Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Design af fremtiden

Af Thomas Binder
Professor ved Designskolen Kolding

Beklædningsindustrien har på verdensplan fordoblet sin produktion fra 2000 til 2015. Den gennemsnitlige forbruger køber i dag 60 procent mere tøj end for 15 år siden og bruger det kun i cirka halvt så lang tid.

Det er en dramatisk udvikling, der ikke kan fortsætte – men heller ikke kan vendes, medmindre vi skaber rum for at forbruge på andre måder.

Designere kan lære os en anden måde at leve på. Ikke ved at designe kampagner, der kan manipulere og overtale os, men ved at udforme rammerne for en ny type produktion og forbrug, der giver forbrugeren mulighed for at indtage en rolle som en engageret deltager i en hverdag, hvor vi tager hånd om de ting, der omgiver os.

Det kræver fællesskaber og netværk, hvor det at handle ikke bare er en kortvarig transaktion ved kassen, men en længerevarende og forpligtende relation, både forbrugere imellem og mellem forbrugere, distributører og producenter.

Et eksempel på, at designere meget bevidst kan arbejde med at engagere forbrugerne og styrke samspillet med butikker og producenter, er Cornelia Therkelsens projekt Design for Planet.

Therkelsen er kandidatstuderende på Designskolen Kolding og optaget af, hvorfor løbesko ikke har en længere levetid, og hvorfor der ikke findes muligheder for at få den type sko repareret. Skoproducenter har produkter på markedet, hvor materialer kan genanvendes, når skoen kasseres, men stort set ingen har fokus på levetid og reparation.

Cornelia Therkelsen indledte et samarbejde med løbere fra bryggeriet Mikkelers løbeklubber for at forstå, hvordan løberne ser på deres sko, og for at afprøve, om en større viden hos brugerne kan ændre på levetiden.

Hun fandt ud af, at når løberne lærer deres sko bedre at kende, bliver de i stand til at passe dem og til at vurdere deres slid. De resultater har hun derefter brugt til at skubbe på både specialbutikker og producenter for at engagere sig ud over ’point of sale’. Hun foreslår blandt andet butikkerne at ”uddanne” forbrugeren bedre. Ligeledes kan producenterne give brugerne bedre muligheder for at reparere, eksempelvis ved at designe sko, hvor det støddæmpende materiale i midtersålen kan skiftes ud.

Større end fast fashion

Designere som Vigga Svensson har også vist, at der er andre veje at gå for modeindustrien.

Som en af de første udbød hun babytøj på abonnementsbasis. Småbørnsfamilien kan vælge nyt tøj til den voksende baby, og returnere det brugte tøj, så det kan bruges af andre familier, alt sammen mod en fast månedlig ydelse.

Det er en cirkulær forretningsmodel, som hun siden med firmaet Continued Fashion har taget videre ved at tilbyde en platform for industrien til at tage brugt tøj tilbage og udleje eller gensælge det som en vintage edition.

Men relationen mellem brugere og producenter og mellem brugere indbyrdes kan blive endnu stærkere.

Tekstildesigner Diana Olesen havde længe været optaget af babyviklen, en slynge til at bære spædbørn, der egentlig blot er et helt enkelt stykke tekstil, som forældrene skal lære at bære barnet i.

Tekstilets kvalitet er afgørende for barnets komfort, og i modsætning til mange andre produkter bliver viklen bedre efter lang tids brug, fordi stoffet blødgøres og tilpasser sig barnets krop. Men Diana blev overrasket over at opdage, at det ikke er let at købe en brugt vikle, og at mange småbørnsforældre oplever, at viklen er svær at lære at bruge.  

Hun indledte et samarbejde med børnetøjsbutikker med interesse i viklen og samlede sideløbende fokusgrupper med både erfarne og uerfarne viklebrugere. Resultatet blev en anderledes forretningsmodel, hvor vikler gensælges som en personlig overlevering fra mor til mor og understøttes af børnetøjsbutikker, der både fungerer som butik, café og kursussted for vordende viklemødre.

Opbrud i butikssektoren skaber nye muligheder

E-handel og nye butikstyper har skabt opbrud i den traditionelle butiksstruktur og detailhandel, covid-19-epidemien har forstærket tendensen til at handle på nettet, og tomme butikslokaler er blevet et hverdagssyn i rigtig mange byer.

Heldigvis ser vi nu nye spillere inden for næsten alle områder af butikhandel, der arbejder aktivt med at give nyt indhold til relationen til deres kunder.

Supermarkeder og butikskæder udvider take-back-systemer og bruger mærkning og loyalitetsprogrammer til at knytte forbrugerne tættere til sig.

Virksomheder som Aarstiderne supplerer deres tilbud om måltidsklare fødevarer med muligheder for at møde producenter, spise sammen eller få sit eget stykke køkkenhave.

En butikskæde som COOP går endnu videre. De tager ikke kun aktivt del i at fremme og kvalificere produktion, der fremmer den grønne omstilling – de inviterer også deres medlemmer til at være investorer og medansvarlige i at støtte bæredygtig lokal produktion.

Med et ambitiøst crowdfunding-program tilbyder COOP forbrugerne at tage stilling til grønne virksomheders investeringsplaner og til selv at bidrage med en del af den nødvendige finansiering.

Forbrugerne er klar

Projekterne gør det klart, at cirkulære løsninger og genbrug giver forbrugerne en mere aktiv rolle, og kræver, at forbrugerne kan se fordelene ved at handle mere bæredygtigt.

Forbrugerne får tildelt en ny rolle, der kræver et større og længerevarende engagement – til gengæld kan man skabe oplevelser og kvaliteter, som det almindelige hurtige og uforpligtende forbrug ikke rummer.

Meget tyder på, at forbrugerne faktisk er klar til det. En nylig amerikansk trend-rapport fra ThredUp, der har fået meget opmærksomhed, argumenterer for, at salg af genbrugstøj inden for få år vil have større volumen end fast fashion.

For mange designere – og især den nye generation – handler det at designe ikke bare om at skabe smukke ting, men i lige så høj grad om at skabe løsninger, der tager hensyn til langt større sammenhænge. Det handler ikke kun om nye produkter, men om at skabe bæredygtigt forbrug, der tager fat i hele den måde, vi lever med produkterne og med hinanden på. 

Detailhandlen kan blive en del af den bevægelse, hvis man vender de aktuelle udfordringer til at skabe platforme for den engagerede og ansvarlige forbruger. Det kan hjælpe den grønne omstilling på vej og skabe nyt liv i vores byer.

Forrige artikel Når jagten på produktivitet gør dig mindre produktiv (og mindre glad) Når jagten på produktivitet gør dig mindre produktiv (og mindre glad) Næste artikel Venstres politiske nybrud kræver mere end et kapitel i en bog Venstres politiske nybrud kræver mere end et kapitel i en bog

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.