Datajonglør med hverdag i verdensklasse

Marianne Kristensen Schacht

Hvis kollegerne virkelig skal pirke til Jacob Guldberg Poulsens præstationsgen, skal de gerne komme med en opgave, der ligger på kanten af det mulige. For når udfordringen er så krævende, at den nærmest er umulig, så ved Jacob Guldberg Poulsen, at den løsning, han og hans team finder, gør en stor forskel for kollegerne og Danske Commodities. Og det motiverer ham.

Jacob Guldberg Poulsens arbejde gør en forskel for både kollegerne og forretningen i Danske Commodities. Det 27-årige innovative talent står efter tre års ansættelse i virksomheden i spidsen for 11 mand og en afdeling, der under navnet Business Intelligence står for at levere udvikling inden for data og overvågning af det europæiske energimarked.

[graph title="Jacob Guldberg Poulsen" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6b090-jacob-guldberg-poulsen.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/a0c22-jacob-guldberg-poulsen.jpg" text="Født: 1985."] [/graph]

Området er vitalt for Danske Commodities, der handler med energi over landegrænser. Når det pludselig bliver overskyet i Sydtyskland, skal traderne i Danske Commodities helst vide det med det samme. For så ved de, at det betyder, at de mange solcelleanlæg i Tyskland producerer mindre strøm. Hvis efterspørgslen på strøm i andre europæiske markeder samtidig er høj, stiger prisen.

Når traderne i Danske Commodities samtidig ved, at nok er det overskyet i Tyskland, men det blæser også, og derfor bliver faldet fra solcellerne opvejet af mere strøm fra vindmøller i samme overskyede region, bliver værdien af gruppens arbejde rigtig stor.

“Så kan vi få en upside i at have data før alle andre eller i at kunne forudsige markedet præcist,” siger Jacob Guldberg Poulsen.

Innovation der styrker bundlinjen

På hans visitkort står der head of business intelligence development. Bag titlen gemmer sig en hverdag, hvor Jacob Guldberg Poulsen mest af alt laver strategisk sparring på, hvordan bedre og hurtigere data fra de europæiske strømkilder kan understøtte Danske Commodities’ forretning. Det gælder både data på den faktiske produktion af strøm fra europæiske energikilder og data, der kan bruges til at lave langsigtede prognoser.

“Når vi som de første kan handle på ændringerne, kan vi skabe bundlinje på det,” siger Jacob Guldberg Poulsen.

“Det er stærkt motiverende at se, jeg kan gøre en direkte forskel med mit arbejde. At jeg kan se, at de processer, jeg er med til at påvirke, skaber værdi både for mine kolleger og for virksomhedens bundlinje,” fortsætter han.

Syv innovative medarbejdere

Mød de innovative medarbejdere i nogle af Danmarks bedste eksportvirksomheder. Læs også analysen Teamwork med passion og risikovilje.

Signe Kongebro:
Hun knækkede koden til bæredygtig arkitektur

Niels Roulund:
Passioneret græsforædler med flair for forretning

Cathrine Østerberg:
Hun udvikler is med kulturel kant

Ying Cao:
Den innovative dansker er også kineser

Henrik Stiesdal:
Man skal have tid til at daffe lidt rundt

Jacob Guldberg Poulsen:
Datajonglør med hverdag i verdensklasse

Ole Pradsgaard:
Græsroden skaber fornyelse i Maersk Line

Læs også mere om Danmarks bedste eksportvirksomheder i Danmarks Eksportkanon.

Han er it-uddannet og kalder Danske Commodities for Danmarks bedste it-arbejdsplads, netop fordi it-arbejdet ikke er en supportfunktion, men er direkte koblet op på forretningen. Som han selv siger, får traderne i selskabet nærmest julelys i øjnene, når han eller hans team besøger virksomhedens trading floor, fordi der endnu er så mange uprøvede løsninger, der kan skabe endnu mere forretning for den aarhusianske vækstvirksomhed.

Obligatorisk udadvendt

Teamet fra Business Intelligence er ofte på besøg hos de kolleger, som er afhængige af overvågningsarbejdet for at skabe den gode energihandel.

Administrerende direktør Torben Nordal Clausen har ligefrem sat tid på, hvor meget de forskellige afdelinger i virksomheden skal sidde med hos hinanden – fly-in-seats, kalder man det i Danske Commodities. Tiden, hvor afdelingerne blandes, fører både til flere ideer og mere innovation og ikke mindst til, at man bedre forstår hinandens arbejde og behov. Alt i alt giver det gevinst for den samlede forretning.

Samarbejdet på tværs gør det også lettere at forstå de behov, som Jacob Guldberg Poulsen og Business Intelligence skal dække hos kollegerne – som han i øvrigt meget hellere kalder kunder end kolleger. Det fremmer nemlig en tankegang, hvor teamet lægger vægt på, at “kunderne” altid skal have noget ekstra og ikke bare det, de beder om, forklarer han.

“Jacob forstår vigtigheden af at være tæt på kunden og forstå kundens behov. Qua sin nysgerrighed og undersøgende tilgang skaber han nye muligheder, der rækker ud over den ’gode’ løsning. Derfor står han nu i spidsen for at opbygge en Business Intelligence-funktion i verdensklasse,” siger Torben Nordal Clausen som forklaring på, at virksomheden har udpeget netop Jacob Guldberg Poulsen som eksponent for en innovativ medarbejder i Danske Commodities.

Verdensklasse skal være hverdagen

“Min spidskompetence er nok mit drive, og at jeg kan få folk med. Og så kan jeg udvikle noget nyt meget hurtigt under tæt sparring, så det har værdi for brugeren,” siger Jacob Guldberg Poulsen selv.
Og så er der det med præstationsgenet. For det skal helst være verdensklasse hver gang. Også selv om det går stærkt, og det gør det i Danske Commodities, hvor Jacob Guldberg Poulsen blev ansat i 2010 som medarbejder nummer 37. I dag er de 369 på matriklen.

“Vi må ikke fejle på vores systemer. Det er helt essentielt i vores strategi, at vi har styr på dem. Ellers kan det hæmme væksten. Derfor skal vi både lave systemer, der fungerer her og nu, og som kan skaleres op og ned efter behov, og samtidig skal vi være driftsikre,” siger han.

Personligt går han efter at levere over forventning hver gang. Det er fint, når det er “godt”. Men det kan altid blive bedre, så det bliver “verdensklasse”. Det handler for Jacob Guldberg Poulsen om, at det, han laver, både skal kunne forandre bundlinjen positivt og positivt overraske de medarbejdere, der skal bruge det, han laver.

Smittende passion

I dag er han mere strateg og leder end udvikler. Så handler det i stedet om at smitte medarbejderne med den passion, han har for at gøre det bedste på den korteste tid.

“Vi ser en stor værdi i at gøre kort proces. Når vi beslutter os for noget, så rykker vi hurtigt. Hvis det ikke fungerer, så stopper vi lige så hurtigt igen. Her er ingen lange og tunge beslutningsprocesser. Tværtimod får du hurtigt et stort ansvar, og kan du levere på det, så bliver du også belønnet for det,” siger Jacob Guldberg Poulsen.

Udviklingen af nyt foregår nogle gange så hurtigt, at man opererer med termen “fungerende prototyper” – dvs. nye redskaber, som tages i brug, mens man stadig udvikler dem. Under mottoet “Test often, fail often” opstår også de helt særlige løsninger, der gør traderne i Danske Commodities i stand til at træffe de bedste beslutninger.

Danske Commodities er pionerer på deres felt inden for energimarkedet. Derfor kan de it- og overvågningssystemer, der skal understøtte den voksende forretning, heller ikke købes ude i byen. Alt udvikles in-house.

Det var netop den iværksætterånd og drivet i en opstartsvirksomhed, der indfangede Jacob Guldberg Poulsen, da han blev ansat som studentermedhjælper i virksomheden for tre år siden.

Siden er iværksætterånden blevet udfordret af den kraftige vækst. Men på trods af mere professionelle systemer og rammer er organisationen stadig så flad, at forskellen på en god ide og en konkret innovation ikke er større end afstanden til den administrerende direktørs stol.

“Hvis en medarbejder har en god ide, så beder vi ham eller hende om at komme med et oplæg. Hvis vi fornemmer, der er noget i den, og medarbejderen selv har ild i øjnene, så får han eller hun lov til at løbe med bolden. Så må vi se, hvor langt de kan tage den,” siger Torben Nordal Clausen.

Han beskriver virksomhedens mest innovative medarbejdere som hybrider af meget høj faglighed, stor forståelse for forretningen, passion, vildskab og stædighed til at vise kollegerne og andre, at den her ide formår de at omsætte til noget konkret.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu