Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

I 2008 var Dong Energy solidt forankret i fossile brændsler.

Den statsejede virksomhed udvandt olie og naturgas fra Nordsøen, og som landets største forsyningsselskab drev de en lang række kraftværker, som fyrede med kul, olie og gas. Aktiviteter, som udgjorde en tredjedel af Danmarks samlede CO2-udledning.

Bekymringen for klimaet var hastigt tiltagende. Al Gores bog og film ’En ubekvem sandhed’ om klimaforandringerne gjorde indtryk i Dongs ledelse. Samtidig etablerede EU de såkaldte 20-20-20-mål, som krævede, at medlemslandene i 2020 skulle have reduceret deres CO2-udledning med 20 procent, at mindst 20 procent af energiforsyningen skulle komme fra vedvarende energikilder, og at der skulle være opnået energibesparelser på 20 procent.

Login