Corydons milliarder skal redde Danmark fra A- og B-hold

Danmark er i hastig forandring i disse år og oplever en vandring fra land til by, der truer med at dele det kommunale landkort op i et A- og et B-hold. Udviklingen sætter for første gang dagsordenen, når kommuner og regioner i dag mødes med Bjarne Corydon og Margrethe Vestager til de årlige forhandlinger om kommunernes økonomi. Næsten to ud af tre kommuner har i løbet af de sidste fem år mistet indbyggere til de store byer som København, Aarhus, Aalborg og Odense. Siden den økonomiske krise tog fart, har 90 ud af landets 98 kommuner mistet arbejdspladser. Og en stor andel af de nye indbyggere i yderkommuner som Lolland er på overførselsindkomst og suger flere penge ud af kommunekassen, end de betaler i skat.

Torben K. Andersen

Danmark er i hastig forandring i disse år og oplever en befolkningsvandring fra land til by, der truer med at dele det kommunale landkort op i et A- og B-hold.

Danskerne søger mod storbyerne" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/5905a-ta_fig02_te%cc%88t-pu%cc%88-smertegre%cc%88nse.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/80d3e-ta_fig02_te%cc%88t-pu%cc%88-smertegre%cc%88nse.png | Forstør   Luk

Danmarks oentlige underskud ligger tæt på 3 pct. af BNP til næste år.

Kilde: KL’s nyhedsbrev Momentum. [/graph]

Næsten to ud af tre kommuner har i løbet af de sidste fem år mistet indbyggere til de store byer som København, Aarhus, Aalborg og Odense. Siden den økonomiske krise tog fart, har 90 ud af landets 98 kommuner mistet arbejdspladser inden for områder som industri, byggeri og anlæg samt handel. Se figur 1.

En stor andel af de nye indbyggere i yderkommuner som Lolland er på overførselsindkomst og suger flere penge ud af kommunekassen, end de betaler i skat. Og selv landets største vækstlokomotiv – hovedstadsområdet – er massivt udfordret på væksten af andre nordeuropæiske storbyer såsom Oslo, Stockholm og Helsinki.

Denne dramatiske udvikling danner baggrundstæppe for regeringens økonomiforhandlinger med kommunerne om næste års budget, som begynder i dag.

Når kommunernes nye hold af topforhandlere – formand Martin Damm (V) og næstformand Erik Nielsen (S) – møder op i Finansministeriet i dag, har de sat anlægsinvesteringerne øverst på deres ønskeseddel. De vil stille med et krav om at få lov til at bevare deres nuværende anlægsniveau på godt 18 milliarder kr. til næste år, mens regeringen har bebudet, at der skal skæres ned på anlægsinvesteringerne.

”De kommuner, som får flere indbyggere, er nødt til at bygge flere skoler og børnehaver. Og de kommuner, som er i bakgear, er nødt til at lave sammenlægninger af skoler og andre institutioner, for at driften ikke løber løbsk. Desuden har vi et kæmpe efterslæb på vedligeholdelsen af veje og bygninger. Derfor er det rigtig uklogt at skære ned på anlæg,” siger Martin Damm.

Frygt for nedsmeltning

For tredje år i træk har kommunerne brugt færre milliarder, end de oprindelig har budgetteret med.

Meget tyder på, at kommunerne i 2013 brugte 4-5 milliarder kr. mindre, end de havde aftalt med regeringen. De endelige regnskaber bliver først offentliggjort om nogle uger og kan blive en joker i de økonomiforhandlinger, som begynder i dag mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Og det kan ikke udelukkes, at Bjarne Corydon vil nuppe nogle af pengene til at finansiere andre initiativer, ligesom han sidste år snuppede 2 milliarder kr. af serviceudgifterne til at finansiere sin store vækstpakke.

Men det kan han godt glemme alt om, hvis det står til borgmestrene. For de mener, at der er tre gode begrundelser for, at kommunerne selv beholder pengene:

For det første har Corydon allerede nuppet de 2 milliarder kr. af serviceudgifterne. Det hersker der ikke så meget uenighed om.

For det andet har kommunerne helt ekstraordinært sparet op imod 1,8 milliard kr. på lønninger som følge af lærerkonflikten sidste år. Det præcise beløb er svært at beregne, da mange kommuner allerede har ført nogle af pengene tilbage til skolerne sidste år. Men under alle omstændigheder forklarer de sparede lønudgifter også en stor del af kommunernes mindreforbrug.

For det tredje skyldes underforbruget, at kommunerne har lagt en buffer ind i deres budgetter for at undgå at blive ramt af regeringens massive økonomiske sanktioner, hvis de kommer til at bruge bare en smule mere end aftalt eller har ekstraordinære udgifter i slutningen af året. Denne buffer udgør måske 1 milliard kr., men der er ikke tale om penge, som kommunerne kan undvære. Og forsvinder de, mens sanktionerne bliver, vil bufferen genopstå næste år – det bliver altså skruen uden ende.

De tre faktorer forklarer tilsammen, hvorfor kommunerne denne gang har brugt mindre end oprindelig aftalt, mener Martin Damm. Han advarer Bjarne Corydon mod at bruge ”de ubrugte penge” som et argument for yderligere nedskæringer.

”Det må nu høre op. Hvis man fortsætter ud ad den tangent, ender det jo bare med, at kommunerne nedsmelter,” siger han.

Regionerne har samme strategi. De har også anlægsinvesteringer øverst på deres ønskeseddel og vil presse på for at få mindst 2,5 milliarder kr. næste år til at ombygge sygehuse, oprette nye fælles akutmodtagelser og investere i scannere. Pengene kommer ud over de 6 milliarder kr., som de i forvejen har udsigt til at få fra den såkaldte Kvalitetsfond til at bygge de nye supersygehuse. Det er også mere, end regeringen har stillet i udsigt. Men som formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), udtrykker det:

”Vi har 12-13 akuthospitaler, som ikke har fået andel i pengene fra fonden. Hvis vi skal leve op til kravene om fælles akutmodtagelser, skal vi have løftet vores anlægsniveau. Der er også behov for at investere i scannere og andet udstyr samt nye investeringer inden for psykiatrien.”

Dermed er fronterne trukket skarpt op forud for forhandlingerne, som ikke bliver gjort lettere af, at både kommuner og regioner har anlægsinvesteringerne som deres topprioritet.

En joker i forhandlingerne kan blive de endelige regnskaber for 2013. Det kan ikke udelukkes, at regeringen vil gentage sit kunststykke fra sidste år, hvor den nuppede 2 milliarder kr. fra kommunernes serviceudgifter til at finansiere sin store vækstpakke, da kommunerne ikke havde brugt alle de penge, som de havde fået lov til. Se tekstboks.

Tæt på smertegrænsen

Normalt plejer driftsudgifterne til de store klassiske velfærdsområder – folkeskole, børnepasning, ældre og sygehusene – at spille hovedrollen ved de årlige økonomiforhandlinger, og sygehusene ender med at løbe med den største del af kagen. Men sådan bliver forhandlingerne formentlig ikke i år.

Bjarne Corydon har slået fast, at de senere års høje kommunale anlægsudgifter skal skæres ned fra næste år af hensyn til den offentlige saldo, og så Danmark kan slippe ud af det økonomiske jerngreb dikteret af EU-henstillingen om, at det offentlige underskud højest må være 3 pct. af BNP. Og lige præcis i 2015 ser det af forskellige årsager ud til, at Danmark kommer til at ligge meget tæt på smertegrænsen. Se figur 2.

[graph title="Tæt på smertegrænsen" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet 

Regeringen forventer, at det offentlige underskud bliver på 60 milliarder kr. – svarende til 2,9 pct. af BNP. Det stigende underskud hænger bl.a. sammen med, at statens midlertidige indtægter på ca. 30 milliarder kr. fra omlægningen af kapitalpension bortfalder næste år.

Der skal med andre ord ikke ændres meget på de forskellige økonomiske parametre, før Danmark fortsat risikerer at være underlagt en EU-henstilling om at få underskuddet ned. Det vil budgetbisserne i Finansministeriet for alt i verden undgå. Statsminister Helle Thorning-Schmidt har kaldt det ”en milepæl” at komme ud af den EU-henstilling, som Danmark har været underlagt siden 2010. Og derfor kommer Bjarne Corydon og Margrethe Vestager ikke til at åbne for den store pengekasse.

Ondt i likviditeten

Når KL’s topforhandlere møder op i Finansministeriet i dag, vil de også have et krav med i tasken om at bevare et ekstraordinært tilskud på 3 milliarder kr.

Regionerne har også sat anlægsinvesteringer øverst på deres dagsorden. De har udsigt til ”blot” at få 2 milliarder til øvrige investeringer næste år – ud over de 6 milliarder kr. til de nye supersygehuse – hvilket er 0,5 milliard kr. mindre end i år.

Det fremgår af de såkaldte pejlemærker, som parterne blev enige om i sidste års økonomiaftale. Men med ca. 8 milliarder kr. sammenlagt vil regionerne alligevel komme til at ligge på et historisk højt anlægsniveau. Se figur 3.

Psykiatrien vil også få en hovedrolle i forhandlingerne med regionerne, som begyndte fredag i sidste uge. Danske Regioner har formuleret ti pejlemærker for en bedre behandling af folk med f.eks. skizofreni, angst eller depression. De mener, at psykiatrien har brug for en økonomisk indsprøjtning på 2,5 milliarder kr. over de næste år til bl.a. mere moderne og tidssvarende byggerier, flere behandlingspladser og efteruddannelse af personale. Heraf skal alene de 2 milliarder kr. gå til anlægsinvesteringer.

Med deres nye udspil sparker regionerne åbne døre ind. Regeringen forventes selv at spille ud om kort tid med sin store og længe ventede psykiatrihandlingsplan. Dermed ser det ud til, at der for alvor bliver taget fat om en af de store udfordringer i sundhedsvæsenet, da psykiatrien i mange år har stået i skyggen af behandlingen af de fysiske sygdomme.

”Det bliver interessant at se, hvor mange penge regeringen selv har med i sit nye psykiatriudspil. Men hvis vi skal have nedbragt f.eks. tvangen i psykiatrien, skal vi investere i nye bygningsmæssige rammer, så man kan arbejde anderledes,” siger Bent Hansen.

Patientsikkerhed vil også blive et stort tema i forhandlingerne. Erfaringerne fra de fem frontløbersygehuse i projektet ”Patientsikkert Sygehus” skal udbredes for at undgå, at fejl og andre utilsigtede hændelser på sygehusene fører til unødvendige lidelser og i værste fald døden for patienter.

”Vi skal have samlet de gode erfaringer op for at udbrede dem til de øvrige sygehuse. Nogle ting kan vi selv tage os af, men andre ting kommer til at koste penge,” siger Bent Hansen.

Forhandlingerne forventes afsluttet i næste måned.

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu