Danmark købte russisk goodwill med Nord Stream

VK-regeringen arbejdede i 00’erne målrettet på at optø forholdet til Rusland og tillod russerne at føre gasledningen Nord Stream gennem dansk farvand. Men prisen var høj: Nord Stream er nu Vestens akilleshæl i Ukraine-konflikten med Putin. Og Danmark er blevet afhængig af russisk gas de næste 16 år. Daværende udenrigsminister Per Stig Møller indrømmer nu, at det var en politisk godkendelse. 

Claus Kragh

Lars Løkke Rasmussen og VK-regeringen gamblede både med den sikkerhedspolitiske stabilitet i Østersøen og med den danske nations forsyningssikkerhed, da den i slutningen af 00’erne satsede stort på at optø Danmarks fastfrosne forhold til Vladimir Putins Rusland.  

Det viser Mandag Morgens gennemgang af de begivenheder, der gik forud for, at Danmark i 2009 gav sin tilladelse til at lade den russiske stats gasselskab, Gazprom, føre rørledningen Nord Stream gennem dansk farvand.  

Gamblingen er foreløbig endt med gevinst til russerne og har placeret Danmark i en position, hvor danske boligejere, kraftværker og virksomheder er afhængige af gas fra Rusland frem til 2030. Og i den aktuelle strid om Ruslands annektering af Krim står Danmark nu som det land i den vestlige alliance, der med Nord Stream-tilladelsen spillede Putins Rusland det afgørende strategiske kort i hænde.

Havretten er klar: Ingen rørledning uden dansk samtykke

Øystein Jensen
Dr.jur. og specialist i international havret ved det norske Fridtjof Nansens Institutt
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu