Derfor lægger Løkke sig tæt på Macron i Kina-politikken

Frankrigs præsident beskyldes for at være illoyal over for USA og for at svigte Taiwan. Alligevel har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen valgt at lægge Danmark tæt på Macrons linje i Kina-spørgsmålet. For Danmark er ved at genforhandle sit forhold til regimet i Beijing og har en boomende eksport til landet.

Placeholder image
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Samhandel med Kina og muligheden for at samarbejde med Kinas ledelse i den globale klimapolitik vejer tungere for Danmark end hensynet til øen Taiwan, der stærkt støttet af USA’s præsident, Joe Biden, kæmper for at undgå reel indlemmelse i Folkerepublikken Kina.  

Det synes at være Danmarks position, efter at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) reelt har lagt sig tæt op ad Frankrig i Kina-politikken, på et tidspunkt hvor præsident Emmanuel Macron ellers er landet i en global mediestorm efter udtalelser om Europas rolle i den højspændte Kina-USA-konflikt omkring Taiwan.

I Politiken bliver Macron beskrevet som "vildfaren", mens Süddeutsche Zeitung erklærer Macron "udenrigspolitisk fallit". I USA lød Donald Trumps analyse, at Macron var ovre og "kysse røv" i Kina, mens senator Marco Rubio spurgte, om Macron taler på hele Europas vegne.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører