DF-sejr svækker danske interesser i EU-Parlamentet

Prognoserne spår Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti en kæmpe sejr ved valget til Europa-Parlamentet om tre uger. Men sejren bliver en pyrrhussejr for EU-skeptikerne, der vil svække de danske interesser, som Messerschmidt og de andre skeptikere ellers forsvarer. I parlamentet befinder de sig nemlig i partigrupperne ude på fløjen, som er uden reel magt.

Andreas Baumann

Det er lidt af et paradoks: Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti står til at blive den store vinder af valget til Europa-Parlamentet den 25. maj, men sejren risikerer at gå ud over de danske interesser, som Dansk Folkeparti netop gerne vil forsvare.

Danmark i Europa – Europa i verden

Den 25. maj skal danskerne stemme om Patentdomstolen og vælge de 13 politikere, der skal varetage Danmarks interesser i Europa-Parlamentet de næste fem år. Det bliver en periode med store forandringer i det europæiske samarbejde. Den politiske integration vil fortsætte, og EU’s indflydelse bliver udstrakt til nye områder, som hidtil har været national kompetence. Samtidig vil Europa skulle indstille sig på en ny rolle på den internationale scene.

Hvilken rolle ønsker vælgerne, partierne og regeringen, at Danmark skal spille i det nye Europa? Mandag Morgen sætter frem til afstemningsdagen fokus på Danmarks rolle i Europa og på Europas rolle i verden.

Læs seneste artikel i serien:

EU-tilhængere har selv banet vejen for nederlaget                    
28. april 2014
Den danske europapolitik beskyldes for at være uærlig, populistisk og partitaktisk.

https://www.mm.dk/eu-tilhaengere-selv-banet-vej-nederlaget

De fremstormende DF’ere står til at vinde op mod 4 af de 13 danske mandater, og det vil betyde, at danske mandater flyttes fra de to store europæiske partigrupper S&D og EPP, som tilsammen har 60 pct. af mandaterne i parlamentet, og i stedet over i partigrupper på fløjen, der ikke har tilnærmelsesvis samme indflydelse på lovgivningen. Det samme er tilfældet for mandater erobret af Folkebevægelsen mod EU. Se figur.

Uanset hvor meget rygvind de danske vælgere giver DF og Folkebevægelsen mod EU, så er de to partier placeret strategisk dårligt i de europæiske partigrupper på yderfløjene med ringe indflydelse. Morten Messerschmidt er lige nu medlem af den EU-skeptiske partigruppe EFD (Europe of Freedom and Democracy) med selskab af bl.a. den EU-fjendtlige brite Nigel Farage, mens Folkebevægelsen mod EU er medlem af den yderste venstrefløjsgruppe GUE/NGL (European United Left / Nordic Green Left).

Det kan betyde tabt dansk indflydelse på kerneområder som energipolitik, landbrug, handelspolitik og realkreditten, som set med danske øjne er blandt de vigtigste sager, der bevæger sig gennem Europa-Parlamentet. Kampen om den danske realkredit, som har været truet af nye EU-regler, er seneste eksempel på en vigtig dansk sag, der vil miste støtte i det nye parlament, hvis de danske mandater havner i partigrupperne på yderfløjene.

[graph title="Færre danskere i de store grupper" caption="Figur 1  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/11077-aba_fig01_fe%cc%88rre-danskere-i-de-store-grupper.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/f4972-aba_fig01_fe%cc%88rre-danskere-i-de-store-grupper.png" text="Der bliver færre danskere i de to store partigrupper i Europa-Parlamentet, hvis man skal tro seneste meningsmåling. Her står DF til at erobre fire mandater på bekostning af to mandater i den store socialdemokratiske gruppe, S&D, samt det eneste danske mandat i den konservative gruppe EPP. Det kan gå ud over varetagelsen af danske interesser, fordi parlamentet er tvunget til at søge kompromiser hen over midten. "]Kilde: PollWatch 30. april 2014 og Epinion 2. maj 2014 [/graph]

”Danske mandater i EFD-gruppen eller i venstrefløjsgruppen GUE vil ikke kunne redde den danske realkredit. De har bare ikke reel indflydelse på de beslutninger. De kan stille ændringsforslag og brokke sig, men de er bare ikke dér, hvor det betyder noget,” siger europapolitisk chef i Dansk Erhverv, Kasper Ernest.

Det er tidligere udenrigsminister Lene Espersen (K) enig i.

”Det er klart, at de to store partigrupper i sidste ende bestemmer, hvordan meget af EU’s politik ender med at se ud. Og så er det da et kæmpe problem, hvis der ikke er nogen danskere dér. Det er endnu værre, hvis mandaterne går et sted hen, hvor de ikke bliver brugt til noget,” siger hun.

”Jeg anerkender fuldt ud mine politiske modstandere som Morten Messerschmidt og Folkebevægelsen mod EU, men man må bare sige, at deres indflydelse realpolitisk er ekstremt lille i Europa-Parlamentet. De kan bare ikke bruge deres mandater på samme måde, som man kan i de store grupper,” siger Lene Espersen.

”Ekstremt vigtigt valg” for energisektoren

Den danske energibranche er særligt bekymret over udsigterne til færre danske parlamentarikere i de vigtige midterpartier, fordi det påvirker deres muligheder for at få indflydelse på EU’s klima- og energipolitik, der er meget afgørende for branchen.

”Parlamentet er en magtfaktor i det europæiske, som det er ekstremt vigtigt at have et samspil med. Vi går efter at få direkte indflydelse på energipolitikken, som har indflydelse på danske energiselskaber,” siger vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge.

”Det er ekstremt vigtigt, at vi tager det her valg til Europa-Parlamentet dybt, dybt alvorligt og tænker over, hvordan grupperingerne i sidste ende bliver dannet i parlamentet, og hvordan Danmark kan få indflydelse på det, der foregår i EU. Det er jo ikke et traditionelt Folketingsvalg. Hvis Danmark skal have indflydelse, så skal vi være til stede forskellige steder i parlamentet. Det er ikke nok, at vi bare konstaterer, at Danmark kun bliver repræsenteret på den ene fløj, hvis nu indflydelsen sker andre steder,” siger Anders Stouge.

Dansk Energi står bag en af de største danske lobby-succeser i nyere tid, da organisationen var med til at skabe opbakning til EU’s energieffektiviseringsdirektiv, der har stor betydning for den danske energisektor og cleantech-branche.

Danske mærkesager i EU

Klima- og energipolitik: Danmark har en relativt stor energi- og cleantechbranche, og derfor har det længe været en national mærkesag at påvirke EU’s klima- og energipolitik i en ambitiøs retning, så der kan blive solgt flere danske vindmøller, isoleringsmateriale og Velux-vinduer. Brancheorganisationen Dansk Energi har især brugt mange kræfter på at påvirke udformningen af energieffektivitetsdirektivet, som satte et ambitiøst mål for energieffektiviseringen, da det blev vedtaget i sommeren 2012. I den proces har samarbejdet med de danske MEP’er Bendt Bendtsen (K), som var ordfører for parlamentets initiativrapport, og Britta Thomsen (S), som var ordfører i den socialdemokratiske gruppe S&D, været særlig vigtigt.

Forbrugerbeskyttelse: Danmark har et højt niveau af forbrugerbeskyttelse i forhold til mange andre EU-lande, og derfor spiller Forbrugerrådet Tænk en aktiv indsats i Bruxelles for at hæve de fælles europæiske standarder for forbrugerbeskyttelse. Det er et område, hvor mange danske europaparlamentarikere har haft indflydelse, men særligt central har Christel Schaldemose (S) været, fordi hun har specialiseret sig i forbrugersikkerhed og standardisering og er blevet ordfører på området for sin gruppe, S&D.

Realkreditten: Det danske realkreditsystem har været under pres fra nye europæiske likviditetsregler. I den sag har der været ført en heftig dansk lobbyindsats fra både den danske regering og finanssektoren for at få de andre EU-lande og EU-Kommissionen til at anerkende de danske realkreditobligationer som ekstra likvide. I Europa-Parlamentet har bl.a. Bendt Bendtsen (K) spillet en vigtig rolle, fordi han har arbejdet på at blødgøre sine partifæller i den tunge konservative gruppe EPP, som havde ordførerskabet på sagen.

Landbrug, handel og indre marked: Danmark har en stor eksport til de andre EU-lande, og derfor er vi særligt afhængige af, hvordan det fælles indre marked bliver sat sammen. Derfor er færdiggørelsen af det indre marked en af de vigtigste mærkesager for det danske erhvervsliv og landbruget, så en lille eksportnation som Danmark ikke holdes tilbage af protektionisme i udlandet. Christel Schaldemose (S) og Emilie Turunen (S) er medlemmer af udvalget for det indre marked, og Jens Rohde (V) er næstformand i det magtfulde industriudvalg, hvor også Bendt Bendtsen (K) er medlem. Der har ikke været nogen danske medlemmer af det store landbrugsudvalg, hvilket Landbrug & Fødevarer betegner som ”en katastrofe”.

Eksperter: Indflydelsen er på midten

Efter valget ser de store grupper ud til at vinde yderligere indflydelse, selv om fløjpartierne går betydeligt frem.

”Selv hvis du får en kraftig styrkelse af fløjene, vil aftalerne alligevel blive skabt af partierne i midten. Så på den måde er danske stemmer på fløjpartierne tabte stemmer. De kan godt blive en del af en koalition, men de vil aldrig have afgørende indflydelse,” siger direktør og grundlægger af lobbybureauet Konsentio, Sinne Backs Conan, som er forhenværende europapolitisk chef i Dansk Industri.

En lignende analyse kommer fra ph.d. og forsker ved London School of Economics, Maja Kluger Rasmussen, der bl.a. forsker i interessevaretagelse i Europa-Parlamentet. Hun forventer, at voksende fløjpartier i parlamentet vil øge midterpartiernes indflydelse.

”Det ser ud til, at vi får et mere fragmenteret parlament, men den konkrete politik i parlamentet bliver nok mere midtersøgende, fordi de store partier bliver tvunget til at arbejde sammen på midten,” siger hun.

Det er derfor også på midten, indflydelsen skal findes af de danske EU-parlamentarikere, hvis de reelt vil påvirke lovgivningen. Og her handler det om at blive partigruppernes ordfører på de vigtige danske sager, eller måske endda hele Europa-Parlamentets ordfører, den såkaldte rapporteur, der har ansvaret for at sammensætte den endelige rapport om parlamentets beslutning i en sag.

”Man har indflydelse, hvis man formår at få nogle ordførerskaber. Hvis man har den rolle for de store grupper i parlamentet, så har man ret stor indflydelse på, hvad det endelige udfald af politikken bliver,” forklarer Maja Kluger Rasmussen.

DF: Ikke indflydelse for enhver pris

Morten Messerschmidt erkender, at han og EDF-gruppen har mindre indflydelse end de store partigrupper i Europa-Parlamentet. Men det giver ham ikke lyst til at tilslutte sig dem efter valget.

”Det er fuldstændig rigtigt, at vi har mindre indflydelse, end folk der mener, at vi skal have Europas forenede stater nu. Parlamentet er bygget sådan op, at der er et klart flertal af føderale kræfter. Og hvis man bare snakker dem efter munden, så tror jeg, man kan blive rapporteur for snart sagt alt,” siger han.

”Jeg kunne da sagtens gå på kompromis med alt, hvad jeg mener om EU, og så sætte mig ind i EPP-gruppen. Jeg er bare ret sikker på, at de vælgere, der stemmer på mig, gør det, fordi de gerne vil have en anden politik,” siger han og tilføjer: ”Jeg vil placere mig, dér hvor jeg får den største indflydelse, men jo selvfølgelig også i en gruppe, hvor jeg mener, at Dansk Folkepartis mandater passer bedst ind.”

Ingen dansker i den største gruppe

Det er især udsigten til helt at måtte undvære danskere i den store konservative EPP-gruppe, der vækker stor bekymring i de danske interesseorganisationer. I dag er Bendt Bendtsen (K) den eneste dansker i EPP-gruppen, som både står til at blive parlamentets største og har særlig stor indflydelse på vigtige erhvervspolitiske områder som handel, økonomi og reglerne for det indre marked.

Stærk dansk opbakning til europæisk folkemøde

Både udenrigsminister Martin Lidegaard og Venstres engagerede EU-veteran Bertel Haarder bakker op om Mandag Morgens forslag om at etablere en europæisk pendant til det succesfulde Folkemøde på Bornholm.

Haarder understreger, at et sådant arrangement i givet fald skal være ”en kombination af sommerhøjskole, Roskilde Festival og politiker-dyrskue” og ikke en ”international jetset-begivenhed”. Også udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tager godt imod idéen, som Ugebrevet lancerede i sidste uges leder.

”Vi har brug for mere debat om EU, hvilket EU vi vil have, og hvad EU skal bruges til og fokusere på. Et europæisk folkemøde vil kunne bringe politikere og politisk interesserede fra hele Europa sammen, og alle meninger kan brydes frit i uformelle rammer. Det er jo det, vi kender fra den danske og nordiske politiske tradition og fra Folkemødet,” siger Lidegaard og fortsætter:

”Det kunne være flot, hvis det kunne overføres til et europæisk niveau. Vi kan være rygende uenige, men samtidig holde en god og respektfuld tone. Kombinationen fra folkemøderne med seriøse, politiske debatter og socialt samvær med diskussioner til langt ud på natten, er bestemt noget af det EU og Europa kunne bruge.”

Læs lederen fra sidste uges ugebrev ”Vi har brug for et europæisk folkemøde” på mm.dk

Der skal vælges 13 danske medlemmer af Europa-Parlamentet, og det betyder lidt forenklet, at et parti skal have knap 7,2 pct. af stemmerne for at få et mandat. Så hvis de Konservative kun får de 5 pct. af stemmerne, som de står til i meningsmålingerne, så er der ikke længere en dansker i den største gruppe i parlamentet.

Det scenarie udlægges blandt danske interesseorganisationer som henholdsvis ”ekstremt bekymrende”, ”et problem for Danmark” og ”helt uhensigtsmæssigt”.

”Det er helt ubetinget et problem for den danske interessevaretagelse. Det klassiske eksempel er realkreditten. Der må vi bare ærligt erkende, at det er ekstremt vigtigt at have en dansk parlamentariker i den gruppe, som kan løfte sådanne vigtige danske sager,” siger Kasper Ernest, europapolitisk chef i Dansk Erhverv.

Dansk Industri kalder udsigten til en EPP-gruppe uden dansk deltagelse for ”helt uhensigtsmæssig”.

”Det vil da være meget mærkværdigt og uheldigt, hvis der ikke var noget dansk medlem af EPP-gruppen. Jeg tror nærmest, vi ville være det eneste land uden et mandat i den gruppe. Det ville være skævt og helt uhensigtsmæssigt,” siger underdirektør Anders Ladefoged.

Og selv Forbrugerrådet håber på fortsat dansk repræsentation i den konservative EPP-gruppe, selv om de vigtigste samarbejdspartnere på forbrugerområdet typisk er fra andre partigrupperinger.

”Vi håber da bestemt, at der er en dansk stemme i EPP, som kan forstå de ting, vi henvender os med,” siger Benedicte Federspiel fra Forbrugerrådet.

Flittige parlamentarikere søges

For interesseorganisationerne er det afgørende, at de kommende danske europaparlamentarikere søger realpolitisk indflydelse efter valget.

”Vi har kun 13 danskere dernede, og derfor er det virkelig vigtigt, at de få danskere, vi har dernede, er flittige,” siger Benedicte Federspiel.

”Christel Schaldemose (S) har f.eks. specialiseret sig i forbrugersikkerhed og standardisering og er blevet rapporteur for sin gruppe på området. Og så er det jo klart, at når man er aktiv, har man langt mere indflydelse,” siger hun.

Dansk Industri peger på, at det er de flittige og konstruktive politikere, som er interessante at samarbejde med.

”Hvis du vil have medindflydelse på de konkrete beslutninger, så er det i de små detaljer, der ligger en masse arbejde. Flittige og konstruktive medlemmer af parlamentet har større gennemslagskraft, og derfor er de også mere interessante for os at samarbejde med,” siger Anders Ladefoged fra DI.

Landbrugets interesseorganisation opfordrer de nye danske parlamentarikere til at gå efter de vigtigste udvalgsposter.

”Og så skal de søge dialogen, lytte til de andre, fordi det giver mest indflydelse,” siger Annette Toft, direktør for Landbrug & Fødevarer i Bruxelles.

Læs mere på mm.dk

Venstre – Danmarks nye EU-skeptiske parti        
24. april 2014
Lars Løkke har drejet Venstre i mere EU-skeptisk retning. Nu kritiseres han i egne rækker for at gøre knæfald for Dansk Folkeparti.
https://www.mm.dk/venstre-%E2%80%93-danmarks-nye-eu-skeptiske-parti

 

Danske virksomheder opruster i EU’s lobbykamp              
29. august 2013
Bruxelles er blevet centrum for danske virksomheders interessevaretagelse.
https://www.mm.dk/danske-virksomheder-opruster-eus-lobbykamp

 

Lobbyboom har ændret EU’s magtbalance           
28. august 2013
EU-Parlamentets stigende indflydelse har på få år ændret spillereglerne for lobbyismen i Bruxelles.
https://www.mm.dk/lobbyboom-aendret-eus-magtbalance


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu