Han skal lede global kamp for socialt retfærdig grøn omstilling

GRØN OMSTILLING En ny kommission for såkaldt ”menneskecentreret omstilling til ren energi” under Det Internationale Energiagentur får en ivrig dansk klimaminister og hans chef som frontpersoner. Allerede ved novembers klimatopmøde skal de præsentere svar på, hvordan den grønne omstilling bliver socialt retfærdig. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dan Jørgensen

Største udfordring?

Hvis man for et år siden havde bedt regeringen forudsige, hvilken beklædningsgenstand der ville stå som symbolet på den største folkelige protest mod den politiske retning, var de nok ikke gået med den sorte hættetrøje.

Nyt job

Hvem?

Dan Jørgensen

Hvilket job?

Kommissionsformand, Det Internationale Energiagentur

Regeringen vil gå langt for at undgå Gule Veste og har gjort fortællingen om en socialt retfærdig omstilling til et centralt omdrejningspunkt for sin klimapolitik. Ifølge denne fortælling glemte den franske præsident, Emmanuel Macron, de almindelige lønmodtageres perspektiv, da han foreslog en socialt skæv benzinafgift i 2018. Og så brød helvede løs.

Statsminister Mette Frederiksen og klimaminister Dan Jørgensen har begge understreget, at de ikke vil gentage denne fejl.

Det Internationale Energiagenturs nye globale kommission for såkaldte ’People-Centered Clean Energy Transitions’ kunne derfor næppe finde mere ivrige politikere til at sidde for bordenden end de to danske ministre.

Med Dan Jørgensen som formand og Mette Frederiksen som protektor får Danmark en hovedrolle i at koordinere dette nye initiativ. Hvordan får vi alle borgere engageret i den grønne omstilling? Hvilke former for opkvalificering af arbejdsstyrken kræver det at flytte arbejdsomme hænder væk fra de fossile aktiviteter og over til grønne? Hvad gør vi med de sektorer og deres ansatte, som fremtidens bæredygtige arbejdsmarked er nødt til at skille sig af med?

Spørgsmålene er store og mange. På samme måde som med tidligere IEA-kommissioner er formålet at undersøge og indsamle informationer, men denne gruppe arbejder under et betydeligt tidspres i en tid, hvor pandemiens anden bølge trækker tænder ud. Resultaterne skal fremlægges allerede til november, hvor Storbritannien afholder det udskudte klimatopmøde, COP26.

Foruden den grønne danske regeringstop får blandt andre også energi- og klimaministre fra Norge, Colombia, Portugal, Senegal og Canada sæde i kommissionen. Det forventes også, at den klimavakte Biden-administration vil udpege en repræsentant.

Baggrund

Klima-, energi- og forsyningsminister, 2019-

Medlem af Folketinget, 2015-2019

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, 2013-2015

Medlem af Europa-Parlamentet, 2004-2013


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu