Analyse af 
Claus Kragh

Danmark kommer til at spille med musklerne i EU

Europapolitikken bliver central i 2024. SVM-regeringen ser EU som nøglen til varetagelse af Danmarks interesser, når det gælder sikkerhed og erhvervsliv. Danmark vil stille med en stærk socialdemokratisk kandidat til den nye Europa-Kommission efter EP-valget i juni.

Foto: John Thys/AFP/Scanpix/Ritzau

Danmark bliver i de kommende år mere proaktiv i EU. Det europæiske samarbejde er med et forslidt udtryk gået fra at være nice to have til at være need to have.

Den udvikling kommer til at vise sig tydeligt i 2024, hvor EU skal have ny politisk ledelse efter valget til Europa-Parlamentet i juni. Her vil Danmarks hovedprioriteter være, at EU skal stå 100 procent bag Ukraine, og at den grønne omstilling ikke må få lov til at rulle baglæns.

På begge områder tilhører Danmark høgene i EU-kredsen, mens der er mange EU-ledere, med Ungarns Viktor Orbán i spidsen, som trækker i den helt modsatte retning på begge områder. Derfor var det ikke overraskende, at statsminister Mette Frederiksen ifølge Altinget ved ankomsten til det aktuelle EU-topmøde advarede sin ungarske kollega om, at han skal passe på ikke at lande på den forkerte side af historien.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024