Det nye politiske Danmarkskort

Kommunalvalget vil forandre landkortet over dansk politik. Det forudser en af landets førende valgforskere, professor Søren Risbjerg Thomsen, og forskningsassistent Christian Sloth, i en prognose for Mandag Morgen. Bredt samarbejde kan blive afløst af lokal blokpolitik. Derudover giver Mandag Morgen et bud på, hvem der bliver borgmester i hver af landets 98 kommuner.

Torben K. Andersen

Kommunalvalget 2009 kan blive en revolution af dansk kommunalpolitik. Årtiers brede samarbejde i dansk kommunalpolitik er ved at være fortid. Efter valget i morgen kan blokpolitik gøre det sværere at træffe store beslutninger på tværs af partiskel.

Det er en af konklusionerne i en unik valgprognose, som en af landets førende valgforskere, professor Søren Risbjerg Thomsen, og forskningsassistent Christian Sloth har lavet for Mandag Morgen. Prognosen forudsiger valgresultatet i samtlige landets 98 kommuner. Mandag Morgen giver derudover et bud på alle kommende borgmestre.

Landsprognose

Figur 1 | Forstør

Resultatet af kommunalvalget i 2005 og prognose for valget 2009

SF står til et supervalg, mens S, V og R går tilbage.

Kilde: Søren Risbjerg Thomsen og Christian Sloth for Mandag Morgen.

Se prognoser for de enkelte kommuner:

Læs Mandag Morgens valg-analyse:

Sådan er prognosen lavet

Prognosen bygger på en matematisk metode. Den består af fire elementer, der hver især har indflydelse på hvordan, partiernes tilslutning ændrer sig ved kommunalvalget.

Den største er den landspolitiske afsmitning – populært kaldt ”valg vinden”. Hvis et parti står til at gå tilbage i meningsmålingerne for folketinget, vil partiet også gå tilbage ved kommunalvalget. Tilbagegangen vil dog kun være halv så stor. Et andet element er borgmestereffekten. Den tager f.eks. højde for, at nye borgmestre, der kom til magten ved sidste valg, ofte viser sig at være ret populære. Det tredje element tager højde for, at nogle vælgere stemmer forskelligt til kommunalvalg og folketingsvalg. Det fjerde element indregner betydningen af kandidaternes personlige stemmer, hvilket er nyt i forhold til tidligere prognoser.

Derudover giver Mandag Morgen sit unikke bud på borgmestrene i landets 98 kommuner efter valget. Analysen bygger på valgforskernes matematiske prognose samt omfattende selvstændig research.

Se alle prognosens tal for landets 98 kommuner (download excel)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu