Danske startups skal finde de rette investorer i Silicon Valley

Mængden af investeringer i Silicon Valley fortsætter med at slå nye rekorder. Ikke sært, at Silicon Valley er drømmedestinationen for early stage tech-startups, som vil rejse venture-kapital. Men det kan være relevant at overveje, om der er andre første skridt på vejen til vækst end gennem Silicon Valley.

De fleste danske early stage tech-startups, der har blikket rettet mod Silicon Valley, ser venture-kapital som essentielt i deres videre rejse. Og det er heller ikke så underligt.

Tredje kvartal af 2021 slog alle rekorder og blev det kvartal med flest globale venture-investeringer nogensinde. Alene i Silicon Valley blev der i tredje kvartal rejst 175 milliarder kroner fordelt på 771 handler.

For hele USA har venture-investeringer for 2021 indtil videre ramt svimlende 1.365 millarder kroner – allerede godt halvanden gang så meget som investeringerne i hele år 2020, som ellers var et år, hvor venture-investeringerne toppede, trods coronapandemien. 

Venture-kapital kan være vejen frem

Venture-kapital er en oplagt mulighed for at finansiere de aktiviteter og udgifter, en startup-virksomhed skal bruge for at skalere. Udover pengene kan VC-fonde også hjælpe startups med at få adgang til deres lokale netværk, kvalificerede rådgivere og en portefølje af andre (måske lignende) startups, som fonden har investeret i. 

Men venture-kapital er en investeringsform med en høj risiko, hvor virksomheden ofte afgiver en betydelig ejerandel. Investoren ønsker typisk at have indflydelse på beslutninger, som for eksempel hvilke aktiviteter, der skal accelerere antallet af brugere på en given platform, eller hvordan vejen til exit eventuelt skal nås. 

For en early stage-virksomheden kan det give god mening at overveje nogle andre veje til investering – eksempelvis accelerator-programmer eller slåkaldte angel-investorerer. 

Acceleratorprogammer: Intensiv undervisning, intensiv udvikling

Startup-acceleratorer hjælper early stage-startups og investerer typisk mellem fem og ti procent i en startup på et seed-stadie, som nogle af de allerførste investeringer betegnes som.

Acceleratorprogrammer giver mentorskab og uddannelse til virksomhedens stiftere, og en startup bliver typisk en del af et forløb med uddannelse og udvikling i tre til seks måneder. Accelerator-programmer er særligt gode til at hjælpe med branding, produktudvikling, go-to-market-strategi og selskabsetablering – netop det, der kan accelerere virksomheden. 

Silicon Valley er hjem for mange store accelerator-programmer, blandt andre ledt af Plug’n’Play, Berkeley SkyDeck og 500 Startups. En velkendt Silicon Valley-accelerator er Y-Combinator, som investerer 125.000 dollars for syv procent af virksomheden og tager sine startups igennem et tre måneders program. Y-Combinator har siden 2005 investeret i over 3.000 startups, heriblandt succesfulde startups som Stripe, Airbnb og Coinbase.

Det er dog ikke nemt at komme igennem nåleøjet hos nogle af de mest efterspurgte accelerator-programmer i Silicon Valley, som modtager mange ansøgninger. Derudover skal man som startup overveje, om man er villig til at investere den tid, som det kræver, da acceleratorer-programmer er tidskrævende og intense. 

Angel-investorer – en venskabelig hjælp 

Et andet sted startups kan starte med at kigge i deres søgen for investeringer er amerikanske angel-investorer. 

Angel-investorer er ofte velhavende private investorer, som investerer i seed-stadierne. Sammenlignet med VC-investeringer kommer angel-investorer i reglen med mindre summer, ligesom den procentdel af virksomheden, stifterne skal afgive, oftest er mindre.

Fordelene ved at hente investeringer gennem angel-investorer er blandt andet, at de krav og det administrative arbejde, der følger med investeringen, typisk er lavere end ved venture kapital-investeringer.

En anden stor fordel er, at angel-investorer ofte selv er eller har været entreprenører, og at de derfor kan have en stor personlig erfaring og et netværk, som de kan bidrage med.

Bagsiden af den medalje kan i nogle tilfælde være, at investoren gerne vil have en større indflydelse på virksomhedens beslutninger. 

Et godt tidspunkt at finde investorer

Det er altså ikke kun venture-kapital, der kan være relevant at søge for danske early-stage-virksomheder i Silicon Valley – lige nu har entreprenører adgang til flere investeringsformer og mere strategisk hjælp end nogensinde før.

Samtidig med at der investeres massivt i Silicon Valley, er investeringsmiljøet meget kompetitivt i øjeblikket, og det er som udgangspunkt en fordel for iværksætterne.

Det gør, at de står bedre stillet i forhandlingssituationer, når der skal rejses kapital, og det gør det mere sandsynligt, at man kan finde en investor, der matcher virksomhedens forretningsfilosofi. 

I  februar 2022 inviterer ICDK startups til Silicon Valley til programmet: Founders Summit 2022. Her vil udvalgte virksomheder kunne få feedback på deres forretningsmodel, pitch og meget andet fra Silicon Valley-mentorer, -eksperter og -investorer.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024