Christiansborg trænger til en kulturrevolution

Innovation er et af tidens politiske buzzwords, men blandt politikerne selv er det så som så med innovation, mener eksperter. De efterlyser en fornyelse af den politiske beslutningsproces og anbefaler et brud det 150 år gamle partineutrale embedssystem.  Viceministre og resultatkontrakter er instrumenter, som politikerne kan bruge til at generobre magten fra embedsmandsvældet. De nye digitale muligheder kan styrke borgernes rolle i den politiske proces. 

Når dronningen ankommer i morgen klokken 11.45 til Folketingets traditionelle åbning, vil alt være ved det gamle. Statsministeren vil holde sin åbningstale, oppositionen vil kritisere den for at være tynd og visionsforladt, og de politiske kommentatorer vil tygge den igennem for danskerne bid for bid. Sådan har det været i årevis. Og sådan vil det også være i morgen. 

Mens politikerne i Folketinget jævnligt opfordrer private virksomheder og offentlige myndigheder til at være innovative og tænke ud af boksen, kniber det med innovationen i deres egen hverdag. 

De store visioner bliver ikke længere født af politikerne selv, men af andre aktører i den politiske fødekæde. Centraladministrationen belønner ikke innovation. Og det udbredte new public management-regime kvæler kreativiteten. 

Login