Californisk model kan skabe sammenhæng i sundhedsvæsenet

Danmark har meget at lære af den amerikanske sundheds- og forsikringsgigant, Kaiser Permanente, der først og fremmest er hjemmehørende i Californien. Det fremgår af et nyt forskningsprojekt, der blev offentliggjort i sidste uge. Kaiser Permanente er først og fremmest unik, fordi den har udviklet et ledelses- og organisationskoncept, der adresserer disse års største sundhedspolitiske udfordring:  at skabe sammenhæng i et stadig mere specialiseret og fragmenteret sundhedsvæsen. Ifølge forskningsprojektet, der sammenligner den californiske med den danske model, har modellen indtil videre også en bagside. Kaiser Permanente er 30-60 pct. dyrere end det danske sundhedsvæsen.

En stor del af de koordinationsproblemer, der plager det danske sundhedsvæsen, kunne løses, hvis vi i højere grad lod os inspirere af den amerikanske sundheds- og forsikringsgigant Kaiser Permanente.

Den californisk baserede managed care-virksomhed har udviklet en unik ledelses- og organisationsmodel, der adresserer den største udfordring, der møder de vestlige landes sundhedsvæsener i disse år: At de teknologiske og lægevidenskabelige fremskridt skaber et stadig mere specialiseret og fragmenteret behandlingssystem, mens det stigende antal patienter med kroniske sygdomme skaber et voksende behov for koordination.

Det er hovedkonklusionen i et omfattende forskningsprojekt, der blev offentliggjort i sidste uge. Se også tekstboks. Projektet, der er gennemført af en række fremtrædende danske og amerikanske forskere i samarbejde med Rockwool Fonden, sammenligner Kaiser Permanente med det danske sundhedssystem.

Login