Danmark bliver mere blå

Torben K. Andersen

Både SF og Socialdemokraterne står til at få en mavepuster ved kommunalvalget i november efter deres kanonvalg for fire år siden. Mange af de 49 socialdemokratiske borgmestre er derfor i alvorlig fare for at miste de gyldne kæder. Der skal ikke flyttes mange stemmer mellem blokkene, før S-borgmestre som Kirsten Jensen i Hillerød, Allan Holst i Dragør, Arne Boelt i Hjørring, Lauge Larsen i Morsø, Marie Stærke i Køge, Lis Tribler i Slagelse og Hanne Bæk Olsen i Silkeborg mister magten.

Også De Konservatives nedsmeltning i meningsmålingerne forventes at smitte af på kommunalvalget, så partiet får mere end svært ved at gentage succesen fra sidste valg. Dengang blev partiet paradoksalt nok også spået en vælgerlussing, men fik 11 pct. af stemmerne og 12 borgmesterposter. Se figur 1.

Umiddelbart tyder intet på, at partiet kan beholde så mange borgmesterposter efter næste valg. Og specielt hvis De Konservative taber magten i højborge som Gentofte, Frederiksberg og Vallensbæk, kan det føre til en fornyet debat om, hvorvidt Lars Barfoed også fremover er den rette til at stå i spidsen for det tidligere så stærke kommunalpolitiske parti.

[graph title="Venstre står til kanonvalg" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/347b5-tka_fig05_venstrestartilkanonval.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/495ad-tka_fig05_venstrestartilkanonval.png" text="Socialdemokraterne står til at tabe borgmesterposten i mange kommuner."]Kilde: Indenrigsministeriet, Danmarks Statistik og Altinget/professor Søren Risbjerg Thomsen. [/graph]

De Konservative kan dog håbe på at erobre nogle af de nuværende borgmesterposter fra Socialdemokraterne på det, der traditionelt kaldes ”de lange knives nat”, når valgresultatet er kendt, og der skal konstitueres. Der vil med garanti blive spekuleret i, at nuværende S-borgmestre hellere vil overdrage borgmesterkæden til en konservativ end en kandidat fra ”hovedfjenden” Venstre – mod til gengæld at få nogle attraktive udvalgsposter. Og netop kommunalvalget i 2009 blev kendetegnet ved markant flere og meget dramatiske borgmesterkup end ved tidligere valg. Mange politikere løb fra deres aftaler i dagene efter valget.

En af landets førende forskere i kommunalvalg, forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, forudser et nederlag til S til november.

”Jeg er ret sikker på, at Socialdemokraterne taber mange borgmesterposter, da den røde blok står svagt og er bagud med fem procentpoint i meningsmålingerne. Hvorvidt de så går til Venstre, er et åbent spørgsmål, da mange konservative håber på at holde skindet på næsen ved at snuppe borgmesterposten for næsen af Venstre,” siger Roger Buch.

Venstre ser dog rent mandatmæssigt ud til at få et kanonvalg efter et noget skuffende resultat for fire år siden, hvor de måtte ”nøjes” med 31 borgmesterposter. Partiet har bl.a. valgt at opstille to tidligere ministre som borgmesterkandidater. Den tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard skal forsøge at erobre borgmesterposten i Mariager Fjord, efter at den nuværende borgmester og formand for de nordjyske kommuner, Hans Christian Maarup (S), har valgt ikke at genopstille. Og den anden tidligere undervisningsminister og udviklingsminister Ulla Tørnæs har taget kampen op mod Holstebros nuværende borgmester H.C. Østerby (S).

Det vil også være en kæmpe sejr for Venstre, hvis det lykkes at erobre borgmesterposten i Aarhus, Aalborg eller Odense, for slet ikke at tale om overborgmesterposten i København. Socialdemokraterne har det som en af sine højeste prioriteter – ligesom i 2009 – at sidde på magten i de fire største kommuner.  Men Venstre har valgt at gå benhårdt efter at erobre magten her.

Umiddelbart ser der ud til at være størst spænding om resultatet i Odense, hvor Anker Boye, der har siddet på borgmesterposten i sammenlagt 15 år, bliver udfordret af Venstres mangeårige rådmand Jane Jegind. Taber Boye magten, vil det være første gang siden 1937, at Socialdemokraterne ikke sidder på posten – bortset fra perioden fra 2006 til 2009, hvor den nu afdøde konservative borgmester Jan Boye sad på magten. Anker Boye vil formentlig være afhængig af De Radikales støtte for at kunne fortsætte, men partiets spidskandidat, Susanne Ursula Larsen, har endnu ikke peget på, hvem hun foretrækker af de to.

Københavns overborgmester Frank Jensen er oppe imod Venstres leder i Borgerrepræsentationen, kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev. Vælter hun ham af pinden, vil det være første gang nogensinde, at overborgmesteren i hovedstaden ikke er socialdemokrat.

Efter stemmeslugeren Nicolai Wammens exit fra Aarhus til posten som europaminister er det nu op til
Jacob Bundsgaard at forsvare Socialdemokraternes magtbastion i det jyske. Han er oppe imod Venstres Bünyamin Simsek, der skal forsøge at tilbageerobre borgmesterposten, som Venstre sidst sad med, da Louise Gade var Aarhus-borgmester i 2002-2005.

[[addon]]

Venstre vejrer også morgenluft i Aalborg, hvor borgmester Henning G. Jensen stopper, SF-rådmanden Henrik Thomsen har forladt partiet og er blevet løsgænger, og Venstre stiller op med en ny kandidat i form af ældre- og handicaprådsformanden Tina French Nielsen. Hvis hun slår S-kandidaten Thomas Kastrup-Larsen, der af flere kilder anses som en coming star på den kommunalpolitiske scene sammen med Jacob Bundsgaard i Aarhus, vil det være første gang siden 1925, at S ikke sidder på borgmesterposten i den nordjyske hovedstad.

Meget kan ske frem til kommunalvalget den 19. november. Men som tendensen ser ud lige nu, er det yderst tvivlsomt, om S kan forsvare sin position som landets største kommunale parti og sidde på et flertal af borgmesterposterne efter næste nytår.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu