Danmark skal være verdens grønne profil

Danmark skal være det land, alle forbinder med en bæredygtig tankegang og handling. Ja, vi vil tabe nogle markedsandele til lavprislande, men set over ét vil vi kunne udvikle en myriade af fantastiske løsninger på den globale klimaagenda.

Jeg er en af den slags mennesker, der altid hæfter et billede på en hændelse – om det er en privat, lokal eller en verdensbegivenhed. Neil Armstrong, der står ved siden af The Eagle på månen, den lille pige, der løber, efter at hun er blevet ramt af napalm i Vietnam, Poul Nyrup med cykelhjelmen, der gjorde det umuligt at få os til at bruge hjelmen i hverdagen osv.

Det billede, jeg har for bæredygtighed, er et billede taget under COP15 i København i 2009. Billedet er taget under en timeout, hvor lederne fra førsteverdenslande er samlet i et mødelokale. Lars Løkke er ved at forklare noget og sidder på kanten af et bord. Obama står op i midten med korslagte arme og ser indædt på Løkke, Merkel ser på Løkke med et ansigtsudtryk, der udtrykker: ”Hvad er det, der sker her?” Den svenske statsminister ser mod Løkke, men blikket er tomt og desillusioneret, Sarkozy gnider sine øjne i frustration, og Gordon Brown ser tomt ud i lokalet, som om han hellere ville være hjemme på den lokale pub.

Fotografen har helt fantastisk fanget det øjeblik, hvor den vestlige verdens lederes gameplan er gået totalt i vasken. BRICS-landene havde en anden agenda, og dermed røg COP15 i vasken. Der kom et ligegyldigt kommuniké ud af seancen, som lukkede uden en fremadrettet plan for, hvordan vi kunne takle klimaudfordringerne.

[quote align="left" author=""]Politisk skal vi ændre lovgivningen og støtte ordninger, så alt har en grøn profil. Det vil koste noget i begyndelsen, men tro mig, på den lange bane vil vi stå i en fantastisk position.[/quote]

Forhåbningerne var ellers høje til COP15, men man havde gjort regning uden vært ved endnu en gang at tro, at vi i vores del af verden kunne diktere, hvordan slaget skulle slås. Det lykkedes som bekendt ikke. Siden har disse meget stort anlagte møder og konferencer ikke flyttet nævneværdigt på vores globale plan for, hvordan vi takler problemstillingen omkring overforbruget af klodens ressourcer og regulering af klimaforandringerne.

Hvorfor kan vi ikke samlet komme med løsninger på klimaudfordringerne? Vi har gennem historien været i stand til at løse de forskellige kriser og ugerninger, vi har været vidne til. Det er, som om denne krise ikke vil lade sig løse med de værktøjer, vi forsøger at bruge.

Jeg tror, grunden til, at vi ikke kan komme med systemiske løsninger, er, at dette er den første krise i verden, vi aldrig har prøvet før. Vi har ingen historiske referencer fra tidligere. Vi har før haft verdenskrige, som vi har løst, flygtningeproblemer, tørke og hungersnød, men aldrig har vi haft en fælles krise i klimaet.

Det er første gang, vi har en krise, hvor udfaldet først kan ses om 30 eller 40 år, og det er første gang, at vi bliver nødt til at stole på, hvad forskningen siger os. Det er ikke en ny krig med nye våben, hvor vi kan gå tilbage i historien og trække det bedste ud for at løse det nye. Det er en krise, som vi ikke kan tage og føle på. En krise, der er langt mere intellektuel, kompleks, og det på flere niveauer, og hvor man må anvende forskning og fremskrivning af forskellige scenarier fremfor historiske referencer. Dermed er det meget enkelt for de individer eller grupper, der ønsker at gennemhulle de teser, der arbejdes efter. Der findes en meget stor gruppe mennesker, der end ikke ønsker at tage de sidste mange års data om klimaet ind, som dog dokumenterer de forandringer, vi står over for.

Denne forskningsbaserede viden skal sammenholdes med, at vi som enkeltindivider ikke altid kan forstå, hvad og hvordan vi skal agere i praksis i disse nye tider. Vi har ikke en ledestjerne fra politikerne eller andre, men vi ved godt, at vi skal gøre noget.

Lokale tiltag

Modsat det politiske niveau kan vi se, at der sker en del tiltag lokalt over hele verden. Ngo’er og forskellige organisationer arbejder ufortrødent videre på at finde løsninger på vores klimaudfordringer. Er man kynisk, virker det som spredt fægtning, der ikke giver almindelige mennesker nogle redskaber til at ændre på tingenes stilstand.

Og dog, vi må jo på den anden side sige, at vi i de nordiske lande og specielt i Danmark har startet fantastisk mange tiltag, der nytter noget, men vi har også det uendelig store problem, at det er meget vanskeligt for Hr. og Fru Jensen at se sig selv som en vigtig part i forandringen. Et af de største problemer for os er, at vi ikke kan se en strategi og en køreplan for, hvordan vi kommer frem. Er det affaldssortering, spise mindre kød, slukke lyset, bade i regnvand, eller hvad er det, der rykker?

Vi er ikke den eneste nation, der har disse frustrationer, og jo længere tid, der går, jo større mistillid får vi til vores politikere og til, om de kan løse opgaven. Men der er ikke andre, der kommer med reelle alternativer.

Jeg er overbevist om, at mange inderst inde ved, at hvis vi ikke gør noget nu, så løber tiden fra os. Så hvorfor ikke tage chancen som nation og gøre noget?

I Danmark har vi ry for at kunne komme med pragmatiske løsninger og løsninger, der er inkluderende, så hvorfor er det, vi ikke flytter os ud i et nyt marked? Den bærende idé er, at alt, hvad vi producerer og gør, er med omtanke for klimaet. Vores industri kan blive firstmovere på alle niveauer. Allerede nu er vi berømte for de få og sporadiske løsninger, vi er fremkommet med, og jeg er samtidig af den overbevisning, at vores firmaer er klar til at omstille sig.

Industrien fatter, at den træghed, der er i det politiske system, kommer til at ramme dem som en boomerang, hvis de ikke selv gør noget. Hvis de produkter, vi kan købe, ikke opfylder krav til et bedre miljø, så vælger vi dem fra. Industrien er som sagt ved at flytte sig. IKEA og Nike ved allerede, at de ikke kan vente på politiske beslutninger, så vi som nation kan også gribe chancen og handle. Vi skal gå fuldt ind på alle niveauer.

Politisk skal vi ændre lovgivningen og støtte ordninger, så alt har en grøn profil. Det vil koste noget i begyndelsen, men tro mig, på den lange bane vil vi stå i en fantastisk position.

Danmark skal føre an

Danmark skal være det land, alle forbinder med en bæredygtig tankegang og handling. Ja, vi vil tabe nogle markedsandele til lavprislande, men set over ét vil vi kunne udvikle en myriade af fantastiske løsninger på den globale klimaagenda. Vi skal være et prototypeland, og vi, som borgere, skal være forsøgskaniner. Hvis lovgivningen og statslige tilskud er kanaliseret i retning af bæredygtighed, vil udenlandske firmaer meget hurtigt bosætte sig i Danmark for at drive deres forretning eller research and development-afdelinger. Se bare på, hvor godt vi gør det inden for vand og vind. Tænk sig, hvis det kunne gælde samtlige facetter af vores samfund. Vi ville have en fælles vision, der rækker længere end fire års tilfældig valgperiode, og vi ville, forhåbentlig sammen med et par andre nationer, være førende i at skabe en bæredygtig fremtid.

Det kræver rygrad og mod af både vores politikere og af vores industri, men jeg tror, at de kan se, at der er en anden vej end den, vi følger nu. Jeg er sikker på, at vores dygtige ingeniører og designere nok skal finde på at udvikle en lang serie af produkter, hvor nogle vil blive lokale, mens andre vil blive markedsførende. Vores støtteordning til f.eks. opstartsvirksomheder skal være øremærket bæredygtighed, og lovgivningen skal ændres, så bæredygtighed kommer før andre hensyn.

Det næste, vi skal lære, er at skalere vores produkter og nedbryde siloer, så vi begynder at eksportere systemiske løsninger. Vores små innovative firmaer kan ikke løfte opgaven individuelt, men ved at gå sammen om eksport af systemiske løsninger giver det brede skuldre til risici og profit.

Kan vi lave et sådant stunt, så tror jeg på, at mit mentale billede fra COP15 kan viskes ud, og jeg vil endelig få et nyt, der bærer en helt anden energi. Et billede, der er inkluderende, stråler af stolthed og virke.

 

Læs flere af Nille Juul-Sørensens indlæg her

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning

Forrige artikel Alle uddannelser er lige, men nogle er mere lige end andre Næste artikel Danmark - en humanitær stormagt eller en stat af kræmmere?

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.