Danmark halter bagud i international talentkamp

Mens Dansk Folkeparti har brugt sit sommerstævne til at kræve nye grænsebomme og sætte fokus på indvandringens omkostninger, tegner en ny rapport et andet billede: Det er den manglende evne til at tiltrække udlændinge, der koster Danmark dyrt. Byer som Stockholm, Dublin og Stuttgart giver København  baghjul i det internationale talentkapløb, viser kortlægningen, som den regionale udviklingsorganisation Reglab offentliggør i denne uge. Uden mere smidighed i Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering kan det blive svært at tiltrække flere af verdens dygtige karrierenomader.

“Karrieremulighederne er klart vigtige for, hvor lang tid jeg vælger at blive i Danmark, og hvor jeg tager hen herfra.” Sådan siger 25-årige Randa Tawil fra Washington, USA. Det sidste halvandet år har hun forlagt residensen til København, hvor hun arbejder for konsulenthuset ReD Associates, der rådgiver om innovation og forretningsstrategi. Tidligere har hun studeret i både USA, Danmark og Mexico. Hun er ærkeeksemplet på den slags internationale videnarbejdere, som Danmark og andre lande strides om for at få bedst muligt fodfæste i den globale økonomi.

Men Randa Tawils fremtid i Danmark – og dermed hendes bidrag til Danmarks internationalisering, produktivitet og ikke mindst statskasse – er stærkt usikker.

For selv om hun er glad for sit arbejde og ikke har aktuelle planer om at skifte, er hun ikke typen, der slår rødder på én arbejdsplads. Og hun har ingen planer om at slå sig ned i Danmark permanent. Derfor betyder karrieremulighederne meget for, hvor længe hun vil blive i Danmark. “Jeg regner med at være her endnu et år – måske mere. Det afhænger af, hvad der viser sig af jobmuligheder,”  siger hun til Mandag Morgen.

Login