Analyse af 
Simon Friis Date

Derfor køber Europa stadig gas fra Rusland

Så længe Europa køber gas fra Rusland, har Europa et problem. Så klar var meldingen fra energiminister Lars Aagaard (M), før han blev politiker. Mens gasprisen stiger, og vinteren nærmer sig, er EU på vej til at slå sidste års rekordindkøb af flydende gas fra Sibirien. Er tiden inde til, at Aagaard og de europæiske kolleger tager deres egne advarsler seriøst?

Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er ikke den kendsgerning, europæiske politikere taler højest om. Men selv om afvænningen fra russisk gas har været et af de største emner på den politiske dagsorden, siden Putins tropper invaderede Ukraine for halvandet år siden, er Rusland stadig en af Europas største gasleverandører.

EU’s medlemslande, herunder Danmark, er nået et godt stykke af vejen mod afvænning og rehabilitering. Der flyder langt mindre gas gennem underjordiske rør fra Rusland til EU, end der gjorde før krigen i Ukraine. 80 procent er leverancerne fra russiske gasrør faldet.

Men i samme periode er forsendelserne af flydende naturgas (LNG) fra Rusland steget betragteligt. 38 procent steg importen af LNG fra Rusland til EU sidste år. EU-lande har nærmest opnået monopol på LNG-forsendelserne fra den sibiriske LNG-havn i Yamal, ejet af den russiske producent Novatek, som sendte 90 procent af sin LNG til europæiske havne sidste år. Se figur 1.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu