Corydon: Regneark kan ikke erstatte lederskab

Økonomiske modeller og regnemetoder er ikke en begrænsning for det politiske lederskab. I en tid, hvor man bliver straffet hårdt, hvis de offentlige underskud løber løbsk, er de tværtimod grundlaget for en ansvarlig økonomisk politik. Derfor er der tale om en misforståelse, når kritikere beskylder modellerne for at forhindre en aktiv konjunkturpolitik, der eksempelvis støtter beskæftigelsen i krisetider.

Det fortæller finansminister Bjarne Corydon i et tv-interview til Mandag Morgen.

”Jeg mener ikke, at det lægger en begrænsning på lederskabet, at man aktivt har truffet beslutning om at binde sig til en ramme, der sikrer, at det man foretager sig, er realistisk. At man har fraskrevet sig muligheden for at snyde på vægten – det synes jeg er fornuftigt,” siger ministeren.

I begyndelsen af december kunne Bjarne Corydon se sig kåret som en af Danmarks bedste topchefer, da Mandag Morgens læsere stemte finansministeren ind på en andenplads over de ti bedste lederpræstationer i 2012.

”Det er jo noget, man bliver stolt af og lidt ydmyg over. Det med at give sig selv karakter er ikke lige min yndlingsdisciplin. Men jeg er rigtig glad for resultatet, og jeg er også forberedt på, at det lynhurtigt kan gå den anden vej i min branche,” siger Bjarne Corydon.

I afstemningen om årets toplederpræstation 2012 måtte Bjarne Corydon alene se sig slået af Lego-miraklet Jørgen Vig Knudstorp, mens han bl.a. distancerede sin radikale ministerkollega Margrethe Vestager, der endte på en samlet fjerdeplads.

Balance mellem frihed og kontrol

Kåringen er en bemærkelsesværdig præstation af en mand, som var et stort set ukendt navn i dansk politik, da han blev udnævnt til finansminister for femten måneder siden. Dertil kommer, at der i svære økonomiske tider påhviler Finansministeriet helt exceptionelle ledelsesmæssige udfordringer. I interviewet erkender Bjarne Corydon da også, at han muligvis “så lidt halvtræt ud” i sin første tid som minister.

[quote align="right" author="Finansminister Bjarne Corydon"]Vi skal passe meget på, at vi ikke i et opgør med bureaukrati, detailstyring og papirnusseri glemmer, at vi har en særlig forpligtelse disse år til at styre vores økonomi moderne og stramt.[/quote]

Ifølge Corydon er Finansministeriet et kolossalt stærkt og fagligt sted i dansk politik, men hermed følger et ansvar. Det er fra Christiansborg Slotsplads 1, at Danmark skal styres ud af den nuværende krise, og det er herfra, at moderniseringen af det danske velfærdssamfund skal gennemføres. Det kræver et stærkt lederskab og et ministerium, der kan ”flytte tingene, dokumentere sine pointer og sætte sig i spidsen for beslutningsprocesser, som kan være kontroversielle,” som Corydon formulerer det.

I den kommende tid bliver en af de store udfordringer at få sat gang i den tillidsreform, som skal afvikle unødvendigt bureaukrati, gøre op med detailstyringen af den offentlige sektor og skabe større frihed for offentligt ansatte. Kort sagt udvikle en helt ny model for den offentlige administration.

Bjarne Corydon understreger imidlertid, at Finansministeriets primære opgave fortsat vil være at holde den danske økonomi i kort snor og sørge for, at der er styr på de offentlige finanser.

“Vi skal passe meget på, at vi ikke i et opgør med bureaukrati, detailstyring og papirnusseri glemmer, at vi har en særlig forpligtelse disse år til at styre vores økonomi moderne og stramt. Ellers løber tingene af sporet,” siger finansministeren.

En overlagt sms

I interviewet, der sætter fokus på Bjarne Corydons største ledelsesmæssige udfordringer, fortæller han desuden om sine overvejelser i forbindelse med den nu berømte sms til formanden for de danske kabineansatte under de intense forhandlinger om redningsplanen for SAS.

Sms’en udløste voldsom kritik fra fagbevægelsen. Men ifølge finansministeren var sms’en fuldstændig velovervejet. Det skulle stå helt klart, at der ikke var noget alternativ til en aftale, også selv om det kunne komme til at gå ud over ministerens offentlige omdømme.

”Som leder skal man grundlæggende vælge, hvor konsekvent man vil gå efter det mål, man har sat sig, og i hvor høj grad man gemmer sig en lille smule for at passe på sin egen bagdel,” siger han.

Se interviewet med finansminister Bjarne Corydon her:

”Jeg mener ikke, at det lægger en begrænsning på lederskabet, at man aktivt har truffet beslutning om at binde sig til en ramme," siger finansminister Bjarne Corydon i et tv-interview til Mandag Morgen. Se flere interview med danske topledere i Leadership Lounge.

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu