Danske startups har brug for højtflyvende engle

Trods et mangeårigt fokus er business angels stadig et underspillet investeringsaktiv i det danske startupmiljø. I Storbritannien, Finland og Sverige spiller risikovillig kapital fra erhvervsengle en langt mere fremtrædende rolle, når en lovende virksomhed skal udvikles fra idé til kommercielt produkt. Og det kan koste dyrt for vores muligheder for at veksle in­novation til vækst og arbejdspladser, lyder dommen fra flere eksperter. De peger især på det danske skat­tesystem som en barriere, men også at business angel-miljøet selv skal blive bedre til bl.a. at værdisætte star­tups forud for et investeringstilbud.

Den 7. august 2000 skrev vi i Ugebrevet Mandag Morgen, at business angels i Danmark ”udgør et stort og uudnyttet potentiale for at starte helt nye vækstvirksomheder”. Det var en af konklusionerne på en rundspørge, som vi dengang havde foretaget i seks innovationsmiljøer.

I dag – mere end 15 år efter – er konklusionen den samme, når man spørger eksperter, innovationsmiljøet, iværksættere og folk i branchen. Der er godt nok positive takter, men potentialet er fortsat langt fra indløst.

"Vi er stadigvæk bagud, og vi har en række udfordringer i forhold til, at business angels bliver en naturlig del af iværksættermiljøet. Det går ud over vores startupvirksomheder, som ikke har adgang til den risikovillige kapital, de har brug for for at kunne slå igennem," lyder analysen fra John Parm Ulhøi, ekspert i iværksætteri og professor på Aarhus Universitet. 

Login