke visner af D-vitaminmangel, dyrke grøntsager, lade tankerne flyde og f.eks. opstille bistader, begynder det rigtigt at give mening. Vi kan få et mere righoldigt og bredspektret fritidsliv, og samtidig fungerer disse urbane landbrug som vandopsamlere ved kraftigt regnvejr.

Hvis vi kan holde på regnvandet lidt længere, før det overfylder vores kloaker, kan vi spare mange penge på de offentlige budgetter og dermed afværge de store og kostbare oversvømmelser, vi har set de sidste par år. Disse ændringer i vores vejrlig er ikke en forbigående ting. Vi vil få flere og større regnskyl, og hvis vi gennem brug af tagflader kan hjælpe på afvandingen, er det fantastisk.

Måske skal vi bare fremover spørge om tilgivelse og ikke om tilladelse og så bare gå i gang. Vi kan starte i vores egen gade og så sprede det ud i hele byen. De forretningsdrivende kan begynde med at sætte tingene sammen på nye måder. Hvorfor kan man ikke få sine negle ordnet, mens man får sine sko forsålet?

Det offentlige er faktisk på vej uden de måske helt ved det, men i Hadsten har man lagt svømmehal og bibliotek i samme bygning. Børnene svømmer, mor og far læser bøger, og bagefter henter børnene deres forældre på biblioteket, hvilket bevirker, at børnene også bliver interesseret i at låne bøger, når de nu er i huset.

Det gælder om at se omprogrammeringen som et tilskud til den daglige oplevelse.

Hvad bliver den næste omprogrammering i nærheden af dig?

Dette er en af grundene til, at man skal uddanne og ansætte nogle flere kreative, så der kan komme spræl i verden.

Læs flere af Nille Juul-Sørensens indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning

Forrige artikel Menneskelig energi Næste artikel Hvem taler fremtidens sag?

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.