Analyse af 
Claus Kragh

Den nat Merkel brød i gråd

Journalister, kommentatorer og historikere har travlt med at analysere, hvilke aftryk Tysklands afgående kansler har sat på Europas historie i perioden 2005-2021. Mandag Morgens europaredaktør giver her sit bud på Angela Merkels mest skelsættende bidrag på den europæiske scene.

Foto: Kevin Lamarque Reuters/Ritzau/Scanpix

“Det er ikke fair,” siger Angela Merkel, mens tårerne vælder op i hendes øjne. “Jeg begår ikke politisk selvmord.”

Det er en sen nattetime ved G20-topmødet i Cannes i november 2011. Ved sin side har Tysklands kansler Frankrigs præsident Sarkozy, på den anden side af bordet sidder USA’s præsident Obama. Rundt om det store mødebord sidder de nationale ledere fra eurolandene. USA's præsident sidder altså helt usædvanligt med ved et internt møde i eurozonen. Det gør han, fordi han og Nicolas Sarkozy har lagt en plan, som Obama med sit embedes magt og prestige skal fremlægge. 

Merkel bør finde den store bazooka frem, mener de to præsidenter. Kun en ’mur af penge’ kan stoppe presset på euroen, lyder det fra dem ifølge bogen ’How The Euro was Saved’, der er skrevet af Financial Times’ daværende chefkorrespondent i Bruxelles, Peter Spiegel. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu