Medieudspillet og dansen om det dansksprogede indhold

Regeringens medieudspil lægger op til, at flere private producenter skal levere mere dansksproget indhold på alle platforme. Men kulturminister Mette Bocks forslag møder modstand både hos branchen og forskere, der forudser, at udspillet vil resultere i mindre dansk indhold de kommende år.

Danskerne – og politikerne over en bred kam – elsker de danske dramaserier som ’Badehotellet’, ’Borgen’, ’Broen’ og senest ’Liberty’ og ’Greyzone’. Kærligheden til danske dokumentarserier som ’Moskeerne bag sløret’ og livsstilsprogrammer som ’Den store bagedyst’ og ’Bonderøven’ er tilsvarende stor, i hvert fald målt på seertal.

Alle er enige om, at dansksproget fiktion, drama, dokumentar og livsstilsprogrammer skaber fællesskab, sammenhængskraft og dansk kulturforståelse, hvad enten det er distribueret som film, tv-serier eller på andre platforme. Derfor skal danskerne, i en tid, hvor udenlandske giganter byder sig til med et overflødighedshorn af primært amerikanske serier og film, tilbydes rigtig meget danskproduceret kvalitetsindhold, så den danske nationalforståelse og det danske sprog vedbliver med at være en væsentlig del af den danske identitet.

Mens der er bred enighed om, at dansksproget indhold er godt for danskerne, er der divergerende holdninger til, hvordan man bedst opnår dette. Det handler om støttekroner, og om hvordan de offentlige penge bruges bedst muligt til at fremme det fælles mål.

Login