Danmark har brug for en ny samfundsmodel

Lisbeth KnudsenErik Rasmussen
Fra velfærdsstat til velstandsstat

I denne uge sætter Mandag Morgen fokus på behovet for at udvikle den danske velfærdsstat til en ”velstandsstat”. Denne samfundsmodel bygger videre på de vigtigste kvaliteter i velfærdsstaten, men den kan bedre imødegå de krav, der stilles til Danmark de næste årtier.

Det gør vi med en række artikler, som er en journalistisk behandling af centrale pointer fra rapporten ”Fra velfærdsstat til velstandsstat”:

Hvis Danmark var en racerbil

Danmark har brug for en ny samfundsmodel

Vejen til velstand

Danmark er foran på reformer

Velfærd – fra byrde til forudsætning

Seks mytedræbere om det danske samfund

Den amerikanske drøm – men den er dansk

Vision 2025 – Made in Denmark

Den danske velfærdsmodel skal fornys. Den har fuldført sin opgave og bidraget til at gøre Danmark til en økonomisk og social rollemodel i store dele af verden. Men selv de bedste modeller har deres tid. De udfordringer, Danmark skal løse de kommende årtier, kræver, at velfærdsstaten nytænkes. Den er udviklet i en helt anden tid og under helt andre præmisser og er ikke gearet til at håndtere morgendagens vilkår som f.eks. klimaforandringer, ressourcemangel, flygtningekriser, konstante teknologiske gennembrud m.v.

Det er baggrunden for, at Mandag Morgen for godt et år siden etablerede Velstandsgruppen, en slags vismandsråd bestående af 25 af landets absolut skarpeste eksperter med dyb indsigt i en række af de vigtigste samfundsdiscipliner. Til fælles har de en imponerende erfaring med at løse den type udfordringer, som Danmark gennem tiderne har været konfronteret med, og den viden kan hjælpe Danmark med at imødegå de udfordringer, vi står over for.

Eksperterne er enige om behovet for at udvikle en ny samfundsmodel, og de står sammen bag forslaget om, hvad der skal afløse velfærdsstaten: Velstandsstaten. Denne samfundsmodel bygger videre på de vigtigste kvaliteter i velfærdsstaten, men den kan bedre imødegå de krav, der stilles til Danmark de næste årtier. Se artiklen Vejen til velstand.

Afsættet for Velstandsgruppens 25 medlemmer er en fælles erkendelse af, at Danmark har skabt en ualmindelig succes – og større end der normalt gives kredit for. Den manglende forståelse af den danske succes skyldes bl.a. en række hævdvundne myter om dansk økonomi. Skal Danmark fortsat være en rollemodel, skal myterne punkteres og nye spilleregler udvikles. Se artiklen Seks mytedræbere om det danske samfund.

En anderledes 2025-plan

Med velstandsstaten gives ét bud på, hvordan en anderledes og mere visionær 2025-plan kunne se ud. Den adskiller sig fra de traditionelle politiske og økonomiske planer ved at anlægge et bredere, mere langsigtet og helhedsorienteret syn på såvel udfordringer som muligheder – og ved at udfordre fundamentale opfattelser af, hvad der skaber vækst i samfundet. I velstandsstaten ses velfærd og vækst f.eks. som hinandens forudsætninger – ikke som modsætninger. En effektiv stat og veludviklede velfærdsydelser som f.eks. børnepasning og sundhedsvæsen anses som vigtige forudsætninger for en stærk konkurrencekraft.

En nations velstand måles bl.a. på evnen til i tide at omstille sig til globale udfordringer, og den bestemmes af en række kompetencer, der ikke kan aflæses i et traditionelt nationalregnskab, men som ikke desto mindre er afgørende for, i hvilket omfang et land er robust over for pludselige forandringer eller markant ændrede vilkår. Her spiller forhold som bl.a. tillid, social sammenhængskraft, veludviklede samfundssystemer m.v. en afgørende rolle.

Ambitionen er, at Danmark i 2025 har generobret og konsolideret en position som et foregangsland, der kan kombinere stabil vækst med høj velfærd, bæredygtig udvikling, bedre folkesundhed m.v. Formålet med projektet har ikke været at identificere én bestemt model som svaret på alle Danmarks fremtidige udfordringer. Velstandsstaten er blot ét af flere bud på, hvordan en afløser til velfærdsstaten kunne udformes. Men det er eksperternes foretrukne forslag, hvis man både skal bygge videre på den tidligere succes og samtidig omstille samfundet til en ny tids udfordringer.

Den primære forhåbning er, at udspillet kan bruges som afsæt for en bredere og mere nuanceret debat om Danmarks konkurrenceevne og om, hvor vores velstand skal komme fra i fremtiden. Mandag Morgen ser det som både en forpligtelse og en spændende udfordring at kickstarte den debat, som vi tager hul på med denne udgave af Ugebrevet Mandag Morgen samt udgivelsen af rapporten ”Den nye danske model: Fra Velfærdsstat til Velstandsstat”, som er sammenfattet af Mandag Morgens forsknings- og udviklingschef Martin Møller Boje Rasmussen, Ph.d. i komparativ politisk økonomi med afhandlingen ”Is Competitiveness a Question of Being Alike”.

Den 25. januar fortsætter debatten, hvor Mandag Morgen sammen med Djøf er værter ved Djøfs årlige nytårskur. Her vil Velstandsgruppen sammen med 1.700 gæster drøfte, hvor Danmarks velstand skal komme fra i fremtiden. På samme måde er dette ugebrev også en invitation til jer læsere om at blande sig og udtrykke jeres meninger og forslag. Velkommen i debatten om Danmarks fremtid!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu