Byen er under omprogrammering

Der sker for tiden små ændringer af byrum og af byens inventar, som skaber grobund for nye sociale rammer. Det rykker ved måden, vi lever vores liv – omprogrammeringen af vores byrum er et tiltrængt tilskud til den daglige oplevelse.

Tænk over, hvordan du vil leve i dit hood. Skal du værne om nabolaget og møde dine naboer, eller skal du passe dig selv og tjene dine penge, tage på dine rejser – eller er det noget helt tredje?

På Dansk Arkitektur Center er der en fin lille udstilling, som i sin substans formår at sætte spørgsmålstegn ved den måde, vi bruger vores liv og rum på.

Den bør ses af alle, der bor i byen og/eller elsker byen som den mangfoldige, evigt skiftende og alligevel på mange måder stationære base, den er for os. Udstillingen hedder Reprogramming The City, og oversat betyder det omprogrammering af byen. Så hvordan kan vi ændre brugen af byen og dens rum og installationer, i takt med at verden ændrer sig? Det er der kommet rigtig mange gode bud på fra hele verden.

Byens rum, byens systemer og dens inventar må forandre sig, i takt med at verden omkring gør det samme. Teknologier udvikler sig og overhaler det bestående, klassiske byinventar eller måske lige netop dér gør nye anvendelser mulige i de gamle skaller. Markante revisioner af brugen af vores byrum vil over tid være nødvendige, for at de enten ikke skal ende som fragmenter eller bære forladte elementer med visnet graffiti. Noget ethvert moderne bystyre må vælge at forholde sig til. De har dermed i denne udstilling fået mange gode løsninger serveret på et sølvfad og endog med inspirationer til videreudviklinger.

[quote align="left" author=""]Lad de sociale kræfter komme til orde både digitalt og in real time. Design like you give a damn!![/quote]

Reprogramming The City viser, at disse inventardele og byrum kan få nyt liv og nye funktioner, hvis vi vil og tør.

Det er vores kreative opfindsomhed og måden at se det kendte i ny forklædning eller nye funktioner og omgivelser. Det er at se mulighederne i byens klassiske inventar omprogrammeret til vores nutid og brugsmønster, og dermed er vi som borgere med til at forme byen, dens rum og dets inventar på helt nye måder. Tænk, hvilken sjælden følelse og glæde, at alle kan bidrage ikke bare med designet, men også i den daglige anvendelse.

Det er en udstilling, der viser eksempler på, hvordan vi gennem tiderne har frembragt ting, som måske var virkelig nyttige engang, men nu ikke er nyttige mere. Den viser også eksempler på, at de pladser, vi engang har skabt, bare ved en lille omprogrammering helt kan ændre funktion.

I Umeå i det nordlige Sverige har man sat daglysrør i buslæskærme, så man får et tilskud af dagslys fra siderne i buslæskærmen i denne mørke del af verden, når man alligevel sidder og venter på bussen. Et andet eksempel er fra Paris, hvor man har monteret tilpassede bordplader og gavle på ben i afstemte farver, tæt på hinanden og mange af slagsen, på en fantastisk fin, bred, solbeskinnet trappe. Dermed har man dannet et helt anderledes byrum af en eksisterende, lidt elitær plads ved hjælp af nye borde og stole, så man kan sidde ordentligt og nyde sin frokost i solen og møde andre ved samme bord.

Små og enkle omprogrammeringer af det offentlige miljø, der giver byens borgere uanede muligheder for nye oplevelser, både enkeltvist og med invitationer til større samvær og, ikke mindst, som regel med en humoristisk kant.

Udstillingen her på Dansk Arkitektur Center er livsbekræftende, fordi den starter en tankerække hos beskueren. Man begynder helt umiddelbart at tænke og fundere over, hvad det ellers er muligt at arbejde med at omprogrammere i mit byrum (eller i mit hjem, på min arbejdsplads osv.?), så det giver en ny oplevelse til rummet, men også til brugen eller brugerne af rummet eller det pågældende stykke inventar.

Helt elementære nyfortolkninger på udstillingen af f.eks. byens klassiske inventar var de traditionelle telefonbokse, der nu fungerede som ladestationer til elbiler (og sikkert også elcykler m.m.) og også kan rumme informationsskærme til borgere og turister, tage, der omdannes til grønne oaser i byen, tomme garager, der med en enkelt modulær indsats kan fungere som små hoteller eller lejligheder til hjemløse, stilladser, der på jorden kan suppleres med borde, klapstole, der klipses på stilladsets lodrette bæringer og danner basis for sociale rum, og til sidst fortovsfliser, der omdanner trykket fra de gående til energi. Kun fantasien sætter grænser.

Giv den gas!

Vi er så småt på vej med innovationer i form af anderledes pop-op-butikker og tilsvarende restauranter; dette er interventioner, der ikke nødvendigvis er kommercielt funderet, men funderet i menneskets leg og lyst. Det er små ændringer af byrum og ændringer af byens inventar, men ændringer, som skaber grobund for nye sociale rammer. Hvornår er det, at den almindelige mand/kvinde tager fat og kommer med det design, der lægger et røgslør over verdens elendige stilstand og genopstandelsen af den kolde krig? Lad de sociale kræfter komme til orde både digitalt og in real time. Design like you give a damn!!

Denne udstilling viser vejen på en fin og pædagogisk måde. Men giv den gas derude. Jeg kan godt lide den ellevilde, glade og energifulde måde, hvorpå det er os borgere, der gør ting uden at spørge eller ansøge om tilladelse. Det viser sig, at de fleste gange er de nye omprogrammeringer netop meget populære, da de løser et problem, uden så mange dikkedarer og på en måde, hvor man bagefter tænker, ”nå ja, selvfølgelig, sådan skal det da være”.

Hvis vi ser på et emne, der kan gøres til en større omprogrammering, ligger der fantastisk mange kvadratmeter tagflade i vores byer, og hvis disse flader ændres til arealer, hvor vi kan møde naboerne, få sol, så vi ikke visner af D-vitaminmangel, dyrke grøntsager, lade tankerne flyde og f.eks. opstille bistader, begynder det rigtigt at give mening. Vi kan få et mere righoldigt og bredspektret fritidsliv, og samtidig fungerer disse urbane landbrug som vandopsamlere ved kraftigt regnvejr.

Hvis vi kan holde på regnvandet lidt længere, før det overfylder vores kloaker, kan vi spare mange penge på de offentlige budgetter og dermed afværge de store og kostbare oversvømmelser, vi har set de sidste par år. Disse ændringer i vores vejrlig er ikke en forbigående ting. Vi vil få flere og større regnskyl, og hvis vi gennem brug af tagflader kan hjælpe på afvandingen, er det fantastisk.

Måske skal vi bare fremover spørge om tilgivelse og ikke om tilladelse og så bare gå i gang. Vi kan starte i vores egen gade og så sprede det ud i hele byen. De forretningsdrivende kan begynde med at sætte tingene sammen på nye måder. Hvorfor kan man ikke få sine negle ordnet, mens man får sine sko forsålet?

Det offentlige er faktisk på vej uden de måske helt ved det, men i Hadsten har man lagt svømmehal og bibliotek i samme bygning. Børnene svømmer, mor og far læser bøger, og bagefter henter børnene deres forældre på biblioteket, hvilket bevirker, at børnene også bliver interesseret i at låne bøger, når de nu er i huset.

Det gælder om at se omprogrammeringen som et tilskud til den daglige oplevelse.

Hvad bliver den næste omprogrammering i nærheden af dig?

Dette er en af grundene til, at man skal uddanne og ansætte nogle flere kreative, så der kan komme spræl i verden.

Læs flere af Nille Juul-Sørensens indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning

Forrige artikel Menneskelig energi Næste artikel Hvem taler fremtidens sag?

Fik du læst? Tommy Ahlers: Det handler om at prøve ting af

Fik du læst? Tommy Ahlers: Det handler om at prøve ting af

SOMMERLÆSNING: I starten af 2019 satte vi på Ugebrevet Mandag Morgen fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der har bidt sig fast hos særligt de unge. Det kan aflæses i stress, selvværdsproblemer psykiske nedbrud og generel mistrivsel. Der er desværre over lang tid blevet skabt et forvrænget billede af det gode liv, som skal være fejlfrit og fyldt med høje karakterer. Men sådan ér livet jo ikke, og det satte jeg mig for at illustrere gennem en interviewserien 'Uperfekte Interview', hvor jeg udfordrede forbilleder, der i mediebilledet kan virke perfekt, til at blotte deres mere uperfekte sider. Første modige person var daværende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, der tilbage i december fortalte mig om en lang række af mindre perfekte episoder i sit liv. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Fik du læst? Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene.

Fik du læst? Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene.

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er et interview med millionæren fra Brønshøj, Djaffar Shalchi. Selv siger han, at hans succes skyldes det danske velfærdssamfund og grundtanken om, at de bredeste skuldre skal løfte mest. Derfor arbejder han for, at verdens rigeste mennesker, det vil sige folk som ham selv, beskattes hårdere på deres formuer. Pengene skal bruges til opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål. Han er selv godt i gang ved at have doneret over halvdelen af sin formue til velgørende formål.

God læselyst og god sommer,

Mikkel Lind Sorgenfrey, journalist

Fik du læst? ”Jeg opsøger ikke kolbøtter, det virker som om de opsøger mig”

Fik du læst? ”Jeg opsøger ikke kolbøtter, det virker som om de opsøger mig”

SOMMERLÆSNING: Stort set enhver branche står overfor det, vi for et par år siden kaldte disruption. Men hvordan er det sådan helt personligt at leve et liv i hastig og radikal forandring? I april talte jeg med Erick Thürmer, som har taget flere kolbøtter end de fleste, og han fortæller meget personligt om at lede en gammel familieejet produktionsvirksomhed på den snoede vej mod den digitale fremtid. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema i årets første nummer om kønsdiversiteten i danske bestyrelser. Den viser, at Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre flere kvinder i bestyrelserne end hidtil antaget. Over 33.000 bestyrelser – svarende til 56 pct. af samtlige danske virksomhedsbestyrelser – består kun af mænd. Tusindvis af bestyrelser er besat med ægtefæller, søskende og andre familiemedlemmer. Danmark risikerer at gå glip af vækst og job, hvis der ikke satses meget mere målrettet på fødekæden af kvalificerede kvinder.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en historie fra marts om, at politikere i Danmark, Tyskland og andre europæiske lande bevilger sig selv stadigt flere penge i statsstøtte. Pengene bruges ofte til at skabe mediekanaler, der gør det muligt for politikerne at undgå spørgsmål fra kritiske journalister.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

SOMMERLÆSNING: Glem gaveboden. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er generøse på vegne af velfærdssamfundet. Men de lovede ekstra mia. dækker over en meget lille vækst i det offentlige forbrug målt per indbygger. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, hvor det bliver sværere at tilfredsstille borgernes behov, vurderer professor Jørgen Goul Andersen. Det første opgør om velfærden kommer, når Mette Frederiksens nye regering forhandler budgetter for 2020 med kommuner og regioner. De begynder nu.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

SOMMERLÆSNING: Det er faktisk en fantastisk historie. "Halvdelen af den CO2-reduktion, som Danmark som land har realiseret over de sidste 10 år, er kommet som følge af beslutninger, der er truffet i den her virksomhed,” fortalte Jacob Askou Bøss, der er strategichef i Ørsted, i et interview med Mandag Morgen i maj. Han har været med hele vejen, mens DONG, der hentede olie og gas og fyrede med kul, forvandlede sig til Ørsted, der snart producerer fossilfri energi. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

SOMMERLÆSNING. Der er et forståeligt fokus på, hvad kineserne vil med sine mange investeringer i europæiske virksomheder. Men de kinesiske penge kan skabe job og sikre virksomheder. Det er svenske Volvo et eksempel på. Efter ti år med kinesiske ejere er produktionen fordoblet. Den historie fortæller det danske medlem af Volvos bestyrelse Lone Fønss Schrøder til min kollega Peter Hesseldahl.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en analyse fra januar, som viser, at EU-landenes klimapolitikker er ikke socialt bæredygtige, fordi de gavner industrier og kapitalejere, mens forbrugere straffes. Her advarede Margrethe Vestager også om, at hvis vi fortsætter klimapolitikken i samme spor, vokser uligheden.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling handler om et overset tema i den danske velfærdsdebat. Danmark oplever i disse år en glidende privatisering af velfærden. Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. På få år er antallet af børn i privatinstitutioner tredoblet. Det kan betyde en banebrydende forandring af velfærdsstaten af den slags, vi kun ser 1-2 gange pr. århundrede. Fortsætter udviklingen, vil opbakningen til velfærdsstaten i sin nuværende form formentlig smuldre.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

Fik du læst? Nikolaj Hübbe: I balletten stræber vi ikke efter det perfekte, vi stræber efter det guddommelige

SOMMERLÆSNING: Dansk ballets guldfugl, Nikolaj Hübbe, er flasket op med perfektion og lever i naturlig symbiose med det. Men hvor der er højt at flyve, er der dybt at falde. Ja, ja. Det er en kliché, men den slags har det med at have en antydning af sandhed i sig. Det gælder også i tilfældet Nikolaj Hübbe. Læs interviewet med ham, der var det fjerde i min serie af 'Uperfekte Interview', hvor jeg satte fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der gennemsyrer vores samfund. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Ministerdebutanter får nøgleroller

Ministerdebutanter får nøgleroller

ANALYSE: De er relativt unge, de er visionære, og de er alle forfattere til en stribe opsigtsvækkende debatbøger, der har været med til at definere Socialdemokratiets nye profil. Mandag Morgen sætter spot på fem ministerdebutanter i Mette Frederiksens nye regering, som vil være med til at afgøre, om regeringen bliver en succes eller fiasko hos vælgerne.

Mette Frederiksens store tillidsreform

Mette Frederiksens store tillidsreform

ANALYSE: Der er slået skår i samfundskontrakten, mener den nye S-regering og dens støttepartier. En stor reform skal derfor blandt andet styrke tilliden til politikere og medier, genopbygge tilliden til Skat og mindske de økonomiske forskelle i Danmark. Men tilliden til den nye regering selv kan blive påvirket af anklager om løftebrud i forhold til udlændinge og nedslidte.

Her er rammerne for den nye S-regering

Her er rammerne for den nye S-regering

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten er blevet enige om et fælles aftalepapir, der baner vejen for en socialdemokratisk mindretalsregering. Læs aftalen her.

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

Kvinder skal ikke ”fikses” for at blive ledere

ANMELDELSE: Vi skal se ledere som mennesker, før vi ser dem som enten mænd eller kvinder. Ny bog afdækker, at vi sidder uhjælpeligt fast i gamle adfærdsmønstre og normer og udfører en daglig kønslinedans for at leve op til dem.

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Stor kortlægning: 84 kommuner har egne klimaplaner

Danmarks 98 kommuner er klimakampens frontkæmpere. Men koordineringen af indsatsen er så dårlig, at det spænder ben for de klimaresultater, som befolkningen og virksomhederne forventer. Hvis staten stiller krav om fælles mål, skal der også følge penge med, siger kommunerne.  

Klimakampen er glokal

Klimakampen er glokal

KOMMENTAR: Det er afgørende valg, der i disse år bliver truffet på både lokalt, nationalt og globalt niveau i forhold til klimaudfordringerne. Derfor er det afgørende at skabe bedre netværk og samarbejde mellem de forskellige niveauer.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Mette Frederiksen vil samle magten i Statsministeriet

Dansk politiks nye superduo hedder Mette og Martin. Mette Frederiksen og Martin Rossen. De samler en meget stor del af magten i Statsministeriet. Det får især konsekvenser for Finansministeriet. De aktuelle regeringsforhandlinger har givet en forsmag på, hvad der venter.

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Mette Frederiksens rød-grønne vision for Finansministeriet

Finansministeriet får et helt sæt af nye opgaver, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister. Fokus i reformer flytter fra arbejdsudbud til kompetencer. Budgetloven i sin nuværende form kan stå for fald. Nye grønne regnemetoder skal holde øje med både klima og ulighed. Og så venter en 2030-plan.

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Danskernes moral: Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.