Danske dagpenge er middelmådige i globalt perspektiv

Nye beregninger viser, at værdien af de danske dagpenge er under OECD-gennemsnittet, når det gælder middel- og højindkomster. Mens LO er bekymret for, at den danske flexicurity-model er ved at blive undermineret, ser DI og overvismand ingen aktuel fare.

Den danske flexicurity-model er under pres, fordi værdien af dagpengene igennem de seneste 40 år i al ubemærkethed er blevet forringet. Det mener LO, der netop har sat en kampagne i gang for at få stoppet forringelserne.

Lavere satser og de seneste års generelle stramninger af dagpengereglerne får ifølge LO flere og flere lønmodtagere til at forlade a-kassesystemet, og dermed rokkes der ved den danske model, hvor arbejdsgiverne nemt kan hyre og fyre, fordi lønmodtagerne har økonomisk tryghed via dagpengesystemet.

Om flexicurity-modellen reelt er truet, vender vi tilbage til. Først skal vi omkring værdien af de danske dagpenge for en almindelig LO-lønmodtager set i en international sammenhæng. Og her har Danmark ikke meget at prale af, viser beregninger, som OECD har udført for Mandag Morgen.

Login

  • Anmeld

    Margit Johansen · selvstændig

    Den danske arbejdsmarkdes model er en solidarisk model der kan gentænkes

    Den danske model er en solidarisk model og hviler på a-kasse systemet - ikke mindst for arbejdstagere i brancher som hyrer og fyrer efter ordrer og sæson, Kan det svare sig at være medlem af en A-kasse for andre grupper? Var det ikke bedre at gemme penge i madrassen, købe guld, investere i aktier eller fast ejendom? Som almindelig lønmodtager kan man komme i alvorlig tvivl om hvad der bedst betaler sig - over tid - og i bestemte livsfaser - i lav- og højkonjunkturer. Fast ejendom fordobler sin værdi over 20 år siges det.
    Vi må gentænke den danske model. Vi kan alle ende i en udsat gruppe -med og uden fast ejendom.