Top-iværksættere: Vi skal have Elon Musk til Danmark

Regeringens Iværksætterpanel lancerer den 25. september sit bud på, hvordan Danmark bliver verdensmester i vækst og iværksætteri. Med knap 20 forslag til emnerne finansiering, talent og kultur går panelet markant længere end regeringens udspil i sidste uge.
Jens Jørgen MadsenMarianne Kristensen Schacht
MM Special: Mens vi venter på iværksætterboomet

I mere end ti år har skiftende regeringer proklameret, at Danmark skal være verdens bedste iværksætternation. Men de politiske ambitioner er ikke slået igennem.

Nu har Erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) iværksætterpanel besluttet, at nu skal det være: Danmark skal i top, og de garanterer at blive ved, til de har løsningen.

Mandag Morgen gør status på ti års politiske iværksætterskåltaler og vurderer potentialerne for, at det denne gang lykkes.

Læs mere fra temaet:

Ti års politisk tomgangssnak om iværksætteri

Danmark rutsjer ned ad iværksætter-ranglisten

Iværksætterstjerne: Vi prikker hul på danskerne tryghedsboble

Fast månedsløn trækker mere end det frie liv

Danskerne er lunkne over for iværksætteraktier

Der er tænkt stort denne gang. Og større end tidligere. Når regeringens Iværksætterpanel om tre uger fremlægger sit katalog af løsninger for Danmark som iværksætternation, så er ambitionen ikke kun det muliges kunst her og nu. Det er en tretrinsraket, hvor panelet afdækker, hvad det ultimativt kræver.

Første del af udspillet består af en række konkrete forslag til finanslov 2018 – i tråd med det, VLAK-regeringen kom med i sidste uge, bare langt mere ambitiøst. Den anden del er en større pakke af initiativer, der uden hensyntagen til den aktuelle regering og politiske flertalsmuligheder slår fast, hvad panelet mener, der yderligere er brug for de næste par år for at sikre talentmassen og hele det økonomiske fundament. Målet er, at man denne gang skal lykkes med at gøre Danmark til verdensmester i vækst og iværksætteri.

”Det er super fedt, at regeringen har lyttet til os. Vi kan genkende mange ting i deres iværksætterudspil. Men vi er mere ambitiøse end det. Vi kommer med mange flere forslag,” siger Tommy Ahlers, formand for regeringens Iværksætterpanel, investor og manden bag firmaerne Podio og Zyb og dommer i DR-programmet Løvens Hule.

Panelet har derfor besluttet, at man fortsætter arbejdet i de kommende år – også efter deres egen præsentation den 25. september. I udspillet opererer man med en specifik tredje fase under overskriften ’Europæisk leder’. Den kommer til at indeholde de mere visionære bud på, hvordan Danmark i løbet af de næste 20 år får skabt en iværksætterkultur, der i omfang og demokratisk tænkning kan måle sig med forne tiders andelsbevægelse. Og som altså skal gøre Danmark til Europas førende iværksætternation.

”Vi har en kæmpe talentmasse i Danmark, men der er for få, der tager springet og bliver iværksættere. Og der er det vores ambition at blive verdensmester i vækst – på dansk,” siger Tommy Ahlers og tilføjer:

”Hvis væksten i Danmark havde været på højde med svenskernes i perioden 2005-2016, ville BNP have været 325 mia. kr. højere og staens indtægter fra skatter og afgifter ca. 150 mia. højere. Det kunne have betalt 4 storebæltsbroer, 33 supersygehuse, 5 togfonde og 13 politistyrker,” siger Tommy Ahlers og tilføjer, at gabet ikke kan lukkes alene med en bedre iværksætterlovgivning.

”Men vi tror på, at det er en del af løsningen.”

Vil skabe ny andelsbevægelse

Ifølge Mandag Morgens oplysninger indeholder det kommende udspil fra de 15 medlemmer af Iværksætterpanelet omkring 20 forslag inden for de 3 hovedområder talent, finansiering og kultur, som til sammen skal sikre, at det bliver anderledes attraktivt at blive iværksætter i Danmark – og forblive i Danmark.

Udpluk fra Iværksætterpanelets forslag

Den 25. september præsenteres omkring 15 hovedforslag, heriblandt:


  • Generel nedsættelse af skat på aktieindkomst fra 42 til 30 pct.

  • Nyt investorfradrag, som det kendes i Storbritannien, hvor der bl.a. kan fradrages 30 pct. i indkomstskatten af udgifter til køb af unoterede aktier.

  • En ændring af ATP’s formålsparagraf, der forpligter ATP til at investere i fremtidens arbejdspladser.

  • Øget undervisning i iværksætteri på alle uddannelsesniveauer.

  • Større mulighed for at få praktisk iværksættererfaring i uddannelsessystemet.

  • Ny årlig iværksætterfestival, der skal være verdens største.

  • Acceleratorprogram, der skal hjælpe virksomheder videre.

  • Lempeligere beskatning af aktieoptioner.

  • Fuld aftalefrihed ved tildeling af aktieoptioner.

  • Aktiesparekonto, så alle danskere let kan investere i aktier.

Helt overordnet taler panelet om, at kulturen i Danmark skal ændres. Eller som Tine Thygesen, panelmedlem og stifter af Founders House, Københavns progressive samlingssted for nye tech-vækstvirksomheder, udtrykker det:

”Vi skal skabe den nye andelsbevægelse. Vi skal skabe en kultur, der hylder dem, der tør tage en risiko, og gøre iværksætteri til en folkesport. Og så skal vi organisere det sådan, at man godt kan give andele til medarbejderne og få en kampånd ind i danskerne,” siger hun.

Panelmedlem og serieiværksætter Juha Christensen, der er kåret som en af de 25 mest indflydelsesrige tech-personer i Europa og stifter af Cloudmade og Cogniance, taler direkte om en ”demokratisering af iværksætteriet” i Danmark, så det bliver allemandseje.

Vigtigt i den sammenhæng er forslaget om en såkaldt aktiesparekonto, der også var en del af regeringens erhvervs- og iværksætterudspil ’Sammen om fremtidens virksomheder’, der blev præsenteret i sidste uge.

”Hvis du ser på Sverige, er de markant mere succesfulde på iværksætterområdet. Og en af de ting, man ser i Sverige, det er, at rigtigt mange svenskere føler sig som en del af en større virksomhedskultur, fordi de ejer aktier. Nogle af dem i etablerede virksomheder og mange af dem også i små opstartsvirksomheder. Og det er den aktiesparekultur, vi skal have i Danmark,” siger Tommy Ahlers og slår fast:

”Jeg tror sagtens, at vi kan ændre det, men det er det lange seje træk. Og det kommer ikke fra tre-fire hokuspokus-forslag, og så er vi done.”

Aktiebeskatning skal ned

I det kommende udspil tager panelet derfor også fat i det mest ømtålelige punkt af dem alle: At få beskatningen af aktieindkomsten sat ned – langt ned. Det er et forslag, der i den nuværende politiske situation synes næsten lige så dødfødt som tanken om at fjerne topskatten. Derfor foreslår panelet i første omgang at gå fra de nuværende 42 pct.’ beskatning til de 30 pct., der er niveauet i Norge og Sverige. På sigt ser panelet dog gerne, at Danmark, der har den tredjehøjeste aktieskat blandt samtlige 35 OECD-lande, lægger sig omkring EU-gennemsnittet på 23 pct.

Selv om Iværksætterpanelet i egen optik spiller beskedent ud, går forslaget dog klart længere end VLAK-regeringens erhvervs- og iværksætterudspil. Her foreslår regeringen, at en nedsættelse af skattesatsen fra 42 pct. til progressionsgrænsen på 27 pct. alene skal gælde de første 100.000 kr. Skatten på øvrig aktieindkomst skal altså forblive som i dag.

”Det er stadig ikke godt nok. Vi mener, at marginalskatten skal ned på 30 pct.,” siger Tommy Ahlers.

Tidligere overvismand Peter Birch Sørensen konkluderede i øvrigt allerede som formand for Produktivitetskommissionen i 2014, at kombinationen af selskabsskat og netop skat på aktieindkomst betyder, at iværksættere, der driver deres virksomhed som aktieselskab, ofte beskattes hårdere end lønmodtagere med samme indkomst og formue. Til stor skade for iværksætteraktiviteten i Danmark.

Ifølge Tommy Ahlers er konsekvenserne da også ”fuldstændig tåbelige”:

”Det er en skævvridning, fordi startups ikke har adgang til internationale kapitalmarkeder på lige vilkår med store virksomheder. Desværre er der ikke udsigt til, at vi politisk kommer igennem med en generel lavere aktieskat. I hvert fald ikke i første omgang,” siger han.

Iværksætterpanelets formand roser dog regeringens udspil for at berøre nogle af de mest indlysende områder, hvor Danmark er nødt til at komme op i gear. Men han mener samtidig, at regeringen er alt for uambitiøs. Det gælder også i forhold til investorfradraget, som gør det muligt at fradrage halvdelen af investeringer i små og mellemstore virksomheder op til 200.000 kr.:

”Det er fedt, at de har kigget på, hvad der virker i Sverige og England. Men beløbet er for lavt. Og som ’test’ risikerer det at give et falsk billede, fordi det ikke batter noget. Grænsen skal op på 1 million kr. eller endnu højere,” siger han.

Det starter i hovedet

Panelets lange liste med forslag sætter som fortalt fokus på talent, finansiering og kulturen i Danmark. Og blandt deltagerne er der bred enighed om, at hvis danskerne enten selv skal blive iværksættere eller for alvor begynde at investere i nye virksomheder, så kræver det ikke kun, at alle finansielle barrierer ryddes af vejen, så skal mentaliteten også ændres. Det er reelt dér, det hele begynder.

Ifølge Juha Christensen er det nødvendigt, at alle generationer kommer i gang.

”Vi har i panelet talt om ’det grå guld’, og hvordan vi får dem ud af deres skal. Og for os går det grå guld helt ned til folk i 30-40 årsalderen, fordi mange af dem også er komfortable i deres job, har en sikker pensionsordning og måske endda firmabil. Så dem skal vi også gerne have til at starte virksomheder,” siger han.

Derfor har panelet overvejet, om der eksempelvis kunne indføres en ordning, hvor man kan få hele sidste års indbetalte skat tilbage, såfremt man starter et firma.

”Det er et eksempel på nogle af de initiativer, der skal fjerne barriererne for, at folk går i gang. For udsigten til ikke at have nogen indkomst afholder mange fra at bryde med det komfortable liv. Den er jo lidt svær at sælge derhjemme, når man har husleje, afdrag på bilen, forsikringer og alle de her ting, der skal betales,” siger Juha Christensen.

Han erkender, at det nævnte forslag er ufuldstændigt, da der er for mange ukendte faktorer og mulighed for snyd. Men det er et eksempel på, hvordan panelet er optaget af at gøre det mest muligt økonomisk attraktivt at blive iværksætter.

ATP skal investere i startups

Andre overvejelser og forslag i den boldgade er bl.a. at øremærke en del af Vækstfondens penge til investeringer i startups og så en decideret ændring af ATP’s formålsparagraf, så pensionsselskabet forpligtes til at investere i fremtidens arbejdspladser.

”Hele pensionssektoren handler ekstremt meget om ejendomme, men det skaber ikke vækst på samme måde som at investere i virksomheder. Så vi foreslår, at ATP’s formålsparagraf justeres med krav om investering i danske arbejdspladser og rapporteringskrav i deres årsrapporter,” siger Tommy Ahlers og påpeger, at blot 0,1 pct. af alle investeringer, der foretages i dagens Danmark går til startup-investeringer.

”Investeringer i fast ejendom er det helt store – både blandt private og pensionsselskaber. Vi taler om 6.500 mia. kr., hvor altså kun en forsvindende lille brøkdel går til iværksættervirksomheder.”

Endelig arbejder panelet også med en række mere kreative forslag, der skal få udenlandske eksperter og talenter til Danmark. Ikke mindst i forhold til it-branchen, hvor EU-Kommissionen forventer, at EU-landene allerede i 2020 vil mangle over 800.000 medarbejdere. En udvikling, som også vil ramme Danmark, påpeger Juha Christensen.

”Derfor er vi nødt til at få eksperter ind fra udlandet – bl.a. fra de lande, hvor der er lommer af iværksættere, som vi har brug for i Danmark. Vi skal lave nogle events her i landet, som gør, at de bliver eksponeret for Danmark,” siger han.

I panelet taler man om at lave verdens største iværksætterbegivenhed en gang årligt i Danmark.

”Vi skal lade os inspirere af startup-festivalen Slush i Finland og musikbranchens festival i Stockholm og så lave iværksættervarianten af dem og få alle superiværksætterne ind. Vi skal have Elon Musk (stifter af Tesla og SpaceX, red,) til Danmark,” siger Juha Christensen, der ikke er i tvivl om, at Iværksætterpanelet kan gøre det.

”Selvfølgelig er det muligt. Mange af os har i forvejen skabt de mest utrolige ting og begivenheder, så det er jeg ikke i tvivl om.”

Juha Christensen påpeger, at timingen lige nu er helt rigtig:

”Hvis vi får kommunikeret de rigtige steder som Berlin og ikke mindst London, hvor tingene lige nu ikke ser så gode ud pga. Brexit, så skulle vi gerne suge rigtig mange til København, som jo er en fed by, der ligger i top i alle målinger. Men der er også rigtig mange dygtige udviklere i Spanien, Portugal og Italien, som endda går rundt og er arbejdsløse. Dem skal vi simpelthen have herop.”

Iværksætterpanelets formand er heller ikke i tvivl om, at der et helt andet momentum denne gang:

”Det er super fedt, at der allerede er blevet lyttet til os. Men vi vil have mere. Det kan vi godt sige. Talentmassen er der jo. Nu skal vi have gjort Danmark til center of gravity,” siger Tommy Ahlers.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu