Coronanedlukning medfører massivt fald i CO2-pris

I marts er prisen på EU’s CO2-kvoter raslet ned. Tre klimaorganisationer efterspørger politiske indgreb, der skal sikre fortsat fremdrift i den grønne omstilling, mens eksperter fra Københavns og Aarhus Universitet opfordrer til at slå koldt vand i blodet. 

Rebecca Holck Rosenberg

Coronakrisen lægger lige nu låg på CO2-udledningen. Til gengæld kan krisen spænde ben for den grønne omstilling på længere sigt 

I hvert fald har krisen sat gang i et historisk fald i prisen på EU’s CO2-kvoter, der tillader virksomheder at udlede CO2. En CO2-kvote giver retten til at udlede ét ton CO2. 

Den udvikling vækker bekymring hos klimaorganisationerne Rådet for Grøn Omstilling, Vedvarende Energi og Greenpeace 

“Isoleret set kan vi godt glæde os over, at der er disse tider ikke bliver udledt så meget CO2, men en lav CO2-pris betyder også, at økonomien i at omstille bliver dårligere,” siger Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator i Vedvarende Energi. 

Meget produktion fra store industrianlæg er sat i stå, behovet for strøm fra energiforsyningen er dalet, og flyene holder stille i lufthavnene. Den faldende økonomiske aktivitet i netop disse sektorer, som er reguleret gennem kvotesystemet, betyder, at CO2-udledningen og behovet for CO2-kvoter falder. Og det samme gør altså prisen. 

Her i marts faldt CO2-prisen på to uger med 36 procent – fra 24 til 15,5 euro. Et hidtil uset dyk på så kort tid, som sender prisen ned på det niveau, der gjaldt for omkring to år siden.  

Bekymringen hos klimaorganisationerne er, at hvis coronakrisen udvikler sig til en langvarig økonomisk krise i Europa – en udvikling, som politikerne lige nu frygter og forsøger at undgå med hjælpepakker til erhvervslivet  vil CO2-prisen holde sig lav. Det vil alt andet lige mindske incitamentet til at omlægge energiproduktionen fra kul til el eller at investere i energieffektiviseringer. 

Og klimaorganisationerne tvivler på, at de mekanismer, som EU har sat i værk for at afbøde faldet i kvotepriserne, er tilstrækkelige i en tid, der kalder på mere ambitiøs klimahandling.

Mulighed for at hæve priser under krisetid 

Under finanskrisen i 2008 faldt CO2-prisen til et langt lavere niveau, end det vi ser nu – bare over længere tid. Og prisen holdt sig lav helt frem til 2018, hvor EU besluttede at sætte en ny mekanisme ind, der netop skal forhindre, at økonomiske chok rammer kvotesystemet hårdt.  

Problemet var, at de kvoter, der ikke blev brugt, da den økonomiske aktivitet og derved CO2-udledningen var lav, fortsatte med at kunne blive købt og solgt, samtidig med at der blev frigivet nye kvoter. Antallet af CO2-kvoter hobede sig derfor op, og i 2015 var der et overskud af kvoter på 1,8 milliarder ton CO2. 

Fra 2019 blev der derfor iværksat en såkaldt markedsstabilitetsreserve. Den betyder, at hvis antallet af overskydende kvoter overstiger et niveau på 833 millioner ton CO2 vil 24 procent af overskudskvoterne blive lagt over i en reserve, som kan bruges, hvis der på et tidspunkt er for få kvoter i systemet. Fra 2023 vil en del af reservekvoterne desuden blive slettet helt, hvis reserven bliver for stor. 

Men ifølge Vedvarende Energi arbejder mekanismen ikke hurtigt nok til at rette op på CO2-prisen under corona-krisen. Og det kan ændre ved investorernes prioriteringer. 

“Når man ser på aktiemarkedets fremskrivninger af kvoteprisensåkaldte futuresså er forventningen lavere nu end før coronakrisen. Og hvis prisen hen over de næste måneder ikke bliver rettet op, så begynder investorerne jo at se efter investeringer på den nye pris fremfor den gamle pris før knækket i marts,” siger han. 

Vedvarende Energi foreslår derfor, at hvis CO2-prisen bliver ved med at være i bundbør EU udvide mekanismen, så den kan optage flere overskydende kvoter, når det er nødvendigt. 

