DF-næstformand: Danmark burde samarbejde med Putin

DF’s udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, vil øge Danmarks samarbejde med Rusland og fjerne EU’s sanktioner mod landet. Og så mener han ligesom partifællen Marie Krarup, at EU er en større trussel mod Danmark end Putin.

Selv om Dansk Folkepartis udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, afviser, at der skulle eksistere en egentlig alliance mellem hans parti og Putin, er både han og Dansk Folkeparti langt mere positivt indstillet over for Rusland end de fleste andre i dansk politik.

”Vejen frem med Rusland er dialog,” siger Søren Espersen og føjer dermed det seneste til en række prorussiske udsagn de seneste par år, hvor medlemmer af Dansk Folkeparti flere gange har udtalt sig i positive vendinger om Rusland og Putins handlinger.

I forrige uge sagde partiets forsvarsordfører, Marie Krarup, i et interview med Mandag Morgen, at EU er en større trussel mod Danmark end Putin. Det vakte opsigt i både Danmark og i udlandet – ikke mindst fordi Marie Krarup sagde, at hun ønsker EU, som vi kender det, lagt i graven og tilføjede: ”Hvis Putin eller Marine Le Pen kan hjælpe med til det, så er det helt fint. Om det så var Fanden selv.”

Dansk Folkepartis sværmerier for Putin har vakt undren hos regeringspartiet Venstre, hvor udenrigsminister Kristian Jensen har spurgt, hvordan den holdning overhovedet kan hænge sammen med partiets officielle politik om at forblive medlem af EU. Og Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, mener, at Dansk Folkeparti flirter voldsomt med Putin, og udtrykker håb for, at ”deres støtte til Putin er udtryk for naivitet. For hvis ikke det er det, hvad er det så?”

Men det er ikke naivitet. Marie Krarups synspunkt får i dag opbakning fra udenrigsordfører og næstformand, Søren Espersen, der argumenterer for mere samarbejde med Rusland. Selv om der er bred politisk enighed i Folketinget om EU’s sanktioner mod Rusland som følge af russernes annektering af Krim, peger DF-næstformanden på, at Danmark i stedet burde acceptere annekteringen som en kendsgerning og fjerne sanktionerne mod Rusland, fordi han mener, de kun gavner producenterne i de lande, som nu leverer fødevarer til russerne:

Dansk erhvervsliv har mistet 3-4 milliarder kr., og russerne har skaffet deres fødevarer andre steder, så det fik vi ikke noget ud af. Principielt er vi modstandere af alle former for sanktioner, for det skader kun dansk erhvervsliv,” siger Søren Espersen.

Men man kan vel ikke kun tænke på dansk erhvervsliv, men også på årsagen til sanktionerne?

”Jo, men så må regeringen og Folketinget betale pengene, som erhvervslivet mangler. Det har vi altid gået ind for. Hvis der skal være sanktioner, skal de statskompenseres. Det er let for Folketinget og EU at sidde i al sin ophøjethed og boykotte Rusland, når det ikke koster dem en øre – selv om det kommer til det efterhånden.”

I vil ikke bare ophæve sanktionerne, I vil også have mere samarbejde med Rusland?

”Ja, det vil vi. Der er efter vores opfattelse en elendig stemning, som er skabt af en utrolig dårlig kemi mellem Putin og Barack Obama. De to kan af en eller anden mærkelig grund ikke være i rum med hinanden. Vejen frem med Rusland er dialog, og jeg synes, det er godt, at diverse udenrigsministre stadig holder linjerne åbne til Moskva.”

Er du enig med Marie Krarup i, at EU er en større trussel mod Danmark end Putin?

”I forhold til Danmarks selvstændighed og frihed – ja, selvfølgelig. Marie Krarup henviser til, hvilken indflydelse EU har på dansk selvstændighed og frihed. Den trussel, EU udgør i forhold til Danmarks selvstændighed og frihed, er langt større end truslen fra Rusland.”

Men vi har vel selv afgivet den selvstændighed til EU?

”Dansk Folkeparti har i hvert fald ikke.”

Nej, men Danmark har.

”Ja, men gang på gang siger danskerne nej, og jeg tror da, vi er på vej mod det, Storbritannien oplever. Langsomt vil vi forlade EU eller få et nyt EU, man kan bruge til noget fornuftigt. EU virker ikke.”

Vil det så ikke være det bedste, at vi forlader EU?

”Det kommer an på, hvad EU er på vej til at blive. På grund af Brexit er der masser af kræfter i EU-systemet, som vil stramme grebet, og som siger, at vi alle må tilslutte os, få fælles økonomi osv. Men så skal jeg i hvert fald ikke have noget af at være der. Nu har vi jo ikke engang lov til at bevogte vores egne grænser, som vi har gjort i tusinder af år.”

Men det gør vi jo så alligevel.

”Ja, men det er jo, fordi virkeligheden er ved at overhale alle drømmerierne. Man havde troet, vi fik en vidunderlig stor verden, hvor alle kunne færdes frit, men det kan man ikke.”

LÆS OGSÅ: Rusland fører informationskrig mod vesten

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu