DF-sejr svækker danske interesser i EU-Parlamentet

Prognoserne spår Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti en kæmpe sejr ved valget til Europa-Parlamentet om tre uger. Men sejren bliver en pyrrhussejr for EU-skeptikerne, der vil svække de danske interesser, som Messerschmidt og de andre skeptikere ellers forsvarer. I parlamentet befinder de sig nemlig i partigrupperne ude på fløjen, som er uden reel magt.

Det er lidt af et paradoks: Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti står til at blive den store vinder af valget til Europa-Parlamentet den 25. maj, men sejren risikerer at gå ud over de danske interesser, som Dansk Folkeparti netop gerne vil forsvare.

De fremstormende DF’ere står til at vinde op mod 4 af de 13 danske mandater, og det vil betyde, at danske mandater flyttes fra de to store europæiske partigrupper S&D og EPP, som tilsammen har 60 pct. af mandaterne i parlamentet, og i stedet over i partigrupper på fløjen, der ikke har tilnærmelsesvis samme indflydelse på lovgivningen. Det samme er tilfældet for mandater erobret af Folkebevægelsen mod EU. Se figur.

Uanset hvor meget rygvind de danske vælgere giver DF og Folkebevægelsen mod EU, så er de to partier placeret strategisk dårligt i de europæiske partigrupper på yderfløjene med ringe indflydelse. Morten Messerschmidt er lige nu medlem af den EU-skeptiske partigruppe EFD (Europe of Freedom and Democracy) med selskab af bl.a. den EU-fjendtlige brite Nigel Farage, mens Folkebevægelsen mod EU er medlem af den yderste venstrefløjsgruppe GUE/NGL (European United Left / Nordic Green Left).

Login