Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

Kompromiset, der kan opløse det højlydte budgetslagsmål i EU, som bryder ud i lys lue ved topmødet i Bruxelles på torsdag, ligger sådan set på den flade.

Hvis regeringer i velhavende nordeuropæiske lande ønsker sig, at EU frem mod 2030 skærper sine klimapolitiske ambitioner, kommer de til at betale for, at de fattigere lande i Øst- og Sydeuropa omstiller deres landbrug og energiproduktion i en mere klimavenlig retning.

Det kan helt konkret ske ved, at regioner med klimabelastende energiproduktion og landbrug får støtte fra EU til en socialt bæredygtig grøn omstilling.

Login