Rådet for grøn omstilling mener, at man bør gå skridtet videre og se den lave pris under coronakrisen som en mulighed for at øge CO2-prisen yderligere. Ifølge en rapport fra 2017 fra Carbon Pricing Leadership Coalition skal CO2-prisen ligger på et niveau mellem 37 og 75 euro for at kunne nå Parisaftalens mål om en temperaturstigning på maksimalt 2 grader.  

Nu hvor vi har lave priser, kan man tage kvoter ud af systemet, uden at priserne eksploderer. Og det vil få CO2-priserne – når økonomien kommer i gang igen – op på det niveau, der skal til, for at vi kan nå at leve op til Parisaftalen,” siger direktør i Rådet for Grøn Omstilling Claus Ekman. 

Det er et forslag, Greenpeace bakker op om. 

“Det er et rigtig dårligt signal, at CO2-prisen kommer så langt ned, at det bliver mere konkurrencedygtigt at bruge kul. Især i betragtning af at også den grønne energiproduktion fra eksempelvis vindmøller også rammes økonomisk af coronakrisen,” siger klima- og energirådgiver Tarjei Haaland. 

Politikere må have is i maven 

Det store fald i CO2-prisen bekymrer dog ikke i samme grad Klimarådet, det uafhængige ekspertorgan, der rådgiver regeringen om den grønne omstilling.  

Der er mange grunde til at reformere kvotesystemet, men jeg synes ikke, at coronakrisen giver anledning til det, når vi har markedsstabilitetsreserven,” siger formand Peter Møllgaard og tilføjer: 

“På den helt korte bane er det helt afgørende at holde hånden under erhvervslivet, men det ændrer jo ikke på, at der er behov for at øge prisen på CO2, både i luftfarten og industrien, når vi kommer ud på den anden side af krisen. 

Heller ikke hos tre eksperter fra de danske universiteter vækker den lave CO2-pris umiddelbart bekymringHvis den økonomiske aktivitet vender tilbage efter et par uger eller måneder, vil det allerede styrkede kvotesystem og den etablerede stabilitetsmekanisme nok få kvoteprisen på ret køl igen. 

Det mener professor i statskundskab Peter Nedergaard og adjunkt i miljøøkonomi Peter Kjær Kruse-Andersen ved Københavns Universitet samt professor i miljøpolitik Mikael Skou Andersen fra Aarhus Universitet. 

Dog erkender eksperterne, at hvis coronakrisen udvikler sig til en længerevarende økonomisk krise, kan der blive behov for, at de europæiske politikere griber ind med tiltag, der går længere end den automatiske stabilitetsmekanisme. Anbefalingen er, at man ser tiden an. 

Det er svært at sige, om mekanismen kommer til at fungere, som man håber. Det kommer an på den adfærd, der er på markedet. Hvis politikerne mener, at det loft for CO2-udledninger, der allerede er lagt, er sat på en hensigtsmæssig måde, så behøver de sådan set ikke gøre mere,” siger Peter Kjær Kruse-Andersen. 

Peter Nedergaard er enig. 

Nu skal vi have is i maven og koncentrere os om noget andet: at få økonomien op at køre, for det er det, der redder systemet i sidste instans,” siger han. 

Forslaget fra Rådet for Grøn Omstilling om at øge CO2-kvotepriserne ved at trække CO2-kvoter ud af systemet under coronakrisen virker heller ikke realistisk for Mikael Skou Andersen. Det vil simpelthen spænde buen for hårdt. 

“Den kvotepris, vi havde i begyndelsen af marts, driver allerede en hel del omstilling, som har gjort ondt. Jeg tror, der ville komme et ramaskrig fra nogle lande, der ville blive meget klemt. Mange af de østeuropæiske lande er stadig meget afhængige af kul,” siger miljøpolitikprofessoren.  

Et opråb fra det overvejende kuldrevne land Polen understøtter professorens pointe17. marts fortalte Janusz Kowalski, minister for statsaktiver, til Reuters, at Polen som følge af coronakrisens økonomiske konsekvenser bør undtages CO2-kvotesystemet fra 2021.  

EU-Kommissionen har meldt ud, at den grønne omstilling og European Green Deal fortsat er en prioritet. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu