Danmarks uudnyttede potentiale: Robotvækst for 55 milliarder

Robotter udgør et potentielt guldæg for pro­duktionsdanmark. Hvis små og mellemstore danske virksomheder i dag investerer i lige så mange robot­ter, som virksomhederne kan nå at afdrage inden for fem år, ligger der et uudnyttet potentiale for vækst på op til 55 mia. kr. Det viser en ny rapport fra Ingeniør­foreningen. Rapporten viser, at det især er virksom­heder i Nordjylland og i Hovedstadsområdet, der har uudnyttede potentialer.

Marianne Kristensen Schacht

Robotter udgør et potentielt guldæg for produktionsdanmark. Hvis små og mellemstore danske virksomheder i dag investerer i lige så mange robotter, som virksomhederne kan nå at afdrage inden for fem år, ligger der et uudnyttet potentiale for vækst på op til 55 mia. kr.

Det viser en ny rapport, som Ingeniørforeningen, IDA, har lavet på baggrund af besvarelser fra 846 af foreningens medlemmer, som til daglig arbejder i produktionsvirksomheder. Hvis potentialerne realiseres, vil det kunne øge produktiviteten med mellem 18 og 24 procent i virksomhederne. Gevinstens størrelse afhænger af, om robotindkøbene skal være betalt inden for en periode på to år, sådan som mange smv’er foretrækker det. Eller om investeringerne kan bære en tilbagebetalingstid på fem år.  Se figur 1.

Milliardpotentiale i automatisering" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/0cb96-mak_fig02_automatisering-forbedrer-produktivitete.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/46bd6-mak_fig02_automatisering-forbedrer-produktivitete.png | Forstør   Luk

De virksomheder, som har automatiseret, har øget deres produktivitet markant mere end ikke-automatiserede produktionsvirksomheder.

Kilde: “Potentialer og barrierer for automatisering i industrien”, IDA, 2015. [/graph]

Da størstedelen af landets produktionsvirksomheder ligger uden for de store byer, vil flere robotter i de små og mellemstore virksomheder samtidig være en effektiv og kærkommen løftestang for vækst i de dele af Danmark, hvor væksten har haft trange kår. Rapporten fra Ingeniørforeningen viser, at det især er virksomheder i Nordjylland og i Hovedstadsområdet, der har uudnyttede potentialer. Men overalt i landet og i alle brancher er der rum for mere automatisering i virksomhederne, der kan bidrage med produktivitetsforbedringer og vækst, viser analysen.

”Analysen i år bekræfter, at vi er nødt til at gøre mere end at vente på, at virksomhederne selv rykker. Danske smv’er kæmper for dagen og vejen. Der skal mere til end at lade udviklingen ske af sig selv,” siger Cornelius Olesen, der er formand for Ingeniørforeningens erhvervs- og vækstudvalg.

Mangler tid og viden

Det er andet år i træk, Ingeniørforeningen spørger produktionsvirksomhederne om potentialer og barrierer for automatisering. Og selv om resultatet allerede sidste år viste et enormt uudnyttet potentiale, så har det forgangne år ikke rykket virksomhederne nærmere det store vækstpotentiale.

”Det er en øjenåbner, at vi ikke har rykket os. Det er fortsat de samme barrierer, som gør, at virksomhederne ikke flytter sig,” siger Cornelius Olesen.

Undersøgelsen fra IDA identificerer mangel på tid, manglende viden om automatisering og mangel på kapital som de største barrierer for øget automatisering.

”Der er et kæmpe potentiale i automatisering, specielt i automatisering af fremstillingsprocesserne. Men som det ser ud i dag, mangler vi viden til at tænke i automatiserede processer. Vi mangler, at virksomhederne comitter sig langsigtet,” siger Bo Genefke, konsulent hos Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Han har arbejdet med automatisering i 24 år og rådgiver virksomheder i brugen af robotter.

Fem gode råd, før du investerer i robotter

Fem gode råd, før du investerer i robotter

  • Viden. Søg inspiration. Deltag i netværk. Se hvad andre virksomheder har gjort. Snak med dem. Lær af deres erfaringer. Søg evt. uafhængig støtte. Og husk at give egne erfaringer videre til andre.
  • Overvejelse. Brug tid på at overveje, hvad virksomheden har brug for, og hvad det er værd. Brug 80/20-reglen, som betyder, at de første 80 pct. af en løsning ofte koster 20 pct. af hele løsningen. Overvej at starte med den lille robotløsning.
  • Valg. Tal med flere leverandører. Spørg ind til erfaringer med lignende løsninger. Se løsningerne, og tal evt. med deres kunder for at skabe et overblik over de enkelte leverandørers styrker og svagheder.
  • Sikkerhed. Minimer risikoen for at få en dårlig robotløsning. Lav et eller flere forprojekter for at demonstrere automatiske delløsninger af de svære elementer i den givne proces. Vær klar til droppe projektet, hvis forprojektet ikke med sikkerhed viser velfungerende delløsninger.
  • Inddragelse. Inddrag tidligt de medarbejdere, som i dag kender den manuelle proces, og som skal arbejde med den automatiserede løsning fremover. De besidder vigtige kompetencer, og samtidig vil det være med til at forhindre skabelse af ”modarbejdere”, der kan ødelægge selv den bedst fungerende robotløsning. Samtidig vil konstruktiv inddragelse sikre, at medarbejderne føler ejerskab til robotløsningen.

Kilde: Dira, Danish Industrial Robot Association

Også finansiering af robotter er en hurdle. Mange smv’er er bange for at brænde fingrene ved at investere i robotter, der ikke giver det tiltænkte løft. Hvad gør man eksempelvis, hvis man pludselig mister den ordre, der var årsag til robot-investeringen? Eller hvis robotten ikke kan anvendes til andre opgaver efterfølgende? Den risiko har mange smv’er ikke råd til at udsætte sig selv for.

Robotter og job

Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør er en af de danske virksomheder, der har satset stort på ny robotteknologi. De er gået fra 0 til 50 robotter på bare 3 år, og der er yderligere 8 robotter på vej. En satsning, der har styrket virksomhedens konkurrenceevne markant. Robotterne har reduceret produktionsomkostningerne via en optimeret udnyttelse af produktionsapparatet, og samtidig er leveringstiden på Trelleborg Sealing Solutions’ produkter faldet. Alt i alt har automatiseringen resulteret i flere ordrer og 50 nye job i virksomheden. Se tekstboks.

Trelleborg er ikke en enlig svale. Der er en række konkrete eksempler og en lang række analyser, som peger på, at der er forbedret konkurrenceevne og øget vækst at hente i automatisering. Blandt andet viser analysen ”Robot-kolleger giver produktivitet og job et boost i industrien” lavet af Dansk Metal i 2014, at den danske industri siden finanskrisen har øget produktiviteten med godt 30 pct. – i høj grad på grund af automatisering. Af analysen fremgår det ligeledes, at 63 pct. af de virksomheder, som anvender robotter, har oplevet en produktivitetsfremgang de seneste 12 måneder. Det samme gælder blot for 43 pct. af de virksomheder, der ikke anvender robotter. Se figur 2.

Et produktivitetsløft er også det første, Nigel Edmondson, direktør for initiativet MADE og en af de førende eksperter på området herhjemme, nævner, når han skal pege på, hvilken værdi de danske produktionsvirksomheder får ud af at gå automatiseringsvejen.

[graph title="Automatisering forbedrer produktiviteten" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: “Robot-kolleger giver produktivitet og et jobboost i industrien”, Dansk Metal, 2015 

”Automatisering er helt afgørende for at øge produktiviteten i virksomhederne og gøre dem mere konkurrencedygtige på det globale marked. Robotter er med til at frigøre hænder, stramme processerne op og gøre produkterne billigere,” siger Nigel Edmondson.

Produktion i Danmark

Dette er også ved at gå op for virksomhederne. Hos de adspurgte virksomheder i IDA’s undersøgelse er det således også lavere produktionsomkostninger, der slår ud som den faktor, der spiller mest ind, når en virksomhed vælger at investere i automatisering.

Undersøgelsen viser også, at hver femte virksomhed ville have flyttet deres produktion til udlandet, hvis de ikke havde automatiseret. Nigel Edmondson peger i forlængelse af dette på, at automatisering har vist sig at være et særdeles stærkt kort i forhold til at holde på arbejdspladser, men også trække arbejdspladser tilbage til Danmark.

”Hvis vi skal have en effektiv produktion i Danmark i fremtiden, så er automatisering et vigtigt værktøj. Vi er presset pga. vores lønniveau, så vi skal være langt mere effektive, hvis vi skal kunne holde produktionsjob i Danmark. Og det er robotterne et redskab til. Der er allerede i dag flere eksempler på, at automatisering har gjort det muligt, at produktionsvirksomheder har trukket produktionen hjem fra eksempelvis Østeuropa og Kina,” siger Nigel Edmondson.

Danmark ligger godt

Inden for de sidste ti år har danske produktionsvirksomheder installeret mere end 4.000 industrirobotter. Vi er ikke i nærheden af frontløberne Sydkorea og Japan. Men Danmark ligger godt placeret internationalt, når det kommer til automatisering, hvis man vurderer automatiseringen af industrien som antal industrirobotter pr. 10.000 ansatte. Se figur 3.

Som billedet ser ud i dag, har hver femte danske fremstillingsvirksomhed investeret i robotter inden for det seneste år, og omkring 25 procent af alle produktionsvirksomheder har i dag installeret robotter. Internationalt er det kun hver tiende produktionsvirksomhed, der har installeret robotter.  

Vores frontlinjeposition er ifølge Nigel Edmondson i høj grad båret frem af et godt forskningsmiljø og en række stærke og innovative robotvirksomheder, men også af den økonomiske krise, som har været hård ved netop produktionsvirksomhederne.

[graph title="Danmark er godt med på industrirobotter" caption="Figur 3  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/8a9f5-mak_fig03_danmark-er-godt-med.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/3338c-mak_fig03_danmark-er-godt-med.png" text="De seneste år har danske produktionsvirksomheder i stigende grad gået automatiseringsvejen. Vi er i dag blandt de førende i verden, når det kommer til antal robotter pr. medarbejder i produktionsindustrien."]Kilde: “Stor stigning i antallet af robotter i dansk industri”, Dira, 2015, og “Potentialer og barrierer for automatisering i industrien”, IDA, 2015 [/graph]

”Vi har et stærkt miljø omkring hele automatiseringsindustrien. Vi har stærke forskningsmiljøer, som spiller godt sammen med en stærk robotsektor, og så har vi nogle produktionsvirksomheder, som grundet det pres, danske virksomheder har mødt fra omverdenen, har været nødt til at tænke i produktionsomkostninger og derfor har været åbne for automatisering,” siger direktøren for MADE.

Små virksomheder står svagest

Trods det gode afsæt er der dog stadig en stor udfordring med at få de 75 pct. af virksomhederne med på vognen, som i dag ikke har en robot. Potentialet er størst i de små virksomheder med færre end 50 ansatte. Ifølge Ingeniørforeningens undersøgelse er der blandt virksomheder med mellem 10 og 50 ansatte 37 pct., som slet ikke har investeret i automatisering af produktionsprocesserne, mens yderligere 18 pct. kun har foretaget små investeringer.

Billedet ser væsentligt anderledes ud hos produktionsvirksomheder med mere end 250 ansatte. Her er det kun 10 pct. som ikke har investeret i automatisering.

Det er et billede, som Bo Genefke fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi kan nikke genkendende til:

”Når det kommer til små virksomheder, er det stadig ikke udbredt at tænke i automatisering. Her hører det stadig til undtagelserne. Det er en skam, for vækstpotentialet for dem er stort,” siger han.

Flere smv-robotter

Der er med andre ord behov for en mere proaktiv indsats over for smv’er, hvis milliardpotentialerne skal realiseres. I Ingeniørforeningen mener Cornelius Olesen, at de regionale væksthuse og GTS-institutterne med fordel kan stå for mere opsøgende arbejde i forhold til at uddanne smv’er i robotternes muligheder. Den del af løsningen ser ud til at få en håndsrækning i regeringens nye vækstplan, hvor automatisering er nævnt særskilt som en vej til vækst. Ifølge udspillet skal der bevilges penge til partnerskaber, som skal varetage en opsøgende indsats over for smv’erne, samtidig med at smv’erne får mulighed for at ansætte en højtuddannet med løntilskud. Den håndsrækning adresserer barriererne omkring viden og tid.

Administrerende direktør i Vækstfonden Christian Motzfeldt peger på, at hvis der skal ske vækst i stor skala, så skal det også være lettere for smv’erne at få finansieret robotindkøbene. Den løsning tror praktikeren Thomas Visti også på. Han er adm. direktør i robotvirksomheden Mobile Industrial Robots og var tidligere med til at gøre Universal Robots til en vækstkomet.

”Et tilskud til automatisering giver langt mere hands-on-værdi i virksomhederne, end hvis det offentlige bruger pengene på rådgivere,” siger Thomas Visti.

Bo Genefke fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi peger dog på, at prisen på investeringen ikke burde være en hurdle.

”Mange virksomheder – særligt de mindre – lider under antagelsen, at det kræver en vis volumen i virksomheden og en vis kapital at investere i automatisering. Men det er langtfra tilfældet i dag. I dag er robotterne blevet væsentligt billigere – og dermed noget, langt de fleste virksomheder vil have råd til at investere i,” siger han. 

Automatisering skaber job

Flere robotter rimer typisk på færre arbejdspladser. Men hos virksomhederne C.C.JENSEN A/S og Trelleborg Sealing Solutions har flere robotter i produktionen både ført til bedre økonomi og flere ansatte. Fælles for de to virksomheder har været, at de ansatte er blevet omskolet og opkvalificeret i processen. De mange nye medarbejdere, der er kommet til, tæller både højtuddannede og faglærte. Flere robotter har således ikke gjort de lavtuddannede arbejdsløse, men har i stedet ført til, at der er sket en opkvalificering i hele personalegruppen til at håndtere robotterne. 

