Digital kunst med politisk slagkraft

DIGITAL OMSTILLING Digital teknologi kan bruges af borgere til at afsløre myndigheder. Den engelske organisation Forensic Architecture har det seneste tiår produceret videoer, der minutiøst dokumenterer overgreb og stiller myndigheder til ansvar. Museer og gallerier er gruppens vigtigste medier.

Det er blevet sværere for myndigheder at holde på hemmeligheder. Der er næsten altid nogen, der tilfældigvis har et videokamera tændt, når der sker noget dramatisk. De mange optagelser af politiets drab på George Floyd og de voldsomme efterfølgende Black Lives Matter-demonstrationer var blot ét eksempel på den effekt, det kan have, at beviser for forbrydelser og overgreb kan spredes i medierne og over internettet.

Organisation Forensic Architecture i London har specialiseret sig i at samle og analysere beviser for myndigheders overgreb på borgerne. I korte, velproducerede videoer fremlægger organisationen, så minutiøst som i en retssag, hvad der foregik, og hvordan beviserne stemmer med de officielle forklaringer fra myndighederne. 

Forensic Architecture (FA) har siden 2009 blandt meget andet dokumenteret, hvordan den israelske hær ulovligt bomber civilbefolkningen i Gaza, hvordan flygtninge tilbagevises ved grænserne, hvordan store koncerner sætter enorme områder i Ny Guinea i brand for at rydde jorden, og hvordan politiet i både USA, Frankrig og Storbritannien anvender overdreven vold og dræber uden tilstrækkelig grund. 

Login