Danske Bank skal lære at elske sin nye helt

ANALYSE: Alle virksomheder og offentlige myndigheder gør klogt i at følge med i den chokerende udvikling, der ramte Danske Bank, da bankens whistleblower stod frem og fortalte sin historie. Der har været svigt på svigt, og nu er der risiko for, at bankens konstituterede topchef allerede har fået plettet skjorten.

Vi har fået en ny helt i Danmark. En helt, der giver pokker i karrieren, den fede bonus og alvorlige personlige følger i en lang periode fremover. Helten er Danske Banks whistleblower i hvidvasksagen, Howard Wilkinson, der mandag stillede sig op over for chokerede politikere, bankfolk og myndigheder til en offentlig høring på Christiansborg.

Howard Wilkinson symboliserer på stort set alle punkter en perfekt whistleblower set med offentlighedens øjne. Ressourcestærk, intelligent, modig, determineret, men alligevel sårbar. Hans sag er tillige yderst relevant og vigtig. For Danske Bank derimod er Howard Wilkinson det værst tænkelige mareridt.

Allerede nu står det klart, at Danske Banks konstituerede topchef, Jesper Nielsen, kan få plettet skjorten i alvorlig grad af bankens whistleblower – og det er en risiko, at den mangeårige Danske Bank-direktør allerede har fejllæst situationen og videreført Thomas Borgens og Ole Andersens fejl. Det ukloge er, at han allerede er raget uklar med whistlebloweren om væsentlige faktorer som f.eks.  indholdet af Wilkinsons fortrolighedserklæring.

Login