Christian Jensen, produktionschef, C.C.JENSEN A/S

C.C.JENSEN Groups hovedkontor ligger i Svendborg. Virksomheden har 274 ansatte og en omsætning på 340 mio. kr. i 2014. Produktionsvirksomheden består af tre divisioner: en filterdivision med oliefiltre, en støberidivision, der fremstiller støbegods til skibspropeller, og en division med skibsvinduer. 

Hvorfor valgte I at gå automatiseringsvejen?

”Det har været en glidende udvikling, og noget vi har kigget på i mange år. Men da vi for tre år siden valgte at satse på en komplet automatisering af en proceslinje, var det ud fra et helt klart ønske om at øge vores produktionskapacitet og skabe højere effektivitet pr. medarbejder. Vi ville ikke have færre medarbejdere, men løfte produktiviteten. Det er simpelthen nødvendigt, hvis man vil holde produktionen i Danmark.”

Hvilke udfordringer mødte I på vejen?

”Vi har mødt dem alle. Det har været tre år med mange udfordringer, men vi er blevet klogere undervejs. Det firma, vi samarbejdede med i forhold til at udvikle og installere robotterne, lukkede for eksempel, så vi måtte selv overtage og færdiggøre automatiseringsløsningen. Det kostede mange fejl, men var på den anden side også med til at få processen helt ind i virksomheden og skabe samlet opbakning – fra direktør til operatør.”

Hvad kunne have gjort rejsen lettere?

”Jeg tror, vi kunne have sparet noget, der ligner et års fejl og udfordringer, hvis vi havde taget et møde med Teknologisk Institut og havde fået nogle råd og vejledning til, hvordan vi kunne gribe det an. Vi har lært det på den hårde måde. Vi har lært, at det er en lang proces, hvis man vil automatisere, men ikke opleve fald i kvaliteten. Det tog tid for os. Jeg vil råde andre smv’er til at benytte sig af den viden og erfaring, som ligger hos eksempelvis Teknologisk Institut, inden man går i gang. Det vil man spare meget tid og spildte kræfter på.”

Hvilken værdi har I fået ud af det?

”Konkret har vi forbedret vores produktivitet markant. Det, der før havde en gennemløbstid på et døgn, kan vi producere på tre timer nu. Vi har øget vores omsætning og ansat flere folk. Så det har været en værdifuld beslutning for virksomheden. Derfor kigger vi også på en ny automatiseringslinje i 2017. Og kigger vi lidt længere frem, ser jeg, at vi går i retning af cobots – samarbejdende robotter – som samarbejder direkte med manden på gulvet. Her ser jeg store potentialer for en virksomhed som vores.”

 

Henrik Tørnæs, produktionstekniskchef, Trelleborg Sealing Solutions

Trelleborg Sealing Solutions ligger i Helsingør. Virksomheden har 339 ansatte og en omsætning i 2014 på 379 mio. kr. Virksomheden producerer tætningssystemer til olie, til at dæmpe lyd og støj og til f.eks. at holde trykket i en flykabine.

Hvorfor valgte I at gå automatiseringsvejen?

”Automatisering er vejen frem, hvis vi vil have mere output pr. mandetime. Og så vil vi gerne bruge vores medarbejdere til mere end at være bundet til én maskine. Vi vil gerne bruge vores ansatte aktivt til at få mere kvalitet ind i produktionen.”

Hvilke udfordringer mødte I på vejen?

”Umiddelbart var der en modstand fra medarbejderne, som frygtede for deres job. Men vores direktør præsenterede den første robot i kantinen for alle medarbejdere sammen med et løfte om, at indkøbene af robotter ikke ville koste arbejdspladser. Vi var godt nok nogle, der svedte lidt i hænderne ved den udmelding. Men løftet er holdt. Ingen er blevet afskediget. I stedet er vi i dag 50 mand mere end før den store automatisering af produktionen.”

Hvad kunne have gjort rejsen lettere?

”Umiddelbart ikke noget. Vi har fået meget ud af, at processen er foregået i tæt samarbejde med vores leverandører af robotterne, som vi udviklede sammen. Leverandøren var også med til at tage en del af risikoen ved projektet. Det fungerede som en god løsning for os.”

Hvilken værdi har I fået ud af det?

”Vi har effektiviseret produktionen. I dag har vi 50 robotter og 50 flere ansatte. Det er sket over tre år, og vi opruster nu med otte robotter.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu