Danmarks nye elite former fremtidens velfærdssamfund

Erik Rasmussen

De er mere eller mindre ukendte, de er mange, de fungerer ofte i netværk – og de skaber resultater. I privat som i offentlig sektor, ofte på tværs af sektorerne. De  karakteriseres af at være bl.a. nytænkende, passionerede, netværkende, udfordrende og overpræsterende. De er Danmarks nye elite. Dem, Danmark skal leve af, dem, der skal sikre os fornyet konkurrencekraft. Det er fællesnævneren for den innovative klasse, som Mandag Morgen har identificeret og beskrevet de sidste par måneder. Klassen personificerer også det økonomiske og sociale paradigme- eller magtskifte, som i disse år tager fart overalt i den industrialiserede verden.

" caption=" 

 " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/8758a-det-innovative-menneske.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/81615-det-innovative-menneske.png | Forstør   Luk

Magtskiftet er en både nødvendig og naturlig konsekvens af en global udvikling, der skriger på nye innovative løsninger på stadig mere komplekse udfordringer. Problemerne har det til fælles, at hverken stater, regeringer eller nogen enkeltsektor kan løse dem. Den kendsgerning, at stigende gældsbyrder i lande verden over presser staterne til at indskrænke deres økonomiske råderum, øger i sig selv kravet til at udvikle en ny form for løsningsøkonomi. Der er brug for nye aktører til at udfylde det tomrum, regeringerne efterlader sig, og løfte de problemstillinger, som de ikke har forudsætninger for at håndtere.

De stadig mere resultatløse forsøg på at løse verdens klimaproblemer er det p.t. mest overbevisende og skræmmende eksempel på, hvor lidt en hel verden formår, når et problem har en vis størrelse og kompleksitet. Den form for komplekse problemstillinger findes i stigende grad overalt og på alle niveauer i alle samfund – lige fra at håndtere klodens megakriser som klima, vandmangel, ressourcemangel, kroniske sygdomme, voksende social ulighed etc. til at omstille velfærdssamfundene til nye økonomiske vilkår. Derfor dukker stadig flere analyser og rapporter op med titler som ”The Solution Revolution”, ”The Innovator’s DNA” og ”Innovating for Shared Value”. Alle med det formål at identificere nye løsninger på stadig mere sammenhængende udfordringer.

[quote align="left" author=""]Det kan sammenlignes med en undergrundsbevægelse, der følger sine egne love og normer. Det drives af en iboende trang til at præstere, til at skabe resultater og forandringer – til at forme et bedre samfund.[/quote]

Der er med andre ord behov for, at man såvel på internationalt som nationalt plan nytænker, hvad der bredt formuleret kan beskrives som the governance structure. Det vil sige de strukturer, institutioner og modeller, der skal forny og omstille samfundene til markant ændrede betingelser. Det er både symptomatisk og paradoksalt for udviklingen, at i takt med at udfordringer og kompleksitet accelererer, fremstår governance failure ifølge internationale analyser som en af de største globale risici. Det opleves også på nationalt plan, hvor regeringer i stadig flere lande har sværere og sværere ved at udvikle og opnå accept af de nødvendige reformer. Danmark er selv et udpræget eksempel på den udvikling.

Vi er tilsyneladende løbet tør for løsninger. De eksisterende strukturer og gennemprøvede indgreb er ikke gearede til en ny tids opgaver og udfordringer. Derfor er det nødvendigt at jagte nye typer løsninger i nye miljøer. Det er netop den situation, der ligger bag Mandag Morgens initiativ ”Den innovative klasse”. Den kan ikke i sig selv løse de store samfundsudfordringer, men formålet er blot at afdække det kredsløb af ideer og initiativer, der hastigt udvikler sig på tværs i samfundet og udgør kimen til en ny økonomisk samfundsorden.

[graph title="Det innovative menneske" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

 

Det kredsløb er ikke formelt, har derfor ingen formel status og er ikke kortlagt som en egentlig institution på linje med uddannelsessystemet, industrien eller sundhedsvæsnet. Derfor støttes det ikke af politiske initiativer eller har nogen selvstændig platform eller noget offentligt talerør. Det fungerer på trods af betingelserne. Det kan mere sammenlignes med en undergrundsbevægelse, der følger sine egne love og normer. Det drives af en iboende trang til at præstere, til at skabe resultater og forandringer – til at forme et bedre samfund. Men netop fordi det motiveres af klare værdier og stærke passioner, repræsenterer det en betydelig styrke. Forståelsen af denne uformelle drivkraft og evnen til at strukturere og videreudvikle den kan de kommende år vise sig at blive et afgørende konkurrenceparameter og udvikle sig til en central økonomisk magtfaktor.

Det åbner en interessant mulighed for Danmark, netop fordi vi opfylder nogle basale forudsætninger for at udvikle en stærk løsningsøkonomi, baseret på et integreret økosystem. Udgangspunktet for at afprøve konceptet i praksis er leveret af regeringen i form af de syv vækstteam. Omkring 100 nøglepersoner fra alle dele af samfundet har igennem en række måneder identificeret Danmarks vækstmuligheder inden for syv områder, det være sig fødevarer, vand- og energiløsninger, skibsfart, kreative industrier m.fl. De har mindst tre interessante fællestræk:

  • De adresserer store og hastigt voksende markeder – og markeder, hvor Danmark igennem en årrække har opbygget stærke kompetencer.
  • De forudsætter tætte samspil på tværs af sektorer og et veludviklet offentlig-privat samarbejde.
  • De er alle værdidrevne, det vil sige, de handler om løsningen af store samfundsopgaver.
[quote align="left" author=""]Det er ikke alene et spørgsmål om, hvor mange Novo’er, Danfoss’er, LEGO’er, Grundfos’er og Arla’er vi har, men om vi evner at overgå til et fintmasket vækstsystem, der spiller på fleksibiliteten, kvaliteten og mobiliteten i hele samfundsmaskineriet – det private såvel som det offentlige.[/quote]

Med andre ord: Skal potentialet i de nye vækstmuligheder udnyttes fuldt ud, forudsætter det udviklingen af et stærkt økonomisk økosystem, der integrerer kompetencer på kryds og tværs i hele samfundet – også det internationale. Danmarks fragmenterede erhvervssektor med mange mindre og mellemstore virksomheder, en tradition for at samarbejde på tværs af sektorer og et homogent og effektivt fungerende samfundsapparat er vigtige brikker til økosystemet.

I praksis drejer det sig om at erkende og afdække mulighederne og herigennem skabe en national bevidsthed om Danmarks største og hidtil mest oversete konkurrencekraft. Det er ikke alene et spørgsmål om, hvor mange Novo’er, Danfoss’er, LEGO’er, Grundfos’er og Arla’er vi har, men om vi evner at overgå til et fintmasket vækstsystem, der spiller på fleksibiliteten, kvaliteten og mobiliteten i hele samfundsmaskineriet – det private såvel som det offentlige. I den nye markedsøkonomi er de hinandens forudsætninger.

De seneste måneder har Mandag Morgen beskrevet en række eksempler på, hvordan dette uformelle økosystem fungerer i praksis på tværs af sektorer og erhverv og integrerer tusinder af innovatører i nye netværk omkring udviklingen af produkter og serviceydelser. Disse forandringsledere repræsenterer store almennyttige fonde, toneangivende samfundsbevidste koncerner, nye socialt orienterede virksomheder, offentlige serviceinstitutioner og civilsamfundet.

I denne udgave fortælles f.eks., hvordan et samarbejde mellem et offentligt vandrenseanlæg i Aarhus, rådgivende ingeniørfirmaer og Grundfos har udviklet et helt nyt råstof til landbruget, og hvordan ”et velcastet økosystem af de rette innovative ildsjæle” har gjort den danske spilindustri til en international succes. Initiativerne kommer fra alle dele af samfundet. Fra erhvervslederen, kulturentreprenøren eller forskeren.

Eksemplerne er mange – og de bliver stadig flere – men konklusion og perspektiv er enslydende: at vi skal nytænke de strukturer, processer og kræfter, der skaber den reelle fornyelse af samfundet.

Mandag Morgen vil i det kommende år fortsætte kortlægningen af den innovative klasses fintmaskede økosystemer. Vi vil kommunikere de svar, som den innovative klasse giver på de to vigtige spørgsmål: Hvad Danmark skal leve af, og hvem vi skal leve af.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu