Den færøske stat sætter sig tungt på fiskeriet

Ny fiskerireform skal gøre Færøernes fiskeressourcer til fundamentet under et økonomisk bæredygtigt og selvstændigt Færøerne, mener Høgni Hoydal, fiskeriminister og Færøernes førende selvstændighedsforkæmper. Reformen tvinger udenlandske investorer ud af færøsk fiskeri.

Høgni Hoydal er for Færøerne, hvad Carles Puigdemont er for Catalonien. Som leder af selvstændighedspartiet Republikanerne er Hoydal den skikkelse, der personificerer håbet om fuld selvstændighed hos den store del af den færøske befolkning, som ønsker dette. Men her hører sammenligningerne også op.

Mens catalonieren Puigdemont mest af alt virker som en politisk set dårligt forberedt drømmer og demagog, har Høgni Hoydal en meget klar plan for, hvordan Færøerne skal blive selvstændigt. Og han har som leder af det næststørste parti i den færøske trepartiregering under ledelse af socialdemokraten Aksel V. Johannesen politisk magt til at føre store dele af planen ud i livet.

Som fiskeriminister siden 2015 er Hoydal manden bag Færøernes historiske fiskerireform, der efter års debat og politisk dramatik blev vedtaget 13. december 2017, og som allerede fra 1. januar i år giver færøske politikere og statsadministration en helt ny magt over fiskerirettighederne, der er Færøernes vigtigste ressource på samme måde, som olie og gas er det for Norge.

Login