Da sandheden blev disruptet

Sandheden blev ofret på Trumps vej til Det Hvide Hus, og nu fortsætter internetkrigen om misinformation og tilliden til medierne både i USA, hvor Trump har ansat en propagandist som chefrådgiver, og i resten af verden, hvor misinformation frygtes at kunne påvirke valgene i bl.a. Frankrig og Tyskland.

År 2016 har stået i det postfaktuelle tegn. En uge efter at Donald Trump blev valgt som amerikansk præsident, er post-truth af Oxford Dictionary blevet kåret som årets ord. Definitionen af ordet henviser til omstændigheder, hvor objektive kendsgerninger har mindre indflydelse på den offentlige meningsdannelse end appeller til følelser og personlig overbevisning.

Det beskriver meget godt et af problemerne ved den demokratiske debat, som er blevet tydeliggjort under valgkampen til det amerikanske præsidentvalg. Her har vælgere på begge fløje godt hjulpet på vej af ekkokammereffekten på Facebook svælget i selvbekræftende historier fra politiske blogs og dubiøse webmedier. Noget af det er hjulpet på vej af en dyb mistillid til de etablerede medier, som Donald Trump formåede at udnytte politisk.

Og samtidig flød de sociale medier over af fabrikerede løgnehistorier med henblik på at påvirke valget, alt imens begge præsidentkandidater blev grebet i at udbrede stribevis af løgne og usandheder i deres taler og debatter.

Login