Analyse af 
Claus Kragh

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Kristian Thulesen Dahl (DF) må i de seneste målinger forud for valget til Europa-Parlamentet se sit partis stemmeprocent og mandater halveret i forhold til 2014, mens Venstre ligger til at blive næststørst efter Socialdemokratiet.
Kristian Thulesen Dahl (DF) må i de seneste målinger forud for valget til Europa-Parlamentet se sit partis stemmeprocent og mandater halveret i forhold til 2014, mens Venstre ligger til at blive næststørst efter Socialdemokratiet.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Lars Løkke Rasmussen står til at blive den store vinder af valget til Europa-Parlamentet 2019, mens Kristian Thulesen Dahl har udsigt til at blive den store taber.

Sådan er det entydige billede i de meningsmålinger, der er kommet i den sidste uge før afstemningen søndag. Dansk Folkeparti står til en halvering i forhold til det ekstraordinært høje stemmetal på 26,6 procent i 2024. Omvendt står Venstre til en markant fremgang fra 16,7 procent til 20,3 procent af stemmerne.

Dermed står det klart, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har haft held til at gøre Europa-valget til en vindersag for Venstre. En bedrift, der bygger på, at Venstre har forberedt sig grundigt på valget. Løkke skar personligt igennem og gjorde den seriøse europaparlamentariker Morten Løkkegaard til partiets spidskandidat og henviste dermed tidligere forsvarsminister Søren Gade til en sekundær opstilling.

Også på det indholdsmæssige plan har Venstre været godt beredt med nyskabende meldinger vedrørende både klima, skat og grænsebevogtning. Ikke alle udspil er blevet lige vel modtaget, men de er alle udtryk for, at partiet, der i flere år har haft et mere lunkent end varmt forhold til EU, har tænkt sin politik ind i det politiske samarbejde i EU, ud fra hvordan realiteterne er lige nu.

Hos Dansk Folkeparti er situationen nærmest den diametralt modsatte. Her blev spidskandidat Peter Kofod først fundet meget sent, og det fremstod i offentligheden, som om han nærmest havde fået armen vredet om på ryggen og af Kristian Thulesen Dahl personligt var blevet deporteret til Bruxelles og Strasbourg. Samtidig har Dansk Folkeparti i løbet af foråret engageret sig kraftigt i den transeuropæiske alliance under den italienske regerings stærke mand, Matteo Salvini.

Europaparlamentariker Anders Vistisen har repræsenteret DF i disse sammenhænge, og hjemme i København bakkede partiledelsen op ved at invitere den franske nationalistleder Marine Le Pen til København. Både udpegningen af Kofod og engagementet med Salvini/Le Pen-holdet har virket dårligt forberedt og uigennemtænkt. EU-politikken er for Dansk Folkeparti gået fra at være en klar vindersag til i dag at være det modsatte.

Et godt afsæt for Løkke

I hvilket omfang de to og resten af partiernes skæbne ved Europa-valget vil påvirke den løbende folketingsvalgkamp, er ikke til at sige. Men det er givet, at mediebilledet godt en uge før valget vil blive præget af en smilende Løkke og en Thulesen Dahl, der ikke ligner "det sikre valg", som DF forsøger at gøre ham til på valgplakaterne.

Statsministerfavoritten Mette Frederiksen har på sin side holdt lav profil i europadebatten, og partiet kan takke sine seriøse EP-kandidater med Jeppe Kofod og Christel Schaldemose i spidsen for, at partiet ligger til en beskeden fremgang.

Ud over Dansk Folkeparti ser De Konservative ud til at blive en anden taber ved søndagens valg. På trods af Bendt Bendtsens tidlige udmelding om, at han ikke ville genopstille, var partiet meget sen til at finde spidskandidaten Pernille Weiss. Det kan undre, at De Konservative ikke langt tidligere fik fundet en kandidat og bygget en slagkraftig organisation op omkring vedkommende. Hvis Weiss skulle overraske og blive valgt, vil det ikke mindst skyldes opbakning fra eksempelvis topfolk i fagbevægelsen, der mener, at det vil være et tab for danske interesser i EU, hvis man ikke længere har et medlem af den konservative EPP-gruppe, der trods tilbagegang fortsat ser ud til at blive den største i Europa-Parlamentet.

De Radikale og SF ser begge ud til at gå klart frem efter valgkampe præget af stort engagement i EU med særligt fokus på, at hvis der skal gøres noget seriøst ved klimakrisen, så skal det ske via EU.

De store landes skeptikere på fremmarch

Alt i alt ser det danske EU-valg 2019 ud til at blive en markant styrkelse af de kræfter, der ønsker, at Danmark engagerer sig proaktivt i det europæiske samarbejde, alt imens man står fast på, at EU skal reformeres, så det bliver mere effektivt indadtil og samtidig taler med en højere stemme på den globale scene.

Set i et europæisk perspektiv ser det danske EU-valg ud til at blive, hvad de centrale EU-ledere drømmer om: sejr til proeuropæiske kræfter fra centrum-højre til centrum-venstre og massiv tilbagegang til det nationalistiske højre.

Sådan ligger landet imidlertid ikke i resten af Europa. Her vil EU-skeptiske partier gå frem i en række lande som Tyskland, Italien og Spanien. Men størst symbolsk værdi vil resultatet i Frankrig få.

Her er der lagt op til, at Marine Le Pens National Samling med omkring 24 procent vil få flere stemmer end Emmanuel Macrons La République en Marche, der ligger til 22 procent. Det vil være et stort politisk prestigetab for den franske præsident, der har satset kraftigt på, at EP-valget 2019 skal bruges til at sætte tidens fremgangsrige nationalistiske bevægelser til vægs.

Omvendt kan han glæde sig over, at magtbalancen i det kommende Europa-Parlament ser ud til at blive sådan, at den liberale ALDE-gruppe – hvor Venstre og Radikale er med – står til fremgang, og at de i samarbejde med Macrons egne folk vil få en størrelse, som sikrer den liberale gruppe indflydelse på de kommende ugers besættelse af fem topposter i EU.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu