Danske politikere kan lære af Merkels regeringsdannelse

Danske politikere kan lære meget af, hvordan man skaber koalitionsregeringer i Tyskland. Mens S-R-SF-regeringen hastede et regeringsgrundlag igennem en lukket proces i Det Sorte Tårn, bruger Angela Merkel mere end to måneder på at skabe en fælles og langtidsholdbar regeringsaftale mellem CDU/CSU og SPD. Processen inddrager over 300 politikere fra de tyske delstater, ministerier, Forbundsdagen i Berlin og Europa­-Parlamentet – mens eksperter, medier og europæiske politikere blander sig aktivt. Den nye regerings politik får stor betydning for Danmark og resten af Europa. Lige nu ser det ud til, at Tyskland vil sænke støtten til grøn energi, investere mere i infrastruktur og uddannelse samt styrke det indenlandske forbrug via lønstigninger til de lavest lønnede. Både Danmarks regering og EU-Kommissionen har stift fokus på de tyske regeringsforhandlinger.

Lederne af de tre danske regeringspartier kunne lære en del af den regeringsdannelse, som Tysklands erfarne kansler, Angela Merkel, er i gang med.

Flere af regeringens topministre har signaleret en vis fortrydelse over, at de skabte deres regeringsgrundlag i det mørklagte og mytedannende Sorte Tårn på Amager. ”Man må jo nok lære, at det er lang tid at trække sig tilbage fra politik, i 14 dage,” har Helle Thorning-Schmidt sagt.

Den proces, Merkel står i spidsen for, er ikke hurtigere – tværtimod. Regeringsforhandlingerne har varet snart to måneder, og der går formentlig én mere, før CDU-lederen kan præsentere sin nye regering. Til gengæld er det en langt mere åben proces, hvor politiske uenigheder diskuteres i fuld offentlighed, og hvor politikere på alle niveauer hos de potentielle koalitionspartnere deltager.

Login