Cameron presser svagt EU med sin egen svaghed

De 27 andre EU-lande føler sig udsat for afpresning af Storbritanniens premierminister, Cameron, der ikke desto mindre ventes at få sine nye EU-forbehold igennem ved topmødet sidst på ugen, fordi alle ønsker at beholde briterne i EU. Danmarks regering er sammen med Irland Camerons nærmeste allierede og står til at kunne høste to markante europapolitiske sejre: Et opgør med Metock-dommen og en mulighed for at indføre indeksering af velfærdsydelser. Danske diplomater har spillet en central rolle i Camerons forhandlinger, men selv om han får opbakning på topmødet i Bruxelles torsdag og fredag, venter der alligevel et fire måneders britisk psykodrama om landets europæiske fremtid.

På et tidspunkt, hvor regeringer i USA, Canada, Japan og Kina alle ønsker sig, at Storbritannien bidrager til at gøre EU til en stærk global aktør, gør de 28 EU-lande klar til endnu et krisetopmøde torsdag og fredag i Bruxelles – et topmøde, som igen vil udstille EU’s kollektive svaghed og indre splittelse.

Det er nemlig først og fremmest EU’s kollektive svaghed, der ifølge en række førende analytikere af europæisk politik gør det sandsynligt, at Storbritanniens premierminister, David Cameron, vil få sin aftale om et revideret britisk forhold til EU. Det skal tjene som grundlag for den aftale om fortsat EU-medlemskab, som Cameron har lovet de britiske vælgere i bestræbelserne på at lukke munden på britiske EU-skeptikere i sit eget parti og i det nationalpopulistiske UKIP.

Den britiske premierminister vil så at sige kunne bruge sin egen indenrigspolitiske svaghed til at presse politiske indrømmelser ud af de øvrige 27 EU-lande, fordi de øvrige EU-lande er så bekymrede over, at Storbritanniens vælgere stemmer landet ud af EU, at de føler, at de ikke kan gøre andet end at føje den britiske premierminister. EU-præsident Donald Tusk advarede i sidste uge imod, at andre egoistiske regeringsledere i EU vil kunne finde på at arrangere folkeafstemninger for på den måde at presse politiske indrømmelser ud af EU.

